Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Konferansları Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This paper examines the reasons of changing in Business Ethics, based on an investigation about Japaniese business life, made in 1999 and published in Fortune. "Utilitarian or consequences ethics" is fixed as the basic reason of changing and laziness after economic development. The purpose of this study is to examine "Utilitarian or consequences ethics"; emphasize that "people oriented approach " should be based on and internalized by all of the developed countries around the world; and also mention that "people oriented approach " which is involved but unfortunately bypassed by globalisation, represents "holistic approach in business" at the same time.
This study is important because it indicates the socio-economic factors' effects on culture of society, and culture's effects on business ethics; the relationship between "degeneration in business ethics" and "utilitarian ethics"; the appearing structure of selfish individual-organization-society; that the unique solution to get rid off the above-mentioned selfish structure is to adopt "people oriented approach".
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmada Japon toplumunun tarihî ve coğrafî olanaksızlıklardan kurtularak ekonomi ve sanayisini iyileştirmesi sürecinden yola çıkılmakta, Fortune dergisi tarafından 1999 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre Japon halkının iş hayatında giderek daha az iş odaklı olduğu sonucundan hareketle iş ahlâkındaki değişimin sebepleri sorgulanmaktadır. Amaç, toplumda yakalanan (yüksek hayat standardı ve yaşam süresi ile temsil olunan) ekonomik gelişmenin ardından baş gösteren ataletin temel nedeni olarak "faydacı ahlâk (sonuç ahlâkı)" anlayışını incelemek, elde edilen sonuçları dünya çapında gelişmiş ülkelerin iş ahlâkına teşmil ederek "insan merkezli düşünce sistemi"nin esas alınması gereğini vurgulamaktır. Aynı zamanda globalleşmenin içeriğinde de var olan ve fakat göz ardı edilen insan merkezli yaklaşımın, holistik bakış açısını da temsil ettiği hususuna değinmektir.
Çalışma, sosyo-ekonomik unsurların etkisiyle uzun bir süreçte şekillenen toplumsal kültürün, iş ahlâkına yansımalarını; iş ahlâkındaki bozulma ile faydacı ahlâk anlayışı arasındaki ilişkiyi; bu ilişki neticesinde çıkarcı ve bencil birer birey-örgüt-toplum yapısının ortaya çıktığını; bu bencil yapılanmadan birey-toplum-örgüt bazında "insan merkezli düşünce" sisteminin benimsenmesi suretiyle kurtulmanın mümkün olduğunu ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 41
1-14