You are here

Türkiye'de Doğal Yetişen Balkanlı Bir Odunsu Taksonun (Makedonya Menşesi - Quercut trojana Webb.) Morfolojik Özellikleri ve Coğrafî Yayılışı Üzerine Bazı Notlar

SOME NOTES ON THE MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS AND THE DISTRIBUTION OF A BALKAN WOODY SPECIES GROWN IN TURKEY : MACEDONIAN OAK (QUERCUS TROJANA WEBB.)

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
It is well known that, as regards to the large number of the oack'-taxa and present-day oak'-vegetation, Turkey is one of the richest oak centers in the world. It is more than 30 taxa are recognised*. According to recent Forest Service statistics based upon plans of the forest management (Orman Bakanlığı Çalışmaları, 1970), Turkey's forest areas are 18 million hectares. The oak-woods cover over 25,9 per cent of the forest areas, either productive and degraded high forests or productive and degraded coppices. Quercus trojana Webb. (Q. macedonica DC), such as Q. frainet-to, Tilia tomentosa, Corylus colurna, and Rhamnus fallax etc., is one of the woody elements belonging to the Balkan flora area, grows indigenously in Turkey.
Abstract (Original Language): 
Türkiye, kapladığı saha ve takson sayısı bakımından Dünyanın en zengin bir Meşe diyarıdır. Bugünki bilgilerimize göre, takson sayısı 30'un üstündedir. Verimli ve bozuk meşe koruları ile verimli ve bozuk meşe baltalıkları, 18 milyon hektar olarak ifade edilen Türkiye ormanlarının % 25,9'unu kaplamaktadır (Orman Bakanlığı Çalışmaları, 1970). Mekadonya Meşesi {Quercus trojana Webb.-Q. macedonica DC), Quercus frainetto, Tilia tomentosa, Corylus colurna ve Rhamnus fallax gibi Bakan flora arealine dahil bulunan odunsu bitkilerden birisi olup Türkiyede doğal olarak yetişmektedir. Herbaryum örnekleri üzerindeki inceleme ve arazi gözlemlerimiz ile literatür bilgilere (Fukarek, 1968; Kayacık, 1966; Schwarz 1964; Parde, 1943; Camus, 1936-38) göre, bu tür en fazla 18 m.'ye kadar boylanabilen, yarı daimî yeşil veya kışın yaprağını döken, geniş tepeli bir ağaçtır (Resim 1). Genç sürgünler gri-kahverenginde, hafif tüylü ve daha sonra çıplaktır. Çok küçük olan kış tomurcukları, hafif tüylü pullarla örtülüdür. Sivri uçlu yapraklar dar, uzun yumurta veya elips biçimindedir. Boyları 3-8 (10) cm. arasında değişir, deri gibi serttir. Kenarları 8-14 çift dişlidir (Resim 3). Yaprakların her iki yüzü de parlak ve çıplaktır. Yaprak sapları çok kısadır (2-5 mm.). 3-4,5 cm. boyundaki meyve (palamut) iki yılda olgunlaşır (Parde, 1943'e göre bir yılda olgunlaşır), koyu kahverengidendir ve uç kısmı basıktır. Kadeh (kupula) 2-3 cm. çapındadır ve palamudun yarısını örter. 2-3 mm. genişliğindeki sivri uçlu ve tüylü pullar (tırnaklar), kadeh kenarına yakın yerde düz, ortada ise geriye doğru kıvrıktır (Resim 4).
118-127

REFERENCES

References: 

Camus, A. (1936-38). Les Chenes, Monographie du Genre Quercus, Tome I Paris,
Pukarek, P. (1968), A Short Description of Some Trees and Shrubs of the Balkan Peninsula in International Dendrology Society Year Book.
Kayacık, H. (1966). Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği, II. Cilt. Angiospermae, İstanbul.
Orman Bakanlığı Çalışmaları. (1970). Orman Genel Müdürlüğü, Yayın no: 527.
Parde, L. (1943). Les Feuillus, Paris.
Schwarz, O. (1964). Quercus L. in Flora Europea, Vol. I.
Turrill, W.B. (1929). The Plant-Life of The.Balkan Penisula, Oxford.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com