You are here

DEĞİŞİM YÖNETİMİ

CHANGE MANAGEMENT

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS_598
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Everything is changing rapidly today, organizations, feels obliged to keep pace with these changes occurring around them. Because, in order to survive and be successful, It is required to adapt to change and manage it well. First of all, the conditions in which the organization's needs, and change depending on whether an emergency (planned-unplanned, macro-micro, proactive-reactive, active-passive, sudden-over time, evolutionary-revolutionary) must decide on the type of change. On the other hand in order to manage change successfully dimensions of organizational change (technology, organizational structure, organizational culture, human resources, process and methods, working conditions) should be determined in accordance with organizational data in the planning stage. There are many reasons forcing organizations to change, but the main reasons can be classified under two main headings, including external and internal: external causes, technological, political, economic, social and natural conditions and globalization. Internal reasons are as follows: growth, downsizing, merger of the institutions, changes in top management, organizational deficiencies and demands of the employees change. Each change, encounters with a resistance more or less. Resistance to change can be grouped; personal, social, organizational and work-related reasons under the headings. Methods that can be used to prevent resist listed as follows: Communication and education, participation and support, negotiation and compromise-making, threat and oppression, manipulation and kooptasyon, change planning and practice implementation, estimation method with economic stimulus measures. Change, can lead to problems such as alienation, conflict, stress, resistance and crisis in organizations. Organizational change, If can not be determined based on the needs and resources and best be planned, managed a successful manner. In addition, must be removed other problems will occur in the process of change and resist against change will occur. Organizations that are not successful in change managing, doomed to disappear. Otherwise, the organizational change fails.
Abstract (Original Language): 
Her şeyin hızla değiştiği günümüzde örgütler, çevrelerinde meydana gelen bu değişime ayak uydurmak zorunluluğu duymaktadır. Zira ayakta kalabilmek ve başarılı olabilmek için değişime uyum sağlamak ve onu iyi yönetmek gerekir. Öncelikle örgüt içinde bulunduğu şartlara, ihtiyaçlarına ve değişimin acil olup olmamasına göre (planlı-plansız, makro-mikro, proaktif-reaktif, aktif-pasif, anî-zamana yayılmış, evrimci-devrimci) değişim türüne karar vermelidir. Diğer yandan değişimin başarılı bir biçimde yönetilebilmesi için örgütsel değişimin boyutları (teknoloji, örgütsel yapı, örgüt kültürü, insan kaynağı, süreç ve yöntem, çalışma koşulları) planlama aşamasında örgütsel verilere göre tespit edilmelidir. Örgütleri değişime zorlayan pek çok sebep bulunmakla birilikte, temel sebepler dışsal ve içsel olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir: Dışsal sebepler; teknolojik, siyasal, ekonomik, toplumsal ve doğal koşullar ile küreselleşmedir. İçsel sebepler ise; büyüme, küçülme, kurum birleşmeleri, tepe yönetimin değişmesi, örgütsel yetersizlikler ve çalışanların değişim taleplerinden oluşur. Her değişim az ya da çok bir dirençle karşılaşır. Değişime direnme; kişisel, sosyal, örgütsel ve işle ilgili nedenler başlıkları altında toplanabilir. Direnmeyi önlemek için kullanılabilecek yöntemler ise şöyle sıralanabilir: İletişim ve eğitim, katılım ve destekleme, pazarlık ve taviz verme, tehdit ve baskı, manipülasyon ve kooptasyon, değişimi planlama ve deneme amaçlı uygulama, ekonomik teşvik tedbirleri ile tahmin yöntemi. Değişim örgütlerde, yabancılaşma, çatışma, stres, direnme ve kriz gibi sorunlara yol açabilir. Örgütsel değişim ihtiyaçlara ve kaynaklara göre belirlenmez ve iyi planlanmaz ise başarılı bir biçimde yönetilemez. Ayrıca değişime karşı oluşacak direnmenin ve değişim sürecinde oluşacak diğer sorunların giderilmesi gerekir. Aksi takdirde örgütsel değişim başarısızlıkla sonuçlanır. Değişimi yönetemeyen örgütler yok olmaya mahkûmdur.
891-915

REFERENCES

References: 

AKAT, Ġlter, Gönül BUDAK, Gülay BUDAK (2002), İşletme Yönetimi, 4. Baskı, Fakülte Kitabevi BarıĢ Yayınları, Ġzmir.
AKTEL, Mehmet (2003), Küreselleşme ve Türk Kamu Yönetimi, Asil Yayınları, Ankara.
AL, Hamza (2002), Bilgi Toplumu ve Kamu Yönetiminde Paradigma Değişimi, Bilimadamı Yayınları, Ankara.
ATAMAN, Göksel (2009), İşleme Yönetimi: Temel Kavramlar-Yeni Yaklaşımlar, 3. Baskı, Türkmen Kitabevi Yayınları, Ġstanbul.
Değişim Yönetimi 912
AYKAÇ, Burhan (1991), “Yönetimin ĠyileĢtirilmesi ve Örgütsel DeğiĢim”, Amme İdare Dergisi, Cilt 24, Sayı 2, Haziran.
BARANSEL, Atilla (1993), Çağdaş Yönetim Düşüncesinin Evrimi, C.I, 3. Baskı, Ġstanbul Üniversitesi ĠĢletme Fakültesi Yayınları, Ġstanbul.
BARUTÇUGĠL, Ġsmet (2004), Organizasyonda Duyguların Yönetimi, 2. Baskı, Kariyer Yayınları, Ġstanbul.
BASIM, H. Nejat, Harun ġEġEN, Fatih ÇETĠN (2009), “DeğiĢim ve Örgütler”, Örgütlerde Değişim ve Öğrenme, (Ed. A. Kadir Varoğlu, H. Nejat Basım), Siyasal Kitabevi Yayınları, Ankara.
BLANCHARD, Ken, Terry WAGHORN (1997), Geleceği Yönetmek, (Çev. Mehmet Özcan), Ġstanbul, Yönetimi GeliĢtirme Merkezi Yayınları, Ġstanbul.
BOLAT, Tamer, Oya AYTEMĠZ SEYMEN, Oya Ġnci BOLAT ve BarıĢ ERDEM (2008), Yönetim ve Organizasyon, Detay Yayınları, Ankara.
BOTTOMERE, T. B. (ty.), Toplum Bilimi, (Çev. Ünsal Oskay), 3. Baskı, Der Yayınları, Ġstanbul.
BUDAK, Gülay, Gönül BUDAK (2004), İşletme Yönetimi, 5. Baskı, BarıĢ Yayınları Fakülteler Kitabevi Yayınları, Ġzmir.
BUDAK, Gönül (1998), Yenilikçi Yönetim Yaratıcı Birey, Sistem Yayınları, Ġstanbul.
BUZAN, Tony, Tony DOTTĠNO, Richard ISRAEL (2001), Akıllı Lider, (Çev. Serdar Uçar), Alfa Yayınları, Ġstanbul.
COROĞLU, CoĢkun (2003), İş Dünyasında Geleceğin Yönetimi, Alfa Yayınları, Ġstanbul.
ÇETĠN, Canan (2008), Yöneticilerin Liderlik Stilleri: Değişim Yönetimi ve Ekip Çalışması Arasındaki İlişkilerin Çok Yönlü Olarak Değerlendirilmesi, Ġstanbul Ticaret Odası Yayınları, Ġstanbul.
DAHL, Robert A. (2001), Demokrasi Üstüne, (Çev. Betül Kadıoğlu), Phoenix Yayınları, Ankara.
DAUPHĠNAĠS, G. WĠLLĠAM, Grady MEANS, Colin PRĠCE, (2000), Wisdom of the CEO, (Ed. Hardcover), Publisher: John Wiley & Sons.
DAVĠS, Keith (1988), İşletmede İnsan Davranışı: Örgütsel Davranış, (Çev. Kemal Tosun, Tomris Somay, Fulya Aykar, Can Baysal, Ömer Sadullah, Semra Yalçın, 3. Baskı, Ġstanbul Üniversitesi ĠĢletme Fakültesi ĠĢletme Ġktisadı Enstitüsü Yayınları, Yayın No:98, Ġstanbul.
DĠNÇER, Ömer (2008), Örgüt Geliştirme: Teori, Uygulama ve Teknikleri, 2. Baskı, Ġstanbul, Alfa Yayınları, Ġstanbul.
DRUCKER, Peter F. (2000), 21. Yüzyıl için Yönetim Tartışmaları, (Çev. Ġrfan Bahçıvangil, Gülenay Gorbon), 2. Baskı, Epsilon Yayınları, Ġstanbul.
DUCK, Jeanie Daniel (1999), “DeğiĢim Yönetimi”, Değişim, (Çev. Meral Tüzel), MESS Yayınları, Ġstanbul.
DÜREN, A. Zeynep (2000), 2000’li Yıllarda Yönetim, Alfa Yayınları, Ġstanbul.
913
Polat TUNÇER
EKĠCĠ, Kenan Mehmet, Alpaslan YÜCE (2008), “Stres ve Stres Yönetimi”, İşletme Becerileri Grup Çalışması, (Ed. Kenan Mehmet Ekici, Tarık Zeki ġahım), SavaĢ Yayınları, Ankara.
ERDOĞAN, Mustafa (2000), Demokrasi Laiklik Resmi İdeoloji, 2. Baskı, Liberte Yayınları, Ankara.
ERDOĞAN, Ġrfan (2004), Eğitimde Değişim Yönetimi, 2. Baskı, Pegem A Yayınları, Ankara.
EROĞLU, Feyzullah (2007), Davranış Bilimleri, 8. Baskı, Beta Yayınları, Ġstanbul.
EREN, Erol (2003), Stratejik Yönetim, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 1491, EskiĢehir.
EREN, Erol (2004), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, 8. Baskı, Beta Yayınları, Ġstanbul.
ERTÜRK, Mümin (2000), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, 3. Baskı, Beta Yayınları, Ġstanbul.
GARVĠN, D. A. (1993), “Building a Learning Organization”, Harvard Business Review, Vol. 71, No 4, Jully-August, p.78-91.
GENÇ, Nurullah (2005), Yönetim ve Organizasyon, 2. Baskı, Seçkin Yayınları, Ankara.
GÜZELCĠK, Ebru (1999), Küreselleşme ve İşletmelerde Değişen Kurum İmajı, Sistem Yayınları, Ġstanbul.
HEYWOOD, Andrew (2007), Siyasi İdeolojiler, (Çev. Ahmet Kemal Bayram, Özgür Tüfekçi, Hüsamettin Ġnaç, ġeyma Akın, Buğra Kalkan), Adres Yayınları, Ankara.
HEYWOOD, Andrew (2006), Siyaset, (Çev. Bekir Berat Özipek vd.), Liberte Yayınları, Ankara.
HĠTT, Michael A., J. Stewart BLACK, Lyman W. PORTER (2009), Management, Second Edition, Pearson Prentice Hall, New Jersey.
HODGETTS, Richard M. (1997), Yönetim: Teori, Süreç ve Uygulama, (çev. Canan Çetin, Esin Can Mutlu), 5. Basımdan Çeviri, Der Yayınları, Ġstanbul.
HUSSEY, D. E. (1997), Kurumsal Değişimi Başarmak, (Çev. Tülay SavaĢer), Rota Yayınları, Ġstanbul.
ĠNCE, Mehmet, Aykut BEDÜK (2006), “DeğiĢimin Örgütler Üzerine Olan Etkileri” Yönetimde Yeni Yaklaşımlar, (Ed. Özcan Yeniçeri), IQ Kültür Sanat Yayınları, Ġstanbul.
KIREL, Çiğdem (2008), Örgütlerde Psikolojik Taciz (MOBBING) ve Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No.1806, EskiĢehir.
KĠNĠCKĠ, Angelo, Brian K. WĠLLĠAMS (2008), Management: A Practical Introduction, Third Edition, McGraw-Hill International Edition, New York.
KOÇEL, Tamer (2003), İşletme Yöneticiliği, 9. Baskı, Beta Yayınları, Ġstanbul.
Değişim Yönetimi 914
MAXWELL, John C. (1998), İçinizdeki Lideri Geliştirmek, (Çev. Selim Yeniçeri), Beyaz Yayınları, Ġstanbul.
MCHUGH, Marie (1997), “The Stres Factor: Another Item for the Change Management Agenda?”, Journal of Organizational Change Management, Vol. 10, No.4.
ÖĞÜT, Adem (2001), Bilgi Çağında Yönetim, Nobel Yayınları, Ankara.
ÖKMEN, Mustafa (2009), “Sürekli DeğiĢme ve GeliĢme Sürecinde Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler”, Yerel Yönetimlerin Güncel Sorunları, (Ed. Kemal Görmez-Mustafa Ökmen), Beta Yayınları, Ġstanbul.
ÖLÇER, Ferit (2008), “Örgütsel Küçülme”, Güncel Yönetim ve Organizasyon Yaklaşımları, (Ed. Adnan Özyılmaz-Ferit Ölçer), Seçkin Yayınları, Ankara.
ÖZDEMĠR, Servet (2000), Eğitimde Örgütsel Yenileşme, 5. Baskı, Pegem A Yayınları, Ankara.
ÖZKARA, Belkıs (1999), Evrimci ve Devrimci Örgütsel Değişim, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları, Afyon.
ÖZKALP, Enver, Çiğdem KIREL (2004), Örgütsel Davranış, (Ed. Enver Özkalp), 2. Baskı, Anadolu Üniversitesi Yayın No. 1468, EskiĢehir.
ÖZKALP, Enver (1998), “Toplumsal TabakalaĢma ve DeğiĢme”, Davranış Bilimlerine Giriş I, (Ed. Enver Özkalp), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No. 1027, EskiĢehir.
PONTĠNG, Clive (2000), Dünyanın Yeşil Tarihi: Çevre ve Uygarlıkların Çöküşü, (çev. AyĢe BaĢcı-Sander), Sabancı Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul.
PRĠTCHARD, Brian (2010), “Change Management from An Engineers Perspective” Change Management, http://irc.queensu.ca/articles/engineers-perspective, (EriĢim tarihi: 8 Ağustos 2010).
ROBBĠNS, Stephan P., DAVĠD A. DECENZO (2008), Fundamentals of Management, Sixth Edition, Pearson Prentice Hall, New Jersey.
SABUNCUOĞLU, Zeyyat, Melek TÜZ (1998), Örgütsel Psikoloji, 3. Baskı, Alfa Yayınları, Bursa.
SABUNCUOĞLU, Zeyyat, Tuncer TOKOL (2009), İşletme, 7. Baskı, (yky), Bursa.
SAĞLAM, Mehmet (1979), Örgütsel Değişme, TODAĠE Yayınları, Yayın No:185, Ankara.
SANDELANDS, Lloyd, STEPHEN M. Ross, Ann ARBOR (2010), “The Play of Change”, Journal of Organizational Change Management, Vol. 23, No. 1.
SARIBAY, Ali YaĢar (2000), “KüreselleĢme Postmodern UluslaĢma ve Ġslam”, Global Yerel Eksende Türkiye, (Der. E. Fuat Keyman-Ali YaĢar Sarıbay), Alfa Yayınları, Ġstanbul.
SELÇUK, Sami (1999), Demokrasiye Doğru, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara.
SCHUMACHER, Wolf D. (2010), “Change Management Intervention Models Cont.” Managıng Barriers to Business Reengineering Success: Capter 4b, http://www.prosci.com/ w4b.htm (EriĢim tarihi:11 Ağustos 2010).
STONER, James A. F., Charles WANKEL (1986), Management, Third Edition, Prentice Hall International Edition, New Jersey, Printed in the United States of America.
915
Polat TUNÇER
ġĠMġEK, M. ġERĠF, H. Bahadır AKIN (2003), Teknoloji Yönetimi ve Örgütsel Değişim, Konya, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
ġĠMġEK, ġerif, Tahir AKGEMCĠ, Adnan ÇELĠK (2008), Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış, 6. Baskı, Gazi Kitabevi Yayınları, Ankara.
TANNENBAUM, Donald, David SCHULTZ (2008), Siyasi Düşünce Tarihi, (Çev. Fatih Demiri), 4. Baskı, Adres Yayınları, Ankara.
TOFFLER, Alvin (2008), Üçüncü Dalga, (Çev. Selim Yeniçeri), Koridor Yayınları, Ġstanbul.
TOFFLER, Alvin (1989), Uyumlu Şirket, (Çev. Yakut Güneri), Ġlgi Yayınları, Ġstanbul.
TOFFLER, Alvin (1992), Yeni Güçler Yeni Şoklar, (Çev. Belkıs Çorakçı), Altın Kitaplar Yayınları, Ġstanbul.
TOLAN, Barlas (1975), Toplum Bilimlerine Giriş, (yty.), Ankara.
TORTOP, Nuri, Eyüp G. ĠSBĠR, Burhan AYKAÇ, Hüseyin YAYMAN, M. Akif ÖZER (2007), Yönetim Bilimi, 7. Baskı, Nobel Yayınları, Ankara.
TÖREMEN, Fatih (2002), “Eğitim Örgütlerinde DeğiĢimin Engel ve Nedenleri”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 12, Sayı:1, Elazığ, s.185–202.
TUTAR, Hasan (2000), Küreselleşme Sürecinde İşletme Yönetimi, Hayat Yayınları, Ġstanbul.
TÜZ, Melek (2004), Değişim ve Kaos Ortamında İşletme Davranışı, Alfa Akademi Yayınları, Bursa.
UYGUR, Akyay, Ramazan GÖRAL (2005), Yönetim ve Organizasyon, Nobel Yayınları, Ankara.
VRĠES, Manfred Kets de (2007), Liderliğin Gizemi: İşletmelerde Liderlik Davranışı, (Çev. Zülfü Dicleli), MESS Yayınları, Ġstanbul.
YALÇIN, Azmi (2002), Değişim Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara.
YAZICI, Erdinç (2001), “Endüstri ĠliĢkileri Sisteminde DeğiĢimi Üreten Temel Dinamikler”, Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı 3.
YENĠÇERĠ, Özcan (2002), Örgütsel Değişmenin Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara.
WERKMAN, Renate A. (2009), “Understanding Failure to Change: A Pluralistic Approach and Five Patterns”, Leadership & Organization Development Journal, Vol. 30, No. 7.
WHITE, Leroy (2000), “Changing the whole system in the public sector”; Journal of Organizational Change Management, Vol. 13, No. 2.
WHITE, Rupert Eales (1998), Takım Lideri, (Çev. Ali Çimen), TimaĢ Yayınları, Ġstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com