You are here

MAHREMÎ’NİN ŞİİRLERİNE DAİR

ABOUT MAHREMÎ’S POEMS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Mahremî whose four works named Şehnâme, Şütürnâme, Mecmau’l-letâyif ve Tarabü’l-mecâlis are possessed today does not have a reorganized divan. It is seen the the last three of the mentioned work are never noted in resources. No matter a work which he collected his simple Turkish poems named Basitnâmeis mentioned, such a work has not been obtained yet. These restricted and missing knowledge about the life and the works of the poet can be explained with his being away from Istanbul in the last years of his life and with his sudden death. It is known that he has a limited number of poems in various periodicals, catalogues and biographies. When these poems are read, it is found out that he is a highly strong poet and especially he is successful in writing odes. Of these poems possessed, thirty four odes and three terci-bents which are in a periodical were published. His one or two poems in a biography can not added to these. When his poems are studied altogether, it is certain to reach valuable knowledge about the poet. In this paper, the texts in question were divided with their various aspects and tried to be evaluated ambidextrously.
Abstract (Original Language): 
Şehnâme, Şütürnâme, Mecmau’l-letâyif ve Tarabü’l-mecâlis adlarında dört eseri bugün elde bulunan Mahremî’nin mürettep bir divanı bulunmamaktadır. Anılan eserlerin son üçünden kaynaklarda hiç söz edilmediği görülür. Basitnâme adlı sade Türkçe şiirlerini topladığı bir eserinden söz edilse de böyle bir eser henüz ele geçmiş değildir. Şairin hayatı ve eserleri hakkındaki bu mahdut ve eksik bilgiler, hayatının son yıllarını İstanbul’dan uzakta geçirmiş olmasının yanı sıra ani ölümü ile açıklanabilir. Çeşitli mecmua, katalog ve tezkirelerde az sayıda şiiri olduğu bilinmektedir. Bu şiirlere bakıldığında onun, son derece kuvvetli bir şair olduğu anlaşıldığı gibi özellikle kaside yazmakta başarılı olduğu görülmektedir. Elde bulunan bu şiirlerden bir mecmuada bulunan otuz dört kasidesi ile üç terci-bendi yayımlanmıştır. Tezkirelerdeki bir iki manzumesi de bunlara eklenebilir. Şiirlerine topyekûn bakıldığında şair hakkında çok kıymetli bilgilere ulaşılacağı muhakkaktır. Bu makalede, söz konusu metinler çeşitli yönleriyle ayrılmış ve çok yönlü olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
139-168

REFERENCES

References: 

ARSLAN, Mehmet; Türk Edebiyatında Manzum Surnameler (Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri), AKM Yayınları, Ankara 1999.
AYNUR, Hatice; “Mahremî”, DİA, 27, Ankara 2003, 390-391.
AYNUR, Hatice; Mahremî ve Şehnâme’si: I. Kısım Yavuz Sultan Selim Dönemi, İnceleme-Metin-Sözlük-Dizin, İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, (yayımlanmamış doktora tezi), 1993.
CANIM, Rıdvan; Latîfî Tezkiretü’ş-şuarâ ve Tabsıratü’n-nuzamâ (İnceleme-Metin), AKM Yayınları, Ankara 2000.
DEMİREL, Şener;“16. Yüzyıl Divan Şairlerinden Tatavlalı Mahremî ve Şütür-nâmesi”, Millî Folklor, 9/65, 2005.
EDİRNELİ NAZMÎ; Mecmau’n-nezâir, Nuruosmaniye Kütüphanesi, nr. 4222.
EMECEN, “Mohaç Muharebesi”, DİA, 30, İstanbul 2005, 232-235.
GENÇ, İlhan; Esrar Dede,Tezkire-i Şuarâ-yı Mevleviyye, AKM Yayınları, Ankara 2000.
İSEN, Mustafa; Künhü’l-ahbâr’ın Tezkire Kısmı, AKM Yayınları, Ankara 1994.
KARAVELİOĞLU, Murat A.; “Mahremî Türkî-i Basit Şairi midir?”, Vefatının 30. Yılında Prof. Dr. Faruk Kadri Timurtaş Hatırasına Uluslar Arası Yaşayan Türkçe Bilgi Şöleni, İstanbul 30 Mayıs-1 Haziran 2012.
KARAVELİOĞLU, Murat A.;Mecmûa-i Kasâid-i Türkiyye, Titiz Yayınları, İstanbul 2011.
KILIÇ, Filiz; Âşık Çelebi, Meşâirü’ş-Şuarâ (İnceleme-Metin), 2, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul 2010.
KÖKSAL, Mehmet Fatih; Edirneli Nazmî Mecmaü’n-Nezâir (İnceleme-Tenkitli Metin), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi), Ankara 2001.
KÖPRÜLÜ, M. Fuad; Milli Edebiyat Cereyanının İlk Mübeşşirleri ve Dîvân-ı Türkî-i Basît, Devlet Matbaası, İstanbul 1928.
KUTLUK, İbrahim; Beyânî, Tezkiretü’ş-şuarâ, TTK Yayınları, Ankara 1997.
KUTLUK, İbrahim; Hasan Çelebi,Tezkiretü’ş-Şuarâ, TTK. Yayınları, Ankara 1989.
Mecmûa-i Eş’âr: Süleymaniye Kütüphanesi Ali Nihat Tarlan, nr. 62/1.
Nazire Mecmuası: Millet Kütüphanesi, Ali Emîrî, nr. 674.
Pervâne Beğ Mecmuası: TSMK, Bağdat Köşkü, nr. 406.
RIEU, Charles; Catologe Of The Turkish Manuscripts In The British Museum, London, British Museum Press, 1888.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com