You are here

KALB AĞRISI VE ZEYNO'NUN OĞLU İSİMLİ ROMANLARDA MEKÂNLARIN SİMGESEL KULLANIMI

THE SYMBOLIC USE OF PLACES IN ZEYNO'NUN OĞLU AND KALP AĞRISI NOVELS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/jasss_151

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Halide Edip was one of the most important woman writer of Turkish literature. She was born in an era of huge difficulties experienced by the Turkish society and she herself experienced lots of difficulties, too. She had a good education with the help of her family. Early on, she felt great admiration to America and the UK. But because of the West's attempts to occupy the Ottoman and Turkey, she kept away from West. Her works were mostly on East-West civilizations and Turkey's development problems. Although Halide Edip didn't reject West civilization completely, she opposed a full submission to become dependent on them. According to her, Turkey should create a synthesis from Eastern and Western civilizations. There are two novels of her '' Kalb Ağrısı'' and '' Zeyno'nun Oğlu'' in which she committed her ideas. In these two novels she worked on how Turkey should approach East and West civilizations by installing the symbolic meanings to cities.
Abstract (Original Language): 
Halide Edip Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarından biridir. Türk toplumunun çok büyük sıkıntılar yaşadığı bir dönemde doğmuş ve kendisi de çok büyük sıkıntılar çekmiştir. Ailesinin yardımıyla iyi bir eğitim almıştır. İlk zamanlar Amerika ve İngiltere'ye büyük bir hayranlık duyar. Ancak Batı'nın Osmanlı ve Türkiye'ye yönelik işgal girişimleri onun Batı'ya karşı daha mesafeli durmasına sebep olmuştur. Eserlerinde çoğunlukla Doğu-Batı medeniyetleri ve Türkiye'nin kalkınma Kalb Ağrısı ve Zeyno'nun Oğlu İsimli Romanlarda Mekânların Simgesel Kullanımı 1194 problemleri üzerinde durur. Halide Edip Batı uygarlığını tamamen reddetmez; ama tam bir teslimiyetle onlara bağımlı olmaya da karşı çıkar. Ona göre Türkiye, Doğu ile Batı medeniyetlerinden bir sentez yaratmalıdır. Bu fikirlerini işlediği iki romanı Kalb Ağrısı ve Zeyno'nun Oğlu'dur. Bu iki romanında Türkiye'nin Doğu ve Batı medeniyetine nasıl yaklaşması gerektiğine dair fikirlerini kentlere sembolik anlamlar yükleyerek işler
193-203

REFERENCES

References: 

ADIVAR, Halide Edip, Kalb Ağrısı, Remzi Kitabevi Yayınları, İstanbul 1962, (Üçüncü Baskı).
ADIVAR, Halide Edip, Zeyno'nun Oğlu, Remzi Kitabevi Yayınları, İstanbul 1967 (Üçüncü Baskı).
BACHELARD, Gaston,
Uzamın
Poetikası, İtaki Yayınları, İstanbul 2008.
BEKİROĞLU, Nazan, Halide Edip Adıvar, Şule Yayınları, İstanbul 1999.
ÇETİN, Nurullah, Roman Çözümleme Yöntemi, Edebiyat Otağı Yay., Ankara 2006 (Dördüncü Baskı).
DEMİR, Yrd. Doç Dr. Ayşe, Hikâyenin Mekânı-Mekânın Hikâyesi, Kesit Yayınları, İstanbul 2011.
DURAKBAŞA, Ayşe, Halide Edib/TürkModernleşmesi ve Feminizm, İletişim Yayınları,
İstanbul 2002 (2. Baskı).
ENGİNÜN, İnci, Halide Edip Adıvar'ın Eserlerinde Doğu-Batı Meselesi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1995.
EVERDELL, William R., İlk Modernler, YKY, İstanbul 2007.
KORKMAZ, Ramazan, "Romanda Mekanın Poetiği",Dil ve edebiyat Yazıları/Mustafa İsen'e Armağan, Ed. Ayşenur Külahlıoğlu İslam- Süer Eker, Ankara 2007.
TANPINAR, Ahmet Hamdi, "Türk Edebiyatında Cereyanlar", Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergâh Yayınları, İstanbul 2000 (Altıncı Baskı).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com