You are here

Soy içi evlilik ve dalgalanan asimetri: Ankara’nın yoksul bölgelerinde yaşayan genç erkekler üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma

Inbreeding and fluctuating asymmetry: a comparative study on young Turkish males from slum areas in Ankara

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Consanguinity, the marriage between relatives, has been associated with adverse health outcomes because it increases homozygosity of recessives alleles. This study sought to examine the effects of inbreeding on physical development and body symmetry. To this end, 144 male high school students whose parents are first cousins (F=0.125) of low socioeconomic status and 146 male students from the same school who do not have any consanguine parents (F=0) were observed in Ankara. In addition to the weight and height measurements of the individuals, 8 bilateral traits were measured. The findings suggested that, whereas the inbreed group has lower values in terms of weight and height, the difference in BMI between the groups is not significant. While the inbreed group is more asymmetric in terms of the observed bilateral traits, the differences are below the significance level. However, the composite fluctuating asymmetry value shows that the inbreed group is more asymmetric and the difference is significant. Eventually, it could be inferred that inbreeding depression has a negative effect on weight and height development, and that its negative effect on developmental stability.
Abstract (Original Language): 
Homozigotluğun artmasına neden olarak doğumsal bazı hastalıkların görülme riskini artıran soy içi evlilik ülkemizde oldukça yaygındır. Bu çalışmada iç evliliğin genç erkeklerin gelişim kalitesi üzerinde yarattığı etkiler incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Ankara’da yaşayan ve ebeveynleri 1. dereceden kuzen olan (F = 0,125) 144 erkek lise son sınıf öğrencisi ile aynı okullarda okuyan, benzer sosyoekonomik düzeyde yer alan ve ebeveynleri arasında herhangi bir akrabalık ilişkisi olmayan (F = 0) 146 erkek incelenmiştir. Bireylerden ağırlık ve boy ölçüleri alınmış ve beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. Gelişimsel kararlılık düzeylerini belirlemek için 8 antropometrik bilateral değişken ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre, ağırlık ve boy açısından iç evli grup daha düşük değerlere sahiptir. İncelenen bilateral değişkenlerden hesaplanan bileşik asimetri değeri, iç evli grubun daha fazla asimetrik olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, akraba evliliğinin boy ve ağırlık gelişimi üzerinde olumsuz etki oluşturulduğu, gelişimsel kararlılık üzerindeki olumsuz etkisinin ise anlamlı düzeyde olduğu söylenebilir.
6-16