You are here

ATTILA İLHAN'DAN IRONIK BİR KAHRAMAN: DERSAADET'TE SABAH EZANLARI ROMANININ BAŞKİŞİSİ 'BACAKSIZ' ABDİ BEY

AN IRONIC HERO BY ATTILA ILHAN: 'BACAKSIZ' ABDİ BEY, THE MAIN CHARACTER OF DERSAADET'TE SABAH EZANLARI

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Attila İlhan who has fictioned his novels as river-novel from Kurtlar Sofrası, with Ayna'nın İçindekiler puts heros in a certain social sctructure. Not only he evaluates people as a bringed forward creature because of economical and political conditions of a certain period but also faced them to the readers with their private tendencies like passion, sexual perversions and anger. So with changable political and social-economical conditions he emphasizes people in a constant live alteration. Indepency and colonial mind of West are seen in Attila İlhans' novels among main conflicts. That is also seen in Dersaadette Sabah Ezanları. By turning back from December/January months of 1919¬1920 to the aproximately eleven years writer works time of the II. Monatery and occupation of İstanbul. In that novel he asks administral hegomony of western countries on Otoman Empire that is becauses of economical dependency of state. But Writer doesn't present the mentioned query directly. He makes that by hinting behind of the imagine of "serious politician". He draws this imagine as presenting of opposite values. Attila İlhan analyzes Bacaksız Abdi Bey related to the values composition. That is importont to expose his attribution to Turkish Literature.
Abstract (Original Language): 
Attila İlhan Kurtlar Sofrası'ndan itibaren nehir-roman biçiminde kurguladığı 'Aynanın İçindekiler' dizisinde roman kahramanlarını belli bir toplumsal yapı içerisine yerleştirmekle bir yandan insanı söz konusu dönemin ekonomik ve siyasi şartlarının öne sürdüğü bir varlık olarak değerlendirirken diğer yandan onları -tutkuları, cinsel sapmaları ve öfkeleri gibi- bireysel yönelimleri ile okuyucunun karşısına çıkarır. Böylece değişen siyasi ve sosyo-ekonomik şartlarla beraber insanın da sürekli bir değişim yaşadığını vurgular. Attila İlhan romanlarının temel çatışma değerleri arasında yer alan 'bağımsızlık' ve 'Batının sömürgeci zihniyeti' Dersaadet'te Sabah Ezanları adlı romanda da görülür. Sanatçının 1919-1920 Aralık/Ocak ayından yaklaşık on bir yıllık geriye dönüşle II. Meşrutiyet ile İstanbul'un işgali arasındaki süreyi anlattığı bu romanda Osmanlı İmparatorluğunun ekonomik yönden -gittikçe artarak- Batılı devletlerin idaresi altına girişini sorgular. Ancak sanatçı sözü edilen sorgulamayı doğrudan bir anlatımla okuyucuya sunmaz; bunu 'karşı değerler'in temsilcisi olan başkişiye çizdiği 'ciddi siyaset adamı' imajı arkasına gizleyerek yapar. Bu bağlamda başkişi 'bacaksız' Abdi Bey'in romanın tematik kurgusuna yön veren değerlere bağlı olarak çözümlenmesi Attila İlhan romancılığının Türk edebiyatına katkısını göstermesi bakımından önemlidir.
85
96

REFERENCES

References: 

İLHAN, Attila, Dersaadet 'te Sabah Ezanları, İstanbul 2003.
KEYDER, Çağlar, Türkiye 'de Devlet ve Sınıflar, İstanbul 1995.
KORKMAZ, Ramazan, "Romanda Dramatik Aksiyonu Sağlayan Değerlerin Görüntü Seviyeleri Üzerine Bazı Öneriler", Scholarly Depth and Accuracy, Grafiker Yayınları, Ankara 2002, s.271-281.
KOVEL, Joel, Tarih ve Tin, İstanbul 2000.
MARDİN, Şerif, Türkiye 'de Toplum ve Siyaset (1), İstanbul 1990.
ORTAYLI, İlber, Osmanlı İmaparatorluğu'nda Alman Nüfuzu, İstanbul 1983.
ÖZHER, Sema, Romancı Yönüyle Attila İlhan, Ankara 2009.
ÖZTUNA, Yılmaz, Büyük Türkiye Tarihi, C.7, İstanbul 1983.
TİMUR, Taner, Osmanlı-Türk Romanında Tarih Toplum ve Kimlik, İstanbul
1991.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com