You are here

TUTUNDURMA ARACI OLARAK REKLAMDA MEDYA KULLANIMI: KONAKLAMA İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

THE USE OF MEDIA IN ADVERTISING AS A PROMOTION TOOL: A STUDY ON HOSPITALITY BUSINESSES

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/jasss_85

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
There are a number of media tools to be used in the transmission of the intended message to targeted audience in advertising activities. Media tools are an environment, in which advertising and tourist consumers encounter, and choosing the most appropriate vehicle here is expected to increase the effect of advertisements. The purpose of this study is to find out whom the advertising decisions are taken by in hotel businesses, the financial resources allocated for advertising activities, popular advertising tools, and whether there are differences between the hotels based on star ratings. All certified hotel businesses in Konya were included in the present study following a quantitative research method. In order to test the data obtained through the questionnaire, measures of central tendency (frequency and percentages, arithmetic mean, mode and standard deviation) and statistical analysis methods (correlation and regression) were used. The findings indicated that the decisions related to advertising were taken by the general manager in cooperation with the sales and marketing departments in five-star hotels, and by the general manager in other hotels. The study also showed that the largest amount of money allocated for advertising was in chain hotels, and it was the Internet that was most frequently used as an advertising tool. In terms of the level of using media tools based on the number of stars, 5-star hotel businesses had higher levels of use than the others, but it was also found that four-star hotels in comparison with other hotels advertised more often.
Abstract (Original Language): 
Reklam faaliyetlerinde hedef kitlelere verilmek istenen mesajın iletilmesinde çok sayıda kullanılabilecek medya aracı vardır. Özellikle medya araçları, reklam ile turistik tüketicilerin karşılaştığı alandır ve burada seçilecek en doğru araç, reklamdan beklenilen etkiyi artıracaktır. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde reklam kararının kim ya da kimler tarafından verildiği, reklam faaliyetleri için ne kadar parasal kaynağın ayrıldığı, reklam için hangi medya aracının tercih edildiğine ilişkin değerlendirmeler ile yıldız sayısına göre farklılık olup olmadığını saptamaktır. Nicel araştırma yöntemine göre yapılan araştırmaya Konya'da faaliyet gösteren tüm turizm belgeli otel işletmeleri dâhil edilmiştir (n=29). Anket yoluyla elde edilen verileri test etmek için merkezi eğilim ölçüleri (frekans ve yüzde dağılımları, aritmetik ortalama, mod ve standart sapma) ile istatistiksel analiz yöntemleri (korelasyon ve regresyon) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, reklam ile ilgili kararların beş yıldızlı otellerde genel müdür ile satış ve pazarlama departmanı birlikte, diğer otellerde ise genel müdür inisiyatifinde olduğu, reklama ayrılan parasal miktar olarak en yüksek payın zincir oteller olduğu, reklam aracı olarak en yoğun internetten yararlanıldığı, yıldız sayısına göre medya araçlarını kullanma düzeyleri ile ilgili olarak ise 5 yıldızlı otel işletmelerinin diğerlerinden daha yüksek kullanma düzeyine sahip olduğu, ancak yıldız sayısına göre dört yıldızlı otellerin diğer oteller göre daha yüksek oranda reklam yaptıkları ortaya çıkmıştır
327-347

REFERENCES

References: 

-ARENS, W.F. (2006), Contemporary Advertising, 10th. Edition, McGraw-Hill Irwin.
-BAKER, S. (1996),
Reklamcılıkt
a Yaratıcılık (Creativity in Advertising), Çeviri: Dilek Şendil, Yayınevi Yayıncılık, İstanbul.
-BRIERLEY, S. (2002), The Advertising Handbook, 2nd ed- London: Routledge.
-BERNARD, H.R. (2000), Social Research Methods, London: Sage Publications.
-DUNCAN, T. (2005), Principles Of Advertising & Imc., McGraw-Hill: New York, 2005.
-ELDEN, M., ULUKÖK, Ö., YEYGEL, S. (2005), Şimdi Reklamlar (Now Ads), İletişim Yayınları, İstanbul.
-http://media.unwto.org/en/press-release/2012-01-16/international-tourism...
-İSLAMOĞLU, A. H. (2008), Temel Pazarlama Bilgileri (Basic Marketing Information), ABP Yayınevi, İzmit.
-KARAFAKIOĞLU, M. (2005), Pazarlama İlkeleri (Principles of Marketing), Literatür Yayınları, İstanbul.
-Konya Provincial Culture and Tourism Directorate.
-KOZAK, N. (2008), Turizm Pazarlaması (Tourism Marketing) , Detay Yayıncılık, Ankara.
-PETERSON, R.A. (1994) "A Meta-Analysis of Cronbach's Coefficient Alpha". Journal of Consumer Research 21, 381-391.
-ROBSON, C. (2002), Real World Research, Oxford: Blackwell.
-RUSSEL, J. T.,LANE
, R W. (1996), Klepner's Advertising Procedure, New Jersey: Prentice Hall InternationalEditions
-SOBERMAN, D. A. (2005), "The Complexity Of Media Planning Today". Journal Of Brand Management, Volume 12, Number 6,
-TAVMERGEN,İ. P., MERİÇ, P. Ö. (2002), Turizmde Tanıtma ve Halkla İlişkiler (Promotion and Public Relations in Tourism) , Turhan Kitabevi, Ankara.
-TEK, Ö. B., ÖZGÜL, E. (2008), Modern Pazarlama İlkeleri (Principles of Modern Marketing), Birleşik Matbaacılık, İzmir. -TEKELİ, H. (2001), Turizm Pazarlaması ve Planlaması (Tourism Marketing and Planning), Detay Yayıncılık, Ankara, -USAL, A., ORAL, S. (2001), Turizm Pazarlaması (Tourism Marketing), Kanyılmaz Matbaası, İzmir. -ÜNÜVAR, Ş. (2008), Konaklama İşletmeleri Ağırlıklı Turizmde Reklam Kampanyaları (Accommodation Businesses Mainly in Tourism Advertising Campaigns), Çizgi Kitabevi, Konya.
-VAREY, R. J. (2001), Marketing Communication: An Introduction to Contemporary Issues, Principles and Practice, Routledge: London. -YÜKSELEN, C. (2003), Pazarlama İlkeler-Yöntemler (Marketing Principles-Methods), Detay Yayıncılık, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com