An Assesment on the Scope of Work Fields of Forest Engineers
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Following state entrepreneurship and public ownership in forestry, 99.9% of total forestlands belongs to the State and forestry practices and activities have been carried out by hiring forest engineers graduated from forestry faculties and holding bachelors degree in forestry. The authority and obligations of forest engineers who hired in public sector are provisioned in a regulation called, "StateForest Enterprise and Revolving Fund Regulation, whereas the authorities and responsibilities of the ones hired in private sector or who establish his own office dealing with forestry issues are provisioned in a newly enacted statute called "The Law on Forest Engineering, Wood Work Industrial Engineering" dated July, 08 2006 and put into practice. The said law has several provisions dealing with rights and responsibilities of forest engineers and wood work industrial engineers. This law also opens a path for the said engineers on the ground that forestry activities and practices might be transferred from public sector to private one that will be established by those engineers as a result of the public policy aiming to minimize the public sector
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Devlet orman işletmeciliği ve Devlet mülkiyeti prensiplerine bağlı olarak Ormanların %99,9 u devlete ait olan ülkemizde ormanlara ilişkin iş ve işlemler, Orman Fakültelerinde Orman Mühendisliği lisans eğitimini tamamlayan "orman mühendisleri"nin kamuda görevlendirilmesi ile yapılmaktadır. Kamuda çalışan orman mühendislerinin görev ve yetkileri, "Devlet Orman İşletmesi ve Döner Sermaye YönetmeliğP'nde belirtilmişken, serbest çalışan orman mühendislerinin hak ve yetkilerine ilişkin ilk kanun yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Kanun, orman mühendislerinin serbest çalışabilmesinin hak ve yetkilerini düzenlerken, aynı zamanda kamunun küçülme politikasının bir sonucu olarak ormancılık iş ve işlemlerinin serbest orman mühendislerinin kuracağı özel sektöre yaptırılmasının önünü açmaktadır.
Kanun konuyla ilgili genel çerçeveyi çizerken tartışmaya açık bir çok konunun ise yönetmelikle düzenleneceğini belirtmiştir. Yapılan bu çalışmayla Kanunda yazılı orman mühendislerinin çalışma konuları irdelenmiş ve konuyla ilgili kamuoyunda tartışma yaratan hususların değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
91-110