You are here

ULUDAĞDA GRANİT ANATAŞ ÜZERİNDE GELİŞMİŞ OLAN BAZI TOPRAK PROFİLLERİNDE ETÜDLER

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
B. Uludağ oı'man sahasının topografik, jeolojik ve klimatik münasebetleri hakkında genel bilgiler : Marmara denizinin güneyinde sahilden takriben 30-40 Km. mesafede bulunan Uludağ silsilesi Bursa ovasını dik yamaçlariyle sarar ve genel olarak kuzey-doğu - güney-batı istikametinde uzanır. Kuzey batı Anadolulum en yüksek zirvesi (Uludağ, 2550 m.) bu silsilede bulunur. Bütün Hersinven katlanmalarında olduğu gibi Uludağda da ihtiyar ve genç topografya şekilleri bir arada görülürler. Zirveler bölgesinin ve yaylalar sahasının ihtiyar topografyasına mukabil silsilenin kuzey ve güney yamacından inen müteaddit akar suların açtıkları dar ve derin vadiler genç topografyayı temsil eden arazi şekillerini meydana getirmektedir. Uludağ esas itibariyle bir Hersinven masifidir. Nümilitik'teki hareketlere iştirak etmiş ve Neojen sonundaki Epirojenik hareketlerle yükselerek bu günkü iıiifamı kazanmıştır (1). Uludağm jeolojisine ail tam ve mufassal bir bilgi vermek konumuz dışında kaklığı için bundan sarfı nazar edilmiştir. Fakat Uludağın jeolojik yapısına ail bir genel bilgi vermeyi faydalı saymaktayız.
1-14

REFERENCES

References: 

1. Ardrl, A. :"Uludağ: morfolojik etüd". Türk sografya dergisi, 1944, No. V-VI.
2.Çepel, N. : "Orman topraklarının rutubet ekonomisi üzerine araştırmalar
ve Belgrad ormanıınn bazı karaçam, kayın, meşe ce-;eerelerinde inter-sepsiyon, gövdeden akış ve toprak rutubeti miktarlarının sistematik ölçmelerle tesbiti". (Orman Fakültesi Dergisinde 1964 de basılacak)
S. Erinç, E. : "Uludağ üzerinde glasyal morfoloji araştırmaları". Türk coğrafya dergisi, 1949, sayı XI-XII.
4.Irmak, A., Sevim, M. ve Giilçur, F. : "Bolu-Aladağ orman sabasında pe-dolojik araştırmalar". Orman Fakültesi Dergisi, seri A. cilt XII, sayı 1. 1962.
5.Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. "Ortalama ve ekstrem kıymetler meteoroloji bülteni". Dizerkonca Matbaası, İsUvnbul 1962.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com