Evaluation of Forest Smuggling Crimes and Smuggler Profiles in Turkey: A Case Study of Akyazı and Hendek
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Untidy public-forest affairs is a very important issue in Turkish forestry. One of the most important indicators of this issue is illegal cutting and smuggling that threaten forests and lead destruction of forests.
Akyazı
an
d Hendek are two forestry administration units having more forest, especially smuggling crimes are compared to similar forestry administration units on country scale. In these regions, smuggling profile was evaluated in six different villages by means of public questionnaire including 107 people.
According to the records of forestry administrating units, it was revealed that forest smuggling crimes have decreased in recent years. It was determined that the most important reasons behind those crimes are financial problems and demand for gaining "easy money". The study determined that 72,73% of people who involved in forest smuggling crimes in Akyazı and 64% of those in Hendek have never been arrested. Furthermore, 85,71% of participants for questionnaire from Hendek and 65,52% of those from Akyazı said that they will keep smuggling.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Ülkemizde halk-orman ilişkilerinin düzensiz oluşu önemli bir ormancılık sorunudur. Bu sorunun istismarının belirgin göstergelerinden biri de ormanları tehdit eden ve tahrip olmasına neden olan kaçakçılık suçlarıdır.
Türkiye ölçeğinde Akyazı ve Hendek, benzerlerine göre, daha fazla orman ve özellikle kaçakçılık suçlarının yoğun olduğu işletme müdürlüklerindendir. Bu yörelerde altı farklı köyde 107 kişi üzerinde anket yapılarak kaçakçı profili değerlendirilmiştir.
Araştırma konusu işletme müdürlüklerinin verilerine göre orman kaçakçılık suçlarının son yıllarda azalma gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, orman kaçakçılık suçlarını gerçekleştiren kişilerin Akyazı'da % 72,73'ü ve Hendek yöresinde ise % 64'ünün hiçbir zaman yakalanmadığı saptanmıştır. Bu eylemin en önemli nedenlerinin başında ekonomik sıkıntılar ve kolay para kazanma isteğinin olduğu belirlenmiştir. Aynı verilere göre, ankete Akyazı'dan katılanların % 65,52'si, Hendek'ten katılanların ise % 85,71'i kaçakçılık faaliyetlerini bırakmayacaklarını belirtmişlerdir.
Sonuç olarak, kaçakçılık suçunun işlenmesinin temelinde eğitim ve ekonomik sorunlar bulunmaktadır. Bunu sadece ormancılığa bağlı ekonomik katkılar ile çözmek mümkün görülmemektedir. Ancak, kolay para olarak görülen kaçakçılık eğiliminin ilçe ve il boyutu da incelenmeli ve ormanların korunmasına yönelik denetim ile birlikte otokontrol (ihbar) faaliyetleri geliştirilmelidir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
1-14