You are here

GOÇ KRİZİ ve GOÇ KRİZİNE MÜDAHALE

MIGRATION CRISIS and MIGRATION CRISIS INTERVENTION

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Migration is a case that is as old as history of humanity. Migration movements it has always effected individuals and communities. Migration, in other words change of location, has been mostly investigated by the disciplines of psychology and sociology. Migrations have continuously shaped the populations, socio-culturel structures and economical conditions of settlements from past to present. Undoubtedly, the person who experiences the migration and named as migrant deeply feels the psycological and social effects of it. The reasons, the place of the migraiton, the time to spend there, the feelings during the migration, the remainings in the abandoned place, adaptation process to the new place and experiences it is considerably important for the psychological wellbeings of the individuals named as "migrants". Because of the migration, individuals may experience a critical period, may not be able to have satisfying social interactions because of the probable social isolation, and may not be aware of the facilities of the new environment. The event of migration and the feelings in the new environment may cause a crisis for the migrants. Crisis is a situation that normal people experience. However, an individual that gets through a crisis cannot think appropriately and make a true decision. For this reason, the intervention to the individual who gets through a crisis and the psychological support are highly important. When the intervention and the psychological support is late, the crisis turns into a psychopathology. This situation causes to loss of time and money. In this survey that includes a sophisticated examination of the case of migration it is put emphasis on respectively; various definitions of "migration", its types and features, its effects on psychology and health, some approaches related to migration, crisis intervention and in case of cronic crisis psychological counselling is required to the migrants who experience a crisis.
Abstract (Original Language): 
Göç, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Göç hareketleri bireyi ve toplumu her zaman etkilemiştir. Yer değiştirme olarak da ifade edilen göç daha çok psikoloji ve sosyoloji disiplinleri tarafından incelenmiştir. Geçmişten günümüze göçler, yerleşim yerlerinin nüfuslarını, sosyal ve kültürel yapısını, ekonomik özelliklerini sürekli şekillendirmiştir. Göçün psikolojik ve sosyal etkilerini, hiç şüphesiz göçü yaşayan ve göçmen olarak adlandırılan birey derinden hissetmektedir. Göçün nedenleri, nereye göç edildiği, göç edilen yerde yaşanacak süre, göç ederken yaşanan duygular ve terk edilen yerde geride kalanlar, göç edilen yeni yere uyum süreçleri ve burada yaşananlar "göçmen olarak adlandırılan bireylerin" psikolojik sağlığı için oldukça önemlidir. Göç ile birlikte birey çok hassas bir dönem geçirebilir, yaşayabileceği sosyal izolasyon nedeniyle doyurucu sosyal ilişkiler kuramayabilir ve yeni ortamın getirdiği olanakların farkına varamayabilir. Yeni yerde yaşanılan olaylar ve hissedilen duygular göçmende kriz durumunun gelişmesine sebep olabilir. Kriz, normal bireylerin yaşadığı bir durumdur. Ancak, kriz durumu yaşayan birey duygu, düşünce ve davranış karışıklığı yaşadığı için sağlıklı düşünemez ve doğru karar veremez. Bu nedenle kriz durumunu yaşayan bireye yapılacak krize müdahale ve psikolojik destek son derece önemlidir. Krize müdahale ve psikolojik destek geciktiğinde kriz psikopatolojiye dönüşür. Bu durumda para ve zaman kaybına sebep olur. Göç davranışının çeşitli yönleriyle incelendiği bu makalede sırasıyla; göçün çeşitli tanımlarına, türlerine ve özelliklerine, göçün psikolojik sağlık üzerindeki etkisine, göçle ilgili değişik yaklaşımlara ve kriz durumunda olan göçmene nasıl bir krize müdahale ve krizin kronikleşmesi sonucu nasıl bir psikolojik danışma hizmeti verilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.
47
68

REFERENCES

References: 

Doğan, S. (1988). Yurt dışı yaşantısı geçiren ve geçirmeyen lise öğrencilerinin problemleri. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ekşi, A. (2002). Sığınmacı ve göçmelerde psikopatoloji. Türk Psikiyatri Dergisi,13(3), 215-221.
Esentürk-Ercan, L. (1998). Yabancı uyruklu ve Türk üniversite öğrencilerine ait sorunların bazı değişkenler açısından incelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Ersever, O.G. (1996). İntihar krizinde müdahale. Kriz Dergisi, 4(1), 67-69.
Ersever, O.G. (2013). İleri kriz ve krize müdahale dersi. (Yayımlanmamış Ders Notları). Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Doktora Programı.
Gün, Z. (2006). Psikolojide, göç çalışmalarındaki metodolojik problemler ve çözüm önerileri. Türk Psikoloji Bülteni, 12(38), 27-41.
Güvenç, B. (1996). İnsan ve kültür (7.baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi.
Grinberg, L. and Grinberg, R. (1999). Psychoanalytic perspectives on migration. Psychoanalysis and Culture. A Kleinien Perspective. Bell D (Ed). Tavistock Clinic Series. s. 154-170.
Gökdere, A.Y. (1978). Yabancı ülkelerde işgücü akımı ve Türk ekonomisi üzerindeki etkileri. Ankara: İş Bankası Kültür Yayınları.
İçduygu, A. ve Sirkeci, İ. (1999). Cumhuriyet dönemi göç hareketleri: 75 yılda köylerden şehirlere. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
İçduygu, A. ve Ünalan, T. (1998). Türkiye'de iç göç: sorunsal alanları ve araştırma yöntemleri. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
Koçak, Y. ve Terzi, E. (2012). Türkiye'de göç olgusu, göç edenlerin kentlere olan etkileri ve çözüm önerileri. KAÜ-İİBF Dergisi, 3(3), 163-184.
Sağlam, S. (2006). Türkiye'de iç göç olgusu ve kentleşme. Türkiyat Araştırmaları
Dergisi, 5, 34-44.
Sayıl, I. (1992). Olağanüstü koşullarda krize müdahalenin yeri ve önemi. Kriz
Dergisi, 1( l ), 4 -7.
Sayıl, I., Berksun, E. O, Palabıyıkoğlu, R., Devrimci-Özgüven, H., Soykan, Ç. ve Haran, S. (2000). Kriz ve krize müdahale. Ankara: Ankara Üniversitesi Psikiyatrik Kriz Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları.
Şahin, C. (2001). Yurt dışı göçün bireyin psikolojik sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin kuramsal bir inceleme. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2),
57-67.
61
EROL ve ERSEVER
KHO BİLİM DERGİSİ CİLT: 24 SAYI: 1 YIL:2014
Şahin, Y. (2010).Kentleşme politikası. Trabzon: Murathan Yayınevi.
Özer, İ. (2004). Kentleşme, kentlileşme ve kentsel değişme. Bursa: Ekin Kitabevi.
Yılmaz, T.T. (2005). Göçün kadın yaşamı üzerindeki etkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com