AN EVALUATION OF “DIVAN,” MANUSCRIPT WITH THE ENV. NO. 1882 FOUND AT AMASYA BAYEZID THE 2nd PUBLIC LIBRARY IN TERMS OF BOOK ARTS
Journal Name:
- The Journal of Academic Social Science Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The value Turks attach to the book and book art is obvious from the invaluable manuscript Works found at the museums and libraries in Turkey and all around the World.
Having a very rich and deep-rooted culture, Turks found the opportunity to bring the artistic accumulation they had created for centuries from Middle Asia to Anatolia and develop it. Turks, who produced unique works particularly in handicrafts, make themselves accepted among all the civilizations in this respect. Turkish decorative arts have had a- distinguished place in book arts from the beginning until today. Among these arts, ornamentation and binding have a long-standing background. The best examples of these works can be observed in religious manuscripts. In addition to this, literary and scholarly manuscripts which were prepared for submitting to important personages contain ‘divan’s in the beginning. Books, which are written with handwriting before the invention of printing press, are called manuscripts. Amasya Bayezid the 2nd Public Library is significant centre in terms of accommodation book arts such as ornamentation, Islamic calligraphy binding, miniature and marbling. It is possible to see book arts such as ornamentation, Islamic calligraphy, binding, miniature and marbling together. Also, the library is quite important in terms of written works.
In this study, the Divan manuscript with the env. No : 1882, found at the Bayezid the 2nd Public Library in Amasya was evaluated in terms of ornamentation, Islamic calligraphy, colour and motives used.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Türklerin kitaba ve kitap sanatlarına verdiği değer Türkiye ve dünyadaki müze ve kütüphanelerde bulunan paha biçilmez el yazması eserlerden anlaşılmaktadır.
Çok zengin ve köklü bir kültüre sahip olan Türkler, yüzyıllar boyunca meydana getirdikleri sanat birikimlerini Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıyarak geliştirme imkânı bulmuşlardır. Özellikle el sanatlarında eşsiz eserler ortaya koyan Türkler bu konuda kendilerini dünyaya kabul ettirmişlerdir. Türk süsleme sanatları başlangıcından bugüne kadar kitap sanatları içinde ayrı bir yere sahiptir. Bu el sanatlarından olan tezhip ve cilt sanatı köklü bir geçmişe sahiptir. Bunların en güzel örnekleri ise dini elyazmalarında görmek mümkündür. Bunun dışında önemli kişilere sunulmak için hazırlanmış edebî ve ilmi el yazmalarda çok seçkin bezemelere rastlamak mümkündür. Ayrıca ilmi el yazmalarının başında ise divanlar gelmektedir. Matbaanın icadından önce elle yazılmış olan kitaplara el yazması adı verilir. Amasya II. Bayezid İl Halk kütüphanesi Kur’an-ı Kerîm, tefsir, fıkıh gibi dini el yazmalarının yanı sıra edebi ve ilmi yazmaları barındırması açısından mühim bir merkezdir. Bu el yazmalarında tezhip, hat, cilt, minyatür ve ebru gibi kitap sanatlarını bir arada görmek mümkündür. Ayrıca kütüphane yazma eserler bakımından büyük bir önem taşımaktadır.
Bu çalışmada Amasya II. Bayezid İlhalk Kütüphanesi’nde bulunan 1882 env. No’lu el yazması Divan’ın tezhip, hat, cilt, renk ve kullanılan motifler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 5
1-14