You are here

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ VE MADDENİN TANECİKLİ YAPISI KONUSU İLE İLGİLİ ÖĞRENCİLERİN KAVRAM YANILGILARININ TESPİTİ

TO INVESTIGATE EFFECTS OF COMPUTER BASED LEARNING AND TO DETERMINE STUDENTS’ MISCONCEPTIONS ON NATURE OF THE MATTER CONCEPT

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1078
Author Name
Abstract (2. Language): 
In this study, the effects of a computer-based instruction material on the sixth grade students’ success level and students’ misconceptions in the nature of matter were examined. 47 sixth grade students from two classes instructed by the same teacher from Anafartalar Elementary School in Çanakkale took part. Two groups which were selected randomly and one of group was defined as control group in which students taught by traditionally designed science instruction, while other group defined as experimental group in which students were instructed by computer based instruction. Scientific Success Test which was related to nature of the matter was administered to both groups as a pre-test and post-test to asses the students understanding of nature of the matter. The test was consisted of 15 multiple choice items. Collected data were evaluated by using SPSS 11.0 program. While evaluating data t-test was used. At the end of the research it is found that students who were taught computer assisted learning instruction were more successful than the student's who were taught by traditional designed instruction. Also, it is found that students in control group have more misconceptions than the students in experimental group. When the misconceptions investigated in the study, it is found that students have misconceptions related to macroscopic properties which were like mass and volume.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, bilgisayar destekli öğretim materyalinin maddenin tanecikli yapısı konusunda 6.sınıf öğrencilerinin başarı düzeylerine etkisi ve kavram yanılgıları araştırılmıştır. Aynı fen ve teknoloji öğretmeninin Çanakkale Anafartalar ilköğretim okulunda eğitim verdiği 47 altıncı sınıf öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Sınıflar içerisinden iki grup rastgele seçilmiş ve geleneksel öğretim metodu ile öğrenim gören öğrenciler kontrol grubu, bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile öğrenim gören öğrenciler deney grubu, olarak belirlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin maddenin tanecikli yapısı konusunu anlama seviyelerini belirlemek amacı ile maddenin tanecikli yapısı ile ilgili çoktan seçmeli sorular içeren ‚Bilimsel Başarı Testi‛ her iki gruba ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Test çoktan seçmeli 15 sorudan oluşmuştur. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 11.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde t testi analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bilgisayar destekli öğretim metodu ile öğrenim gören öğrencilerin, geleneksel öğretim metodu ile öğrenim gören öğrencilere göre daha başarılı olduğu saptanmıştır. Ayrıca, kontrol grubunda bulunan öğrencilerin deney grubunda bulunan öğrencilere göre daha fazla kavram yanılgısına sahip oldukları görülmüştür. Çalışmada elde edilen kavram yanılgıları incelendiğinde, maddenin üç hali için kütle, hacim, sıkışabilme özelliği, bulunduğu kabın şeklini alma, akıcı olma gibi makroskobik özellikler ile ilgili öğrencilerin kavram yanılgıları olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra taneciklerin hareketi, hızları, tanecikler arası uzaklık gibi mikroskobik boyutta da kavram yanılgıları olduğu tespit edilmiştir.
571-585

REFERENCES

References: 

ADAM, M. ve BRUCE, B. (1980). Background Knowledge and Reading Comprehension.Urbana II: Center for the Study of Reading. University of Illinois at Urbana-Champaign.
AKÇAY, H., TÜYSÜZ, C., FEYZİOĞLU, B. ve OĞUZ, B. (2008). Bilgisayar Tabanlı ve Bilgisayar Destekli Kimya Öğretiminin Öğrenci Tutum ve Başarısına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4 (2), 169-181.
AKÇAY, H., TÜYSÜZ, C. ve FEYZİOĞLU, B. (2003). Bilgisayar Destekli Fen Bilgisi Öğretiminin Öğrenci Başarısına ve Tutumuna Etkisine Bir Örnek: Mol Kavramı ve Avogadro Sayısı. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 2 (2).
AKI, F.N., GÜREL, Z., MUŞTU, C. ve OĞUZ, O. (2005). Fen Bilimleri Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Öğrenciler Üzerine Etkisi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 47 -58.
AYAŞ, A. (1995). Lise I Kimya Öğrencilerinin Maddenin Tanecikli Yapısı Kavramını Anlama Seviyelerine İlişkin Bir Çalışma, II. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, ODTÜ Eğitim Fakültesi, 11-13 Eylül 1995, Ankara.
Bilgisayar Destekli Öğretimin Etkisinin İncelenmesi ve Maddenin Tanecikli Yapısı Konusu… 583
BENSON, D. L., WITTROCK, M.C. ve BAUR, M.E. (1993). Students’ Preconceptions on the Nature of Gases. Journal of Research in Science Teaching, 30, 587-597.
BEN-ZVI, R., EYLON, B. ve SILBERSTEIN, J. (1986). Is an Atom of Copper Malleable? Journal of Chemical Education. 63 (1), 64-66.
BOO, H.K. (1998). Students’ Understanding of Chemical Bonds and the Energetic of Chemical Reactions. Journal of Research in Science Teaching, 35, 569–581.
ÇEPNİ, S. (2005). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. İkinci Baskı, Trabzon.13.
ÇÖMEK, A. ve BAYRAM, H. (2006). Fen Bilgisi Öğretiminde Isı Konusunun Bilgisayar Destekli Öğretim Materyalleri İle Öğretilmesi. VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 192-197, İstanbul: Marmara Üniversitesi.
ÇÖMEK, A. ve BAYRAM, H. (2004). Fen Bilgisi Öğretiminde Isı Konusunun Bilgisayar Destekli Öğretim Materyalleri İle Öğretilmesi, VI Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Cilt: I, İstanbul. 192- 197.
DEMİRCİOĞLU, H., AKDENİZ, A. R. ve DEMİRCİOĞLU, G. (2004). Maddenin Tanecikli Yapısına İlişkin KavramYanılgılarının Giderilmesinde Çalışma Yapraklarının Etkisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, XII. Eğitim Bilimleri Kongresi, 15-18 Ekim 2004, Bildiriler, Cilt III, 2137-2160
GEBAN, Ö., AŞKAR, P. ve ÖZKAN, İ. (1992). Effects of Computer Simulations and Problem Solving Approaches on High School Students, Journal of Educational Research, 86, 5-10.
GRIFFITHS, A.K. ve PRESTON, K.R. (1992). Grade 12 Students’ Misconceptions Relating to Fundemental Characteristics of Atom and Molecules, Journal of Research in Science Teaching, 29 (6), 611-625.
GÜNDÜZ, S. ve SÜMBÜL, A.M. (2004). İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde, Gagne’nin Öğretim Etkinlikleri Modeline Göre Hazırlanmış Bilgisayar Destekli Öğretim Uygulamasının Öğrencilerin Erişi Düzeylerine Etkisi, IV. Eğitim Teknolojileri Sempozyumu, 444-449 s, 24-26 Kasım 2004, Sakarya.
GÜVEN, G. ve SÜLÜN, Y. (2012). Bilgisayar Destekli Öğretimin 8.Sınıf Fen ve Teknoloji Dersindeki Akademik Başarıya ve Öğrencilerin Derse Karşı Tutumlarına Etkisi, Türk Fen Eğitimi Dergisi, (9),1.
HAMAFIN, M.J. ve PECK, K.L. (1989). The Design, Development and Evaluation of Instructional Software. New York/London.
HANÇER, A.H. (2005). Fen Eğitiminde Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı Bilgisayar Destekli Öğrenmenin Öğrenme Ürünlerine Etkisi. G.Ü Eğitim Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
HANÇER, A.H. (2007). Fen Eğitiminde Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı Bilgisayar Destekli Öğrenmenin Kavram Yanılgıları Üzerine Etkisi. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 31, 69-81.
584
Aytül GÖKULU
HEWSON, P.W. (1982). A Case Study of Conceptual Change in Special Relativity: The Influence of Prior Knowledge in Learning. Europan Journal of Science Education 4, 61-87.
KAPTAN, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi, İstanbul: MEB Yayınları.
KARAKUYU, H., UZUNKAVAK, M., TORTOP, H.S., BEZİR, N.Ç. ve ÖZEK, N. (2006). Sandıklı - Çevresi Lise ve Dengi Okul Öğrencilerinin Isı ve Sıcaklık ile İlgili Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Eğitim Bilimleri Dergisi. 8 (1).
KENAN, O., ÖZMEN, H. ve GÜNEY, K.K. (2007). İlköğretimin Farklı Seviyelerindeki Öğrencilerin Madde Ve Tanecikli Yapı ile İlgili Fikirleri. 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Tokat, Türkiye.
KIYICI, G. ve YUMUŞAK, A. (2005). Fen Bilgisi Laboratuarı Dersinde Bilgisayar Destekli Etkinliklerin Öğrenci Kazanımları Üzerine Etkisi; Asit-Baz Kavramları Ve Titrasyon Konusu Örneği. The Turkish Online Journal of Educational Technology, volume 4 Issue 4 Article 16.
KİKAS, E. (2004). Teachers Conceptions and Misconceptions Concerning Three Naturak Phenomena. Journal of Research in Science Teaching, 41 (5), 432-448.
KRAJICK, J.S. ve HANEY, R.E. (1987). Proportional Reasoning and Achievement in High School Chemistry. School Science and Mathematics, 87 (1), 25-32.
KURT, A.G. (2006). Anlamlı Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Bilgisayar Destekli 7. Sınıf Fen Bilgisi Dersi için Hazırlanan Bir Ders Yazılımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
LANEY, D. (1990). Micro Computers And Social Studies, OCSS Rewiev, 26, 30–37.
LEE, O., EICHINGER, D.C., ANDERSON, C.V., BERKHEMIER, G.D. ve BLAKESLEE, T.D. (1993). Changing middle School Conceptions of Matter and Molecules. Journal of Research in Science Teaching. 30 (3), 249-270.
NAJJAR, L.J. (1996). Multimedia Information and Learning. Journal of Educational Multimedia and Hypermedia, 5, 129-150.
NAKLEH, M.B. (1992). Why Some Studentsdon’t Learn Chemistry? Journal of chemical education. 69 (3), 191-196.
NOVICK , S. ve NUSSBAUM, J. (1982). Brainstorming in the Classroom to Invent Model: A Case Study. School Science Review, 62, 771-778.
ÖZDENER, N. (2005). Deneysel Öğretim Yöntemlerinden Benzetişim (Simulatıon) Kullanımı. The Turkish Online Journel of Educational Technology, 4 (4), 13.
PEKTAŞ, M. H., ÇELİK, H., KATRANCI, M. ve KÖSE, S. (2009). 5. Sınıflarda Ses ve Işık Ünitesinin Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17 (2 ), 649-658.
Bilgisayar Destekli Öğretimin Etkisinin İncelenmesi ve Maddenin Tanecikli Yapısı Konusu… 585
POSNER G. J., STRIKE, K.A., HEWSON, P.W. ve GERTZO, W.A. (1982). Accommodation of a Scientific Conception: Toward a Theory of Conceptual Change. Science Education. 66 (2), 212-227.
SAKA, A. ve AKDENİZ, A.R. (2006). ‚Genetik Konusunda Bilgisayar Destekli Materyal Geliştirilmesi ve 5e Modeline Göre Uygulanması‛. The Turkish Online Journal of Educational Technology, volume 5 Issue 1 Article 14.
STAVY, R. (1988). Children's Conception of Gas. International Journal of Science Education 10(5): 553-560
ŞEKER A. (2006). Facilitating Conceptual Change in Atom, Molecule, Ion and Matter. Unpublished Master Thesis. Metu, Ankara.
UŞUN, S. (2000). Dünyada ve Türkiye’de Bilgisayar Destekli Öğretim. Pegem Yayıncılık. Ankara.
YEĞNİDEMİR, D. (2000). Temel Eğitim 8. Sınıf Öğrencilerinde Madde ve Maddenin Tanecikli, Boşluklu, Hareketli Yapısı ile İlgili Yanlış Kavramaların Tespiti ve Giderilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
YENİCE, N., SÜMER, Ş., OKTAYLAR, H.C. ve ERBİL, E. (2003). Fen Bilgisi Derslerinde Bilgisayar Destekli Öğretimin Dersin Hedeflerine Ulaşma Düzeyine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 24, 152- 158.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com