You are here

İDEOLOJİ, BİLİM VE İKTİSAT

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Protagoras' doubts on the certainty of ideas and norms have played an important role in the emergence of a split among ideology, science, and exact science. Later, Bernstein's opinion that societal and political approaches would inherently be unable to avoid becoming ideological has prompted us to ponder the difference between ideology and science. As a result, whether social sciences (and thus economics) can be classified as science is one of the most frequently debated and controversial topics. According to the position whose central tenet is the divergence between ideology and science, every discipline that focuses on how things ought to be, as opposed to how they are, should be considered outside the scope of science. On the other hand, changes made by neo-classical economics in particular using mathematical models, to the classical theory of value and distribution in response to Marx's surplus-value theory can be viewed as attempts to enhance the scientific standing of established doctrine. In this study we will probe the definitions of ideology and science from different perspectives and explore whether economics can be termed a scientific discipline.
Abstract (Original Language): 
Protagoras'ın, fikirlerin ve doğruların mutlaklığı konusunda şüpheye düşmesi, ideoloji, bilim, pozitif bilim ayrımlarının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır, Daha sonraları Bernstein'ın her toplumsal ve siyasal yaklaşımın doğası gereği ideolojik olmaktan kaçamayacağı görüşü, bizi ideoloji-biİim ayrımında düşünmeye itmiştir. Bu nedenle sosyal bilimlerin dolayısıyla iktisadın bilim olup olmadığı en çok tartışılan ve üzerinde bir ortak görüşe varılamayan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İdeoloji ve bilim ayrımını temel alan bu yaklaşımda, var olanı değil de, var olması gerekeni konu alan her yaklaşımın bilimin dışma düşeceği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Diğer taraftan özellikle neo-klasik iktisadın, Marx'ın artı-değcr teorisine karşı, klasik değer ve bölüşüm teorilerinde, matematik modelleri analiz aracı olarak kullanarak yaptığı değişimlerde, yerleşik öğretiye bilimsellik sıfatı kazandırma uğraşı İçinde olduğunu görmekteyiz. Bu çalışmada ideoloji ve bilim tanımlamalarını değişik yaklaşımlarla ele alıp iktisadın bilimsel bir disiplin olup olamayacağını tartışacağız.
1-10

REFERENCES

References: 

ALTHUSSER, L.(1971): Lenin and Philosophy, New York, Monthly Review Press.
ASWORTH, C.(1990): The Structure of Social Theory, London, Macmillian.
BHASKAR, R.(1989): The Possibility of Naturalism, N.Y, Harvester.
ÇELİK, N.(2005): İdeolojinin Soy kütüğü 1: Marx ve İdeoloji, Bilim ve Sanat, Ankara.
EAGLETON, T.(1996): İdeoloji, çev. Muttalip Özcan, İstanbul, Ayrıntı.
ELSTER, J.(2004): Marx'i Anlamak, çev. Semih Lim, Ankara, Liberte.
HALBERN, B.(1961): "Myth and Ideology in Modem Usage", History and Theory, c.l.
HEILBRONER, ROBERT. L.(2003): İktisat Düşünürleri, çev. Müfit Günay, Ankara, Dost.
KAMUF, P.(1991): A Derrida Reader: Between the Blinds, Columbia University Press, New York.
LACLAU, E.(1996): "The Death and the Resurrection of the Theory of Ideology", Journal of Political Ideologies, 1 (3).
MANKIV, N.G.(1997): Principles of Economy, Ft. Worth, Tex, Dryden Press.
MARDİN, Ş.(1997): İdeoloji, Istanbul, İletişim.
MCLELLAN, D.(2005): İdeoloji, çev. Barış Yıldırım, İstanbul, Bilgi Üniversitesi Yay.
RICOEUR, P.(1986): Lectures on Ideology and Utopia, Colombia University Press, New York.
SAYER, A.(1992): Method in Social Science: A Realist Approach, London, Routledge.
SCHUMPETER, J.(2004): "Science and Ideology", The Philosophy of Economics-An Antology, 2nd. Ed., USA, Cambridge University Press.
SOLOW, R.(1994): "Science and Ideology in Economics", The Philosophy of Economics-An Antology, 2nd. Ed., USA, Cambridge University Press.
VEBLEN, T.(1919): "Why is Economics not an Evolutionary Science?", The Place of Science in Modern Civilization, The Viking Press, New York.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com