You are here

TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA TİCARİ İŞBİRLİĞİ: MEVCUT DURUM VE PERSPEKTİFLER

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
In this article,It is shown that the level of integration and cooperation between Turkish Republics is insufficient. According to the writer, the existing attempts about this topic are assessed in the framework of cooperation and integration theories. But these attempts are seen to be insufficient for the Turkish union on social,cultural and economical fields. Morever, it is possible to witness some contradictional policies about this topic are conducted by those states. The necessity of liberalization of capital and labor movements between these countries is emphasized and the eliminating of handicaps between Turkish republics on this subject is highlighted in the article. Also, we believe that the attempts between Turkish Republics must be arranged in the multilateral framework more than bileteral framework.
Abstract (Original Language): 
Makalede Türk Cumhuriyetleri arasındaki işbirliği ve entegrasyon düzeyinin, potansiyelin veya olması gerekenin çok altında olduğu gösterilmektedir. Yazara göre bu yöndeki mevcut girişimler, işbirliği ve entegrasyon teorileri çerçevesinde değerlendirildikte bunların olası bir Türk Birliği yönünde atılması gereken adımlar bakımından çok eksik kaldığını, hatta bazen bu amaca ters düşecek politikaların bile bu devletler tarafından yürütüldüğünü görmek mümkündür. Makalede ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde onlar arasındaki sermaye ve işgücü dolaşımının da serbestleştirilmesinin zorunluluğu önemle vurgulanmakta ve Türk Cumhuriyetleri arasında bu yöndeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiği gösterilmektedir. Yazar özellikle bu konuda Türk Cumhuriyetleri arasında yapılacak girişimlerin ikili çerçeveden artık çok taraflı çerçeveye geçirilmesinin zorunlu olduğu görüşünü savunmaktadır.
41-59

REFERENCES

References: 

1. Drucker, P. (1993), Kapitalist Ötesi Toplum, Ankara, İnkılâp Kitabevi
2. DTM (2009), Türk Cumhuriyetlerinin Sosyal ve Ekonomik Göstergeleri,
Ankara
3. Kabasakal Ö. (2001), "Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri İle Ekonomik ve Ticari İlişkileri, Avrasya Etüdleri 20, Özel Sayı, Yaz.
4. Kubicek, P.(1996), "Orta Asya'da Topluluklararası Etnik İlişkilerin İdaresi: Teori ve Uygulama", Avrasya Etütleri, III/3, s. 85-101
5. Mehmetli, N. (2005), Orta Asya'nın Türk Devletleri ve Türkiye, Bakü-AzAtaM-TİKA.
6. Öke, M. K. (Ed.). (1999), Geçiş Sürecinde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri,
Alfa Yayınları, İstanbul.
7. Seyidoğlu, H. (2003), Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama,
İstanbul.
8. Wimbush, S. E. (1994), "Rusya'dan Sonra Rusya", Avrasya Etütleri, I/2, s. 53¬61
9. www.imf.org, Uluslararası Para Fonu
10. www.worldbank.org, Dünya Bankası
11. www.azstat.org, Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi
12. www.stat.kz, Kazakistan Devlet İstatistik Ajansı

13. www.stat.kg, Kırgızistan Devlet İstatistik Ofisi
14. www.musavirlikler.gov.tr, DTM Müşavirlikler resmi sitesi

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com