You are here

İSTANBUL BÖLGESİ TAŞOCAKLARI BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI

CONSTITUTING OF QUARRY INFORMATION SYSTEM IN ISTANBUL REGION

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The usage of the data used in our daily life that were expressed in verbal or written in unorganized manner caused the problems in application, and these problems resulted in productivity losses. To eliminate these losses, the data were classified. Then, it was discovered that there were some relationships among these data, and data design was realized. As a result of this, information systems have appeared. With the development of the technology, new tools were created for information systems. As a result, the process was simplified and became easily adaptable to almost every study field. The aim of this paper is to collect the data from the quarries in İstanbul region and also to design, evaluate and to manage these data in geographical information system (GIS). Finally, the collected data were analyzed and an information system was formed.
Abstract (Original Language): 
Geçmişte günlük hayatımızda kullandığımız birçok verinin sözlü ifadelerle veya dağınık biçimde yazılı olarak kullanılması uygulama sorunlarını ve bu sorunların oluşturduğu verimlilik kaybını meydana getirmiştir. Bu kayıpları önlemek amacıyla veriler sınıflandırılmış böylelikle veriler arasında ilişkilerin bulunduğu tespit edilmiş ve bir veri tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu tasarımın sonucunda bilgi sistemleri ortaya çıkmıştır. Teknolojinin de günümüzde büyük yol kat etmesiyle bilgi sistemleri için araçlar geliştirilmiş bu sayede yapılan işlemler daha basitleşerek her çalışma alanına uyarlanabilir hale gelmiştir. Bu makale kapsamında; İstanbul Bölgesi taşocakları verilerinin Coğrafi Bilgi Sisteminde tasarımı, değerlendirilmesi ve yönetilmesi konu edilmiş; Coğrafi Bilgi Sistemi hakkında araştırmalar yapılmış ve toplanan veriler analiz edilerek bir bilgi sistemi kurulmuştur.
51-61

REFERENCES

References: 

Antenucci, J.C., Kevany, M.J., Archer, H., Brown, K., Croswll, P.L., 1991, Geographic Information Systems.

Aronoff, S., 1993, Geographic Information Systems: A Management Perspective, WDL Publications-Ottawa, Canada.
Bozyazı Daylan, E.G., 2002, İstanbul'da Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Hava Kalitesinin İncelenmesi, Doktora, FBE İstanbul Teknik Üniversitesi.

Doğan, T., Karadoğan, A., Kahriman, A., Durdu, İ., Akkaya, U. G., 2003, İstanbul İli ve Çevresinde Buluna Kırmataş Ocaklarına Genel Bir Bakış, 3. Ulusal Kırmataş Sempozyumu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye Çimento Müstahsilleri Derneği, Türkiye Hazır Beton Birliği, Agrega Üreticileri Birliği, İstanbul.

Güzel, G., 1997, Türkiye Koşullarında CBS/KBS Oluşturulabilmesi İçin Yazılım Araştırması ve Tasarımı, Doktora, FBE Yıldız Teknik Üniversitesi.

Kahriman, A., 1993, Maden İşletme Projeleri Hazırlama ve Değerlendirme, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.

Maguıre, D., Goodchıld, M.F., Wrhınd, D., 1993 Geographical Information Systems, Volumel, Principles.

Taşkın, C., 1996, Türkiye Çimento Hammadde Kaynakları, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, İstanbul.

Tokgöz, N., 1996, İstanbul İli Kırmataş Ocaklarının Genel Etüdü,İstanbul Üniversitesi.

Uça, Z.D., 2002, Veritabanı Teknolojisi İle Kent Bilgi Sistemleri Tasarımı, Yüksek Lisans, FBE İstanbul Teknik Üniversitesi.

Ülger, N.E., 1995, Bir Veri Tabanı Üzerinde Tutulmuş Yersel (Arazi) Bilgi Sisteminin Oluşturulması, Proje No: EEEAG-18, TÜBİTAK.

Ülger, N.E., 2002, Yersel Bilgi Sistemleri, İ.Ü. Mühendislik Fakültesi Yerbilimleri Dergisi, Cilt: 15 (2), 2002, pp. 45-53, İstanbul.

Yomralıoğlu, F., 1999, Coğrafi Bilgi Sistemi İle Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı, Yüksek Lisans, FBE Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com