EFFECTS OF LIVESTOK TRAMPLING ON SOIL HYDRO-PHYSICAL PROPERTIES
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In the comparison of soil properties at the trials and at the adjacent areas to them on the rangeland, exclosure, and forestland; only soil compaction, saturation capacity, and root ratio were significantly influenced by trampling, and the values of these soil properties were lower at the trials than those at the adjacent areas. Soil sampling depth affected significantly most of the soil properties such as percentages of sand, clay, and soil fractions (<2 mm, 2-5 mm, >5 mm), root ratio, saturation capacity, moisture equivalent, permanent wilting point, permeability, total porosity, bulk density, particle density, electrical conductivity, and organic matter. Soil compaction were affected by landuse types and trampling intensity. Forestland had the highest whereas rangeland had the lowest saturation capacity, permeability, and total porosity. As an effect of trampling, soils had grater bulk density on the rangelands than soils on the exclosure and forestland.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Otlatmanın toprağın hidro-fiziksel özellikleri üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılan bu araştırma Kemerburgaz nahiyesi sınırları içinde yer alan Taşlı dere havzasında yapılmıştır.
Toprak özelliklerinin; arazi kullanımı, toprak derinliği ve çiğnenme derecesine bağlı olarak değişimi üzerinde durulmuştur. Bu değişimi ortaya koymak amacıyla aynı havza içinde yer alan otlak, orman ve korunmuş alanda, 6 tane patikalarda ve 6 tanede aynı patikaya bitişik alanlarda olmak üzere, böylece her bir arazi kullanımından 12 tane olmak üzere toplam 36 toprak profili açılmıştır. Her profilden de (0-15) ve (15-30) cm derinlik kademelerinden ikişer adet (paralel) silindir örneği ve birer adet doğal yapısı bozulmuş torba örneği alınarak analiz edilmek üzere laboratuvara getirilmiştir. Bu toprak örnekleri üzerinde laboratuvarda kum, kil, toz; 2 mm'den küçük, 2-5 mm arasındaki ve 5 mm'den büyük toprak fraksiyonlarının miktarı, kök oranı, dispersiyon oranı, su tutma kapasitesi, nem ekivalanı, solma noktası, faydalanılabilir su kapasitesi, permeabilite, toplam boşluk hacmi, hacim a¬ğırlığı, tane yoğunluğu, pH, clektriki iletkenlik, organik madde miktarı ve a¬razide de (her derinlik kademesindeki toprak yüzeyinde) kompaktlaşma dereceleri tespit edilmiştir. Elde edilen veriler çoğul varyans analizi ile değerlendirilmiştir.
Araştırma sonucunda, toprakların sıkışmasından dolayı otlak alanındaki toprak özellikleri ile orman ve korunmuş alandaki toprak özellikleri arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle otlatmaya açık alandaki toprakların su tutma kapasitesi, permeabilitesi, toplam boşluk hacmi ve organik madde miktarı gibi özellikleri otlatmadan korunmuş ve orman alanına göre daha düşük, hacim ağırlığı ise daha yüksek bulunmuştur. Ancak patikalar-daki ve patikaların bitişiğindeki alanlardaki toprak özellikleri arasında su tutma kapasitesi ve kök oranı dışında kalan toprak özelliklerinde istatistiki anlamda önemli bir farklılık tespit edilmemiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 2
112-133