You are here

OYUNLARLA YAŞAYANLAR ya da YAŞADIĞIMIZ OYUNLAR

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This article, entitled “Those Who Live With the Games or Games Which We Live” examines the only play of Oğuz Atay, “Oyunlarla Yaşayanlar” (Those Who Live with the Games), through the “Game Theory”. After a general knowledge and a theorical view on the concept of the “game”, the article focuses on the main topics of Atay‟s play; how the “games” determine our personal life and our relationships with the others, also how they take part in the global system and the social life. This article also discusses how the writing techniques and the style of Oğuz Atay were influenced by the concept of the “game”.
Abstract (Original Language): 
Oğuz Atay, 1977 yılında henüz 43 yaşındayken yaşama veda ettiğinde, yıllarca üzerinde düşündüğü ve çalıştığı büyük projesi “Türkiye‟nin Ruhu”nu ne yazık ki tamamlayamamış, ancak yine de ardında biri biyografik olmak üzere üç roman (“Tutunamayanlar”, “Tehlikeli Oyunlar” ve “Bir Bilim Adamının Romanı”), bir öykü kitabı (“Korkuyu Beklerken”), bir günlük ve bir de oyun (“Oyunlarla Yaşayanlar”) bırakmıştı. Atay, bu çalışmalarıyla, gerek gündeme getirdiği konu ve sorunlar, gerekse çalışmalarındaki yenilikçi dil ve biçem anlayşıyla, edebiyatımızın en fazla ilgi çeken ve tartışılan yazarlarının başında gelmiştir. Yazar, eserlerinin hemen hepsinde Türkiye‟nin tarihsel ve toplumsal dinamiklerini irdelerken, ülkemiz aydınlarının - bu dinamikler paralelinde - toplum içindeki konum ve duruşlarını sorgulamış, bu bakımdan yazar üzerine yapılan değerlendirme ve incelemeler de çoklukla eserlerindeki bu “aydın” olgusu bağlamında olmuştur.
37-66

REFERENCES

References: 

ATAY, Oğuz, Günlük, 7. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul 2002 ATAY, Oğuz, Oyunlarla Yaşayanlar, 6. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul 1999 ATAY, Oğuz, Tehlikeli Oyunlar, Sinan Yayınları, İstanbul 1973 ATAY, Oğuz, Tutunamayanlar, 4. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul 1985 ALTHUSSER, Louis, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, çev: Yusuf Alp Mahmut Özışık, 4. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul 1994 BERNE, Eric, Hayat Denen Oyun, çev: Selami Sargut, Kariyer Yayıncılık, İstanbul 2001 HUİZİNGA, Johan, Homo Ludens: Oyunun Toplumsal işlevi Üzerine Bir Deneme, çev: Mehmet Ali Kılıçbay, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 1995 KORAY, Semih, “John Nash, Oyunlar Teorisi ve Sosyalizm”, Bilim ve Ütopya, Temmuz 2002 MORAN, Berna, Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 2, İletişim yayınları, İstanbul 1990 ÖZTÜRK, Özlem, “Homo Ludens ya da Oyunlarla Yaşayanlar”, http://www,okuyanus.com.tr/icerik “Oğuz Atay: Relativitiy of Identity for the Intellectual”, http://utenti.quıpo.ıt/scout_project/oguz_atay.htm SEYPPEL, Tatjana, Oğuz Atay’ın Dünyası, Çev: Tanıl Bora, İletişim Yayınları, İstanbul 1989

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com