You are here

KÜRESELLEŞME VE TÜRK CUMHURİYETLERİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In globalization process, although the nation-state is losing its sovereignty in favour of transnational organizations and global order, it is still a main political actor. Localization appears to be the opposite of globalization because of thai global culture makes local cultures homogenized. On the other hand, Local markets integrate global market, in easy way according to national economies. Regional integration movements, as a pari of globalization process, are founded on economical, political, cultural and military bases. To avoid negative effects of globalization, anew union based on cooperation and solidarity between Turkey and Turkic Republics should be developed. The background of that kind of union contains identity values such as common belief, lineage, historical origin and language
Abstract (Original Language): 
Küreselleşme sürecinde hükümranlığı uluslar arası örgütlenmeler ve küresel düzen lehine aşınmasına rağmen, milli devlet, hala başlıca siyasi aktör olarak varlığım sürdürmektedir. Küresel kültürün yerel kültürleri türdeşleşlirici etkisinden dolayı yerelleşme ile küreselleşme arasında bir çelişme var gibi görünse de, milli ekonomilere göre, yerel pazarlar küresel pazarla daha kolay bütünleşmektedir. Küreselleşme sürecinin bir parçası olarak bölgesel bütünleşme hareketleri, iktisadi, siyasi, askeri ve kültürel temeller üzerine kurulur. Küreselleşmenin olumsuz etkilerine karşı Türkiye ve Türk cumhuriyetleri arasında işbirliği ve dayanışmayı esas alan yeni bir birlikteliğe ihtiyaç vardır. Bu birlikteliğin arka planını ortak İnanç, soy, tarihi kökler ve dil bağından oluşan kimlik değerleri meydana getirir.
61-66

REFERENCES

References: 

ASLANOĞLU, Rana A., "Bir Kültürel Karışım Olarak Küreselleşme", Sivil toplum ve İslam. (Der: E. Fuat Keyman, A. Yaşar Sanbay), Vadi yayınlan, Ankara, İ998.
COŞKUN, Recaİ, Küreselleşme -Türkiye Eksenli Analizler, Beta Yayınları, İstanbul, 2002.
DPT, Küreselleşme, Bölgesel Entegrasyonlar ve Türkiye (Değerlendirme Raporu) Yayın No : DPT : 2374 - ÖİK : 439 Kitap 1, Ocak 1995.
ERKAL, Mustafa E., Merlıez Binanın Penceresinden, Derin Yayınları, İstanbul. 2003.
FALK, Richard, Yırtıcı Küreselleşme: Bir Eleştiri, (çev. Ali Çaksu), Küre Yayınlan, İstanbul, 2001.
GELLNER, Emcst, Uluslar ve Ulusçuluk, (çev. Büşra Ersanlı Behar, Giinay Göksu Özdoğan), İnsan Yayınları, İstanbul, 1992.
GUIBERNAU, Montserrat Milliyetçilikler, 20. Yüzyılda Ulusal Devlet ve Milliyetçilikler, (çev. Neşe Nur Domaniç), Sarmal yayınevi, İstanbul, 1997.
HABERMAS, Jürgen, Küreselleşme ve Milli Devletlerin Akibeti, (çev. Medeni Beyaztaş) Bakış Yayınları, İstanbul, 2002.
HELD, David " The Décline ofthe National State", Changing Face of Politics in the 1990s, Edit: Stuart Hall and Martin Jacques, Lawrence and Wishart, London, 1989.
RANKİN, Katharine N., "Antropoligies and Geographies of Globalization", Progress in Human Geography, 2 7 6 2003.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com