You are here

TARIHTEN GÜNÜMÜZE, GÜNÜMÜZDEN GELECEĞE BIR GUÇ MÜCADELESI OYUNU: AVRASYA, ORTA ASYA VE TÜRKIYE

A POWER STRUGGLE FOR THE FUTURE TO THE PRESENT DATE, THE MODERN GAME: EURASIA, CENTRAL ASIA AND TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS_137

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Eurasia has been the cradle of civilizations and cultures throughout history. Therefore, the date is used as a stage in the struggle between the dominions, each period this land, and has created the world affecting important breaking points. The Turks of Central Asia that make up the center of Eurasia, and asimilasyonlarına, both Russian and was informed that the assign residences as well as to Turkey because of the power in the wake of the SOVIET UNION is very important in some of the scene Versatile fighting starting in the USSR. In cultural, economic, energy and political interests, Turkey out of the fore and all types of development are available directly affects formations. Because of this struggle in Turkey, especially on links from the beginning of works to take in.Geography of Central Asia and Eurasia, especially when a balance of power in the region, Turkey's evalution of the potential witness the struggle and the attempts to demonstrate a new erat o begin with. In this new era, the balance of power in the region being displayed fort he purpose of being Turkey.
Abstract (Original Language): 
Avrasya tarih boyunca kültürlerin ve uygarlıkların beşiği olmuştur. Bu nedenle de tarihin her döneminde bu topraklar hâkimiyet mücadelelerinde sahne olarak kullanılmış ve dünyayı etkileyen önemli kırılma noktaları yaratmıştır. Avrasya'nın merkezini oluşturan Orta Asya, hem Türklerin ata yurdu olması, hem Rus asimilasyonlarına uğraması ve hem de SSCB sonrasında güç mücadelelerine sahne olması nedeniyle Türkiye için büyük önem taşımaktadır. SSCB sonrasında başlayan mücadele çok yönlüdür. İçinde kültürel, ekonomik, enerji ve siyasi çıkarların ön plana çıktığı ve her türlü gelişmenin Türkiye'yi direkt olarak etkilediği oluşumlar mevcuttur. Türkiye'de özellikle tarihi bağları nedeniyle bu mücadelenin içinde başlangıçtan itibaren yer almaya çalışmaktadır. Avrasya ve özellikle Orta Asya coğrafyası bir güç dengesi mücadelesine tanık olmaya başladığında Türkiye'nin bölgedeki potansiyeli değerlendirmesi ve başlatacağı girişimleri ile kendini ortaya koyacak bir yeni döneme girecektir. Bu yeni dönemde Türkiye bölgede güç dengesi olma amaçlı varlık göstermek isteyecektir.
81-90

REFERENCES

References: 

AKARSLAN, M. (2002). "Tarihi ve Siyasi Açıdan Türk Cumhuriyetlerinin Geleceği ile İlgili Düşünceler", Yeni Türkiye Dergisi, Sayı. 15.,s.920-924.
BREZEZİNSKİ, Z. (1998). Büyük Satranç Tahtası, Amerika'nın Önceliği ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri, Sabah Yayınları.
CHETERİAN, V. (2001). "L'etoile Montent Ouzbeke",
www.lemondediplomatique.fr/november2001. (Erş. Trh. Haziran 2011)., s.1-3.
DAVUTOĞLU, A. (2003). Stratejik Derinlik, Türkiye 'nin Uluslararası Konumu, Küre Yayınları.
FEGİL, E. (2004). Yakın Dönem Güç Mücadelesi Işığında Orta Asya Gerçeği, Gündoğan Yayınları.
ERHAN, Ç. (2003/ ABD'nin Orta Asya Politikasının 11 Eylül Sonrası Yeni Açılımları, www.stradigma.com. (Erş. Trh. 4 Kasım 2004)
HABLEMİTOĞLU, N. (2004). Gaspıralı İsmail Bey: Dilde Birlik ve Türklük Bilinci, Küreselleşen Dünya ve Türk Birliği, Der. M. AÇA, H. TURGUT, Toplumsal Dönüşüm Yayınları.
İLHAN, S. (2004). "Türk Devrimi ve Türk Dünyası", Yeni Türkiye Dergisi, Yıl.3, sayı. 15., s.1030-1040.
JAFALİAN, A.
(2003)
. " Russia The US AND Central Asia: The New Version Of The Great Game", French Strategical Military Year Book, F.R.S. Odile Jacop, 2002-2003., s.51-59.
KARACA, K. "Çin'in Yeni Güvenlik Kavramı, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Türkiye'nin Bölgedeki Örgütlenmeye Bakışı", Stratejik Araştırmalar Dergisi, Şubat 2004., s.32-
40.
KLARE, T. (2004). L 'OSCE Denonce Des Legislatives Non Democratiques EnOuzbekistan, www.monediplomatique.fr/Decembre 2004. (Erş. Trh. 10. Mart 2008)
KLEVEMAN, L. (2004). Yeni Büyük Oyun. Orta Asya'da Kan ve Petrol, İstanbul, Everest Yayınları.
KODAMAN, T. (2002). Azerbaycan Petrollerinin Uluslararası Politikadaki Önemi ve Türkiye, Basılmamış Doktora Tezi.
KURU, A. T. (1999). Türkiye'nin Orta Asya'ya Yönelişi: Dokuz Asır Sonra Politika Değişimi, Geçiş Sürecinde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Der. M. K. ÖKE, Alfa Yayınları.
MÜTERCİMLER, E. (1993). 21. Yüzyılın Eşiğinde Uluslar Arası Sistem ve Türkiye-Türk Cumhuriyetleri Modeli, Anahtar Yayınları.
PURTAŞ, F. (2005). Rusya Federasyonu Ekseninde Bağımsız Devletler Topluluğu, Platin Yayınları.
RAŞİD, A. (1996). Orta Asya'nın Dirilişi, İslam mı, Milliyetçilik mi, İstanbul: Cep Yayınları.
(a)
RAŞİD, A. (2001). Taliban, İslamiyet, Petrol ve Orta Asya'da Yeni Büyük Oyun, İstanbul: Everest Yayınları. (b)
ÜLKÜ, İ. (2004). Moskova'yla İslam Arasında Orta Asya, İstanbul: Kum Saati Yayınları.
Tarihten
Günümüze, Günümüzden Geleceğe Bir Güç Mücadelesi Oyunu:. 1
YAPICI, U. (2004).
Küresel
Süreçte Türk Dış Politikasının Yeni Açılımları, Orta Asya ve Kafkasya, İstanbul: Otopsi Yayınları.
90

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com