You are here

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ, SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SAYISAL DERSLERE KARŞI TUTUMLARI (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)

ATTITUDE OF THE SCHOOL OF FINE ARTS AND SPORTSCHOOLS STUDENTS IN THE SPORT DEPARTMENTS TOWARDS THE QUANTITATIVE CLASSES (SAMPLE ELAZIĞ)

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS_718

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Attitudes and behaviours are usually considered as a positive or negative attitude towards an object which is dealt with, a situation or an event of any person. And the education in this context, however, can be expressed as aprocess of taking forward the individuals and the communities to a proper way of life with a purpose and of conveying the attained knowledge, skills and values in a planned way to the next generation and in the meantime as the changing process of the human behaviours through experiences. The behaviours of teachers have a significant impact in having the students gain a positive attitude, in developing their success identity, in having the student be aware that s/he himself is the centre of the change. The purpose of this study is to determine the attitudes of the students of sports departments at Fine Arts and Sports High Schools towards the science and mathematics classes. The population of the study are the students of the Sports departments at the Fine Arts and Sports High Schools. And the sampling are the Elazig Fine Arts and Sports High School, the total of 116 persons, of which 73 per cent were male and 43 per cent were female students. At the end of the research the data were analysed using SPSS 15.0 program, and the significance level of 0.05 was adopted for the validity of the data in statistical terms. As a result of this study, it was observed that the students in general were prejudiced against science and math classes with the idea that they could not be successful. In addition, based on the idea that the courses were difficult, it was observed that they also were indifferent towards these courses. It was understood that preparing for sports competitions and going out of the province for tournaments, negatively affected their motivation in the quantitative classes.
Abstract (Original Language): 
Tutum ve davranış, genelde bir kimsenin ele alınan bir nesneye, bir duruma ya da olaya karşı olan olumlu veya olumsuz tavrı olarak kabul edilir. Bu bağlamda eğitim ise, bireyleri ve toplumları amaçlı, düzgün bir yaşam biçimine ulaştırma; sahip olunan bilgi, beceri ve değerleri planlı bir şekilde bir sonraki kuşağa aktarma ve bu arada insan davranışlarını yaşantılar yoluyla değiştirme süreci olarak ifade edilir. Öğrencinin olumlu bir tutum kazanmasında, başarı kimliğini geliştirmesinde, değişim odağının kendisi olduğunu fark etmesinde tutum ve davranışlarının etkisi büyüktür. Bu çalışmanın amacı, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri spor bölümü öğrencilerinin fen ve matematik derslerine karşı tutumlarının tespit edilmesini sağlamaktır. Araştırmanın evreni, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri spor bölümü öğrencileridir. Örneklemi Elazığ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinde yapılmış ; 73’ ü erkek , 43’ ü kız toplam 116 öğrenci araştırmaya konu edilmiştir. Araştırma sonunda veriler SPSS 15.0 programında analiz edilmiş, verilerin istatistiki anlamda geçerliliği için 0,05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada; öğrencilerin, fizik ve matematik gibi sayısal derslerin zor olduğu düşüncesinden hareketle ‘Ben zaten başarılı olamam!’ önyargısını taşıdıkları görülmüştür. Bu anlayış onların derslere karşı olan ilgisizliğine ve dolayısıyla başarısızlıklarına zemin hazırlamıştır. Araştırma sonuçlarından biri de müsabakalar öncesindeki hazırlanma dönemleri ile il dışıturnuvalara katılımların öğrencilerin sayısal derslerdeki motivasyonlarını olumsuz olarak etkilediği gerçeğidir.
1163-1177

REFERENCES

References: 

AÇIKADA, C., ERGEN E., (1990). Bilim ve Spor, Büro Tek Ofset Matbaacılık, Ankara.
AİKENL.R., (1970). Attitudes towards mathematics, Reviewof Educational Research, Vol. 40, No: 4.
ALIM, M., BEKDEMİR, Ü., (2006). Coğrafya Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Milli Eğitim Dergisi, 172, 263-275.
ARACI, H., (1999). Okullarda Beden Eğitimi, Bağırgan Yayınevi, Ankara.
ASLAN, Ö.,(2006). Lise Matematik Dersinde Kullanılan Eğitsel Yazılım İçeriklerinin Öğrenme Başarısı Yönünden Karşılaştırılması, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
AZBOY, O., Erer, O., Oymak, Ö., Tunç, Ö., (2008). Spor Psikolojisi, 1. Baskı, Kelebek Matbaacılık, İstanbul.
BAKİ, A., (1996). Okul Matematiğinde Ne Öğretelim, Nasıl Öğretelim? Hacettepe Eğitim Dergisi. Ankara.
BAYRAKTAR, F., KURT, T., YÜCEL, E., KIVANÇ., C, HAN, A., KILIÇ, M., (2008). Beden Eğitimi ve Spor Bilimine Giriş, Kelebek Matbaacılık, İstanbul.
DERMAN, A., Özkan, E., GÖDEK.,Y ALTUK,.,İ. MÜLAZIMOĞLU.E., (2008). Kimya Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre incelenmesi Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 9, Sayı 2, (113-127).
ERDEN, M. AKMAN, Y., (1995).Eğitim psikolojisi, Arkadaş Yayınevi, Ankara.
ERDEN, M., (2008).Eğitim Bilimine Giriş, Özgün Matbaacılık, Ankara.
ERDEN, M., Akman, Y., (1995). Eğitim Psikolojisi, Arkadaş Yayınevi, Ankara.
ERKTİN, E., (1993). The Relationship between math anxiety attitude to towardMathematics and classroom environment. 14. International Conference of Stres and Anxiety Research Society (STAR), Cairo, Egypt, April 5-7.
FİDAN, N.,ERDEN, M.,(1993). Eğitime Giriş, Meteksan A.Ş. Ankara.
GÜLEK, C., (1994). Okullarda Akademik Başarıyı Artırma Bir Sistem Yaklaşımı, 1.Eğitim Bilimler Kongresi, Adana. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını. CiltI, s- 43. Adana.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/27260_0.html (Aralık, 2012).
http://www.mufettisler.net/mesleki-calismalar/arastirmalar/33-ossde-sayi... (Aralık,2012).
İNCEOĞLU, M., (2004). Tutum, Algı, İletişim. Kesit Tanıtım Ltd, s.19, Ankara.
Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Spor Bölümü Öğrencilerinin
Sayısal Derslere Karşı Tutumları (Elazığ Örneği) 1177
KAĞITÇIBAŞI, Ç., (1985). İnsan ve İnsanlar, Sermet Matbaası. İstanbul.
KAPLAN, A., KAPLAN, N. (2005). Ortaöğretim Öğrencilerinin Matematik Dersine Karşı Tutumları, Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Matematik Eğitimi A.B.D, Erzurum.
LUDLOW, L.H. ve Bell, K.N.(1996). Psychometric characteristics of the attitudes toward mathematics its teaching scale. Educational and Psychological Measurement, 56(5), 864-880.
PEHLİVAN, K. B., (2008). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyo-kültürel Özellikleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Üzerine Bir Çalışma Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, s. 151-168
ROUNDS,J.B. ve Hendel, D. 1980.Mathematics anxiety and attitudes toward mathematics. Measurement and Evaluation in Guidance, 13 (2), 83-89.
SAYERS, R. (1994) Gender differences in mathematics education in Zambia. Educational Studies in Mathematics. 26, 389-403
SOYLU, Y., AYDIN, S., (2006).Matematik Derslerinde Kavramsal ve İşlemsel Öğrenmenin Dengelenmesinin Önemi Üzerine Bir Çalışma, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt-Sayı: 8-2, Erzincan.
SUNAY H., (2010). Sporda Organizasyon, 1. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
TOCCİ, C. M .(1991).Achievement, parental, support, and gender differences in attitudes toward mathematics. Journal of Educational Reserch,84(5),280-286.
VARIŞ F., (1994). Eğitim Bilimine Giriş, Atlas Kitabevi, Ankara.
YETİM, A. A., (2010). Sosyoloji ve Spor, Berikan Matbaacılık – Yayıncılık, Ankara.
YOLCU, İ., (1999). Eğitim Bütünlüğü İçinde Beden Eğitimi ve Sporun Yeri ve Önemi, 1. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu, 19-21 Aralık, İzmir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com