You are here

ALTERNATİF BİR ÇALIŞMA ŞEKLİ OLARAK ESNEK ÇALIŞMA UYGULAMALARI VE ETKİLERİ

APPLICATIONS AND EFFECTS OF FLEXIBLE WORKING AS AN ALTERNATIVE TYPE OF WORK

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1940
Abstract (2. Language): 
Although flexible working does not have a very old background, it has a history of half a century. Flexible working doesn’t have a very long history in Turkish Working Life and it is quite new in labour law. This type of working results from a need and this need is sometimes revealed by an employer or sometimes by an employee. Flexible working is a form of working that increases employment for a group of people and provides an oppurtunity for people who would be out of working life on the condition of strick rules. For some others, flexible working means a work that prevents unionism and acts as a mean of dissepearing the benefit obtained before. In spite of criticism, working life progresses in the direction of flexible working application more. In spite of criticism, working life progresses in the direction of flexible working application more. There are many factors that have influenced flexible working in gaining importance recently. Working methods have also become different as a result of changes in the working life especially depending on rapidly developing technology, new types of employment and working methods have revealed. Furthermore, people demand to have more free time and try to balance their working life and family life more. Employees who did not expect such things because of rigid rules and working methods in the past can understand that it is possible now. They also believe that flexible applications can be more flexible. In our current global World, working life is changing, instead of a an arrangement dominated by employers’ demands, a system in which demands and expectations of employees are important is developing. One of these expectations is that more flexible working time and types perform in order to balance between work life and family life of employees leaving rigid and standard working types. It can be said that flexible working application revealed with the aim of meeting this need. In this study, it was tried to reveal what these applications were and how organizations and employees were affected by the applications.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde Esnek çalışma dünyada çok da eski bir geçmişe sahip olmasa da yine de yarım asra yakın bir geçmişi bulunmaktadır. Esnek çalışma Türk çalışma hayatında ise çok da uzun sayılmayacak bir geçmişe sahiptir ve iş hukukunda yer alması ise oldukça yenidir. Bu çalışma şekli bir ihtiyaçtan doğmuştur ve bu ihtiyaç, kimi zaman işveren tarafından, kimi zaman da çalışan tarafından ortaya konmuştur. Esnek çalışma bazılarına göre istihdamı artıran ve katı kurallar olduğunda çalışma hayatının dışında kalacak olanlar için bir fırsat oluşturan bir çalışma şeklidir. Bazılarına göre de esnek çalışma sendikalaşmaya engel olan ve elde edilen bir takım kazanımların yok edilmesinde bir araç vazifesi gören bir çalışmadır. Eleştiriler olmasına rağmen çalışma hayatının yönü daha fazla esnek çalışma uygulamalarına doğru ilerlemektedir. Esnek çalışmanın son dönemlerde daha fazla önem kazanmasında pek çok etken etkili olmuştur. Özellikle hızla gelişen teknolojinin çalışma hayatını da değiştirmesi sonucu çalışma yöntemleri de değişmekte, yeni istihdam şekilleri ve iş yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında insanlar daha fazla boş zaman talep etmekte, çalışma hayatı ile aile yaşantısını dengelemeye çalışmaktadır. Geçmişte katı kurallar ve çalışma yöntemleri nedeni ile böyle bir beklenti içinde olmayan çalışanlar, şimdi bunun olabilirliğini görmekte ve esnek uygulamaların daha da esnekleşebileceğine inanmaktadırlar. Yeni küresel dünyamızda çalışma hayatı da değişmekte, sadece işverenlerin isteklerinin etkin olduğu bir düzen yerine, çalışanların istek ve beklentilerinin de önemsendiği bir sistem oluşmaktadır. Bu beklentilerden biri de katı ve standart çalışma şekillerinin terk edilerek, çalışanların iş-yaşam dengesini sağlayacak daha esnek çalışma süreleri ve şekillerinin uygulanmasıdır. Esnek çalışma uygulamaları da tam bu ihtiyacı karşılayabilmek amacı ile doğmuştur denebilir. Bu çalışmada bu uygulamaların neler olduğu ve uygulamadan çalışanların ve işletmelerin nasıl etkilendiği ortaya konmaya çalışılmaktadır.
755
768

REFERENCES

References: 

AFGÜN, S. (2006). Sanal Organizasyonlarda Yapı, Yönetim ve İletişim. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Erzurum. ALKAN, T. (2007). Esnek Çalışma Biçimleri ve “Çağrı Merkezi” Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. ARMAĞAN, E. ve BOZKURT, Y. (2008). Çalışma Sürelerinde Esneklik Sağlayan Modeller Üzerine Değerlendirmeler. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, (519), 49-60.
Alternatif Bir Çalışma Şekli Olarak Esnek Çalışma Uygulamaları Ve Etkileri 765
BAHRAMI, H. (1992). The Emerging Flexible Organization: Perspectives From Silicon Valley. California Management Review, (34), 33-52. BAŞKAN, R. (1999). Çalışma Barışı ve Esneklik Tartışmalarında Farklı Bir Yaklaşım. Mercek Dergisi,39-42. BREWSTER, C., MAYNE, L. & TREGASKIS, O. (1997). Flexible Working in Europe: Are View of the Evidence. Management International Review, (37), 133-151. CENTEL, Tankut. (1999). Esneklik Uygulamaları ve Türkiye. Mercek Dergisi, (15), 25-32 CEYLAN, C. (2001). Örgütler İçin Esneklik Performans Modeli Oluşturulması ve Örgütlerin Esneklik Analizi.Doktora Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. COSTA, G. (2003). Shift Work and Occupational Medicine: An Overview. Occupational Medicine, (53), 83-88. ÇAMLI, L. G. (2010). Esnek Çalışma Saatleri Ve Çalışanların Esnek Çalışma Saatleri Düzenlemelerine Yönelik Tutumlarının Örgüte Bağlılıkları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. ÇELENK, H. (2008). Esnek Çalışmanın İşgücü Maliyetlerine ve Rekabet Gücüne Etkisi ve Tekstil Sektöründe Uygulaması. Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. ÇELENK, H. ve A, Metin. (2010). Esnek Çalışmanın İş gücü MaliyetlerineVe Rekabet Gücüne Etkisi:Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim Bilimleri Dergisi, 8 (2), 187-202. ÇELİK, S. (2007). Türkiye İşgücü Piyasasının Esnekliği ve Esnek Çalışma Önündeki Engeller. Uzmanlık Tezi. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara.
DESSAROLLO, M. J. (2000). Part-time Work In Chile. It Is Precarious Employment?. http://www.cepal.org/publicaciones/xml/4 /4754/lcl1301i.pdf. DOĞAN, S. ve TÜRK, M. (1997). Esnek Çalışma Saatlerine Geçişin İşletme ve Çalışanların VerimliliğiÜzerine Etkileri. Verimlilik Dergisi, (1997/2), 121. DOĞAN, S. ve KILIÇ, S. (2007). Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (29), 37-61. DOĞRUL, Ş. B. & TEKELİ, S. (2010). İş-Yaşam Dengesinin Sağlanmasında Esnek Çalışma. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2 (2), 11-18.
766
Şenol YAPRAK -Ender Tuncer HELVACIOĞLU
EKONOMİ, M. (1994). “Türk İş Hukukunda Esnekleşme Gereği”, Çalışma HayatındaEsneklik, Yaşar Eğitim ve Kültür VakfıYayını, İzmir, 55–79. FITZER, M. M. (1997). Managing From Afar: Performance and Rewards in a Telecommuting Environment. Compensation and Benefits Review, 29(1), 65-73. GÜNAY, M. (2007). Ödünç İş İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Konya. GÜVEN, M. (1993). İşgücü Piyasasının Yapısı ve İşleyişinin Ekonomik Analizi; Bölümlendirme ve Esneklik Yaklaşımı. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. HEKİMLER, Alpay. (2000). Esnek İstihdamda Yeni Bir Model, TÜHİS Yayını. HITT, M. A. , KEATS, B. W., & DEMARIE, S. M. (1998). Navigating in The New Competitive Landscape: Building Strategic Flexibility and Competitive Advantage in the 21st Century. Academy of Management Executive, 12 (4), 22-42.
HUMPHREYS, P.C, FLEMING, S. & O’DONNELL O., (2000).Balancing Work and Family Life: The Role of Flexible Working Arrangements. http://www.welfare.ie/EN/Policy/ResearchSurveysAndStatistics/FamiliesRes... /Documents/work_fam.pdf. ILES, P. Forster, A. & Tinline, G. (1996). The Changing Relationships Between Work Commitment, Personal Flexibility and Employability. An Evaluation of a Field Experiment in Executive Development. Journal of Management Psychology, 11(8), 18-34. IŞIK, M. (2001). Esnek Çalışma Uygulamaları İş gören Doyumuna Nasıl Etki Etmektedir?. Yüksek Lisans Tezi. Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Ankara. İREN, E. (2011). Geçici İş İlişkisinde İşverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri Alma Yükümlülüğü. AUHFD, 60 (2), 281-307. KARA, S., KAYIS, B. & O’KANE S. (2002). The Role of Human Factors in Flexibility Management: A Survey. Human Factors and Ergonomics in Manufacturing, 12 (1), 75–119. KIREL, Ç. (1999). Esnek Çalışma Saatleri Uygulamalarında Cinsiyet, İş Tatmini ve İş Bağlılığı İlişkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 28 (2), 116. KORKUSUZ, R. (2005) Vardiyalı (Postalar) Halinde Çalışma ve Türk İş Hukuku’ndaki Düzenlemesi. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 9 (1-2).
KURLAND, N. B. & BAILEY, D.E. (1999). Telework: The Advantages and Challenges of Working Here, There, Anywhere, and Anytime. http://www.ingentaconnect.com/content/els/00902616/1999/00000028/0000000....
Alternatif Bir Çalışma Şekli Olarak Esnek Çalışma Uygulamaları Ve Etkileri 767
NELSON,K. M., NELSON, H. J. & GHODS, M. (1997). Technology Flexibility: Conceptualization, Validation, and Measurement, Proceedings of The Thirtieth Annual Hawwaii International Conferenceon System Sciences, 76-87. NEMLİ, E. (1998). Rekabet Avantajı Kazanmada Örgütsel Esnekliğin Önemi. Amme İdaresi Dergisi, 31 (3), 76-86. NOYAN, M. A. (2007). Türkiye’de Çalışma Hayatında Esneklik Politikasının Çalışma Süreleri Açısından Değerlendirilmesi. (Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir. OKUR, A. S., (1997). 2000'li Yıllara Doğru Türkiye Sanayiiİçin Yapılanma Modeli: Yalın Üretim. SözYayın, İstanbul. OLORUNSOLA, R., & IBEGBULAM, I. F. (2003). Flexible Working Hours for Academic Librarians in Nigeria. Library Review, 52 (2), 70-75.
ÖZKAN, M. (2005). Esnek Çalışma Saatleri. www.danismend.com/konular/lojistikyon/LOJESNEK%20CALISMA%20SAATLERI.htm, [13/07/2013].
PINSONNEAULT, A. (1999). The Impacts of Telecommuting on Organizations and Individuals: A Review of the Literature. http://www2.hec.ca/gresi/documents/cahier9909.pdf. REED, K. & BLUNSDON, B. (1998). Organizational Flexibility In Australia, International Journal Of Human Resource Management, 9 (3), 458-477. RILEY, M & LOCWOOD, A. (1997). Strategies and Measurement for Workforce Flexibility: An Application of Functional Flexibility in a Service Setting. International Journal of Operations& Production Management,17(4), 413-419. ROGIER, S. A.& PADGETT, M. Y. (2004). The Impact of Utilizing a Flexible Work Schedule on the Perceived Career Advancement Potential of Women. Human Resource Development Quarterly, 15 (1), 89-106. SABANCI, S., (1999). Esnek Çalışma, Mercek, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, 4 (15), 4-5. SENNETT, R. (2008). Karakter Aşınması Yeni Kapitalizmde İşin Kişilik Üzerindeki Etkileri, İstanbul: Ayrıntı Yayınları. SCANDURA, T., MELENIE, J., LANKAU, J. (1997). Relationships of Gender, Family Responsibility and Flexible Work Hours to Organizational Commitment and Job Satisfaction. Organizational Behaviour, 18(4), 377-391.
768
Şenol YAPRAK -Ender Tuncer HELVACIOĞLU
SHARPE, A. (2007). The Psychological Contract in a Changing Work Environment. The Work Institute, 1-29. http://www.ukwon.net/files/kdb/fe880e20eee4d5bb9be2640542a64fcd.pdf. TİSK, (1999) Çalışma Hayatında Esneklik, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yayını, Ankara. TOKOL, A. (2003). Tele Çalışma Geleceğin Çalışma Şekli Olabilir mi?, İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 5 (18). TOPÇUK, Y. (2006). Esnek Çalışma ve Esnek Çalışanların Sosyal Güvenliği. Yüksek Lisans. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir. TUNCAY, C. (1995). “Esnekleşmenin Değişik Boyutları”, Çalışma Hayatında 21.Yüzyılın Yeni Ufukları. Mercek Dergisi, 207–227. TÜRKÇE SÖZLÜK, (2010). Türk Dil Kurumu, Ankara. TREGASKIS, O. , BREWSTER, C., MAYNE, L. & HEGEWISC, A. (1998). Flexible Working in Europe: The Evidence and the Implications. European Journal Of Work And Organızatıonal Psychology, 7 (1), 61-78. UŞAN, F. M. (2003). İş ve Sosyal Sigorta Hukuku Uygulamasında Parça Başına Ücret. Ankara. UYANIK, Y. (2003). İş Gücü Piyasalarında Esneklik ve Bölünme. Kamu-İş Dergisi, 7 (2), 3-17. VIVIEN, L. K. G. & THOMPSON, T. S. H. (1998). Factorial Dimensions and Differential Effects of Gender on Perceptions of Teleworking. Women in Management Review,13(7), 253-263. VOLBERDA, W., H. (1996). Toward the Flexible Form: How to Remain Vital in Hypercompetetive Environments, Organization Sciences, 7(4), 359-374. YAVUZ, A. (1995). Esnek Çalışma ve Endüstri İlişkilerine Etkisi. Filiz Kitabevi, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com