You are here

OTLATMANIN OTLAK EKOSİSTEMİ İÇİN ÖNEMİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Otlak alanlarımızda uzun yıllardır devam eden ekolojik bozulmaların hayvan otlatmasından kaynaklandığı fikri yaygındır. Bu yüzden otlakların otlatılmasına genellikle olumsuz yaklaşılmaktadır. Ancak burada, olumsuzluktan kastedilen aşırı otlatma ise, bu yaklaşımın geçerli olduğu söylenebilir. Kaldı ki, bilim adamları da bu konuda hemfikirdirler. Nitekim düzenli bir otlatma sisteminde otlak hayvanları, otlak ekosisteminin bir parçası olarak algılanmakta; otlaklardaki biyolojik çeşitliliğin devamı ve fotosentezle güneş enerjisi yardımıyla karbonik bileşikler üreten bitkilerin doğal yolla hasat edilerek insanlığın tüketimine sunulması için varlıkları gerekli ve kaçınılmaz görülmektedir. Düzenli yapılan bir otlatmanın otlak ekosistemi üzerinde ne kadar olumlu etkisi varsa, aşırı veya kontrolsüz yapılan bir otlatmanın da o kadar olumsuz etkisi olduğu söylenebilir. Aşırı otlatmanın yanında otlakların hiç otlanmaması veya otlanmadan uzun süre korunması da otlak eko-sistemini olumsuz yönde etkilemekte ve otlaklardaki biyolojik çeşitliliği ve otlaklardan sağlanan kaynakların verimliliğindeki devamlılığı tehlikeye so-kabilmektedir.
57-61

REFERENCES

References: 

GÖKBULAK F.
1998:
Seed dispersal by livestock: A revegetation application for improving degreaded rangelands, Doktora tezi, Utah State University, Logan, Utah.
HAVSTAD, KM., 1994: Sheep grazing as a range improvement tool, Sheep Research Journal, p.72-78.
HEADY, H.F., 1975: Rangelandmanagement, McGraw-Hill book company, NY. HEITSCHMID R.K., STUTH J.W., 1991: Grazing management: An ecological perspective. Timber press, Portland, Oregon.
JACOBY, P.W., 1989: A glossary of terms used in range management, Society for Range management.
MALO J.E SUAREZ, F., 1995: Cattle dung and the fate of Biserrula pelecinus L. (Legumi-nosaej in a Mediterranean pasture: seed dispersal, germination, and recruitment. Botanical Journal of the Linnean Society, 118:139-148.
OLSON B E. WALLANDER, R.T., LACEY, J.R., 1993: Sheep grazing Spotted Knapweed, annual conference proc, weed management, facing the issues, Montana weed control assoaatwn, January 11-13, Butte, MT.
OLSON. B.E., LACEY, J.R., 1994: Sheep: a method for controlling rangeland weeds. Sheep Research Journal, p. 105-112.
SAVORY. A. 1988: Holistic resource management, Island press, Washington, D. C.
TANGANYIKA AGRICULTURE CORPORATION, 1961: The influence of cattle trampling on the establishment of perennial grasses, Herbage Abstracts, Abstract No: 1500.
VAN SOEST, P.J. 1994: Nutritional ecology of the ruminants, second edition, Cornell University press, Ithaca, NY.
WARREN S D THUROW, T.L., BLACKBURN, W.H., GARZA, N.E., 1986: The influence of . Zfock tracing under intensive rotation grazing on soil hydrologic characteristics, Journal of Range Management, 39:491-494.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com