You are here

TÜRKİYE’DE KURULMASI DÜŞÜNÜLEN NÜKLEER SANTRALLERE İLİŞKİN ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (SİNOP ÖRNEKLEMİ)

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.12787/KARAM900
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
There are several dimensions and examples of the state of the markets of Turkey entering into the domination of the international capital. One of these is, no doubt, the fact that the nuclear power plants are allowed to be built. Depending on the economic developments in the world, the attempts to build nuclear power plants inTurkey almost go hand in hand with Turkey’s keeping pace with such developments. Although the Nuclear Power Plant building attempts date back to the post-World War II as in the other examples in the world, it can be stated that to- day’s neoliberal economic developments have made the process visible. In order to unveil this situtation and test the assumptions put forward, we asked the opinions of the teaching staff working for Sinop University concerning the Nuclear Power Plants planned to be built in Sinop. We have already known that the result we obtain is closely related to the answers to the questions for whom, for what puspose, and how the world resources, the solution of the problem, should be used. Therefore, we asked the participants the questions concerned. The answers to the questions are significant in revealing whether they are in favour of the fact that a couple of people ruthlessly exploit the world resources to safegurar their own interests, or that the earth, which belongs to all living creatures equally, should be arranged for their benefits. Majority of the teaching staff taking part in the nuclear power plant discussion allowed us to reach the arguments which mean capitalism and ecology cannot coexist.
Abstract (Original Language): 
Türkiye piyasalarının uluslararası sermayenin denetimine girme halinin birçok boyutu ve örneği vardır. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz nükleer santrallerin kurulmasına izin verilmesi halidir. Dünyadaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak ve Türkiye’nin bu gelişmelere ayak uydurması ile Türkiye’de nükleer santrallerin kurulma çalışmaları neredeyse başat gider. Her ne kadar Türkiye’de nükleer santral kurulma çalışmaları dünyadaki örneklerinde olduğu gibi II. Dünya savaşı sonrasına kadar gitmekle birlikte günümüzdeki neoliberal ekonomik gelişmelerin süreci belirgin kıldığı söylenebilir. Bu durumu ortaya çıkarmak ve oluşturduğumuz varsayımlarımızı test etmek için Sinop’ da kurulması düşünülen nükleer santrale ilişkin Sinop Üniversitesinde çalışan öğretim elamanlarının görüşlerine başvurduk. Ulaşacağımız sonucun, sorunun çözümü yeryüzü kaynaklarının kimin için, hangi amaçla ve nasıl paylaşılarak kullanılacağı sorularına verilecek yanıtlarla ilgili olduğunu biliyorduk ve bu amaçla katılımcılara ilgili soruları sorduk. Bu sorulara verilecek yanıtların onların yeryüzü kaynaklarını üç beş kişinin kendi çıkarı için hoyratça kullanmasının mı yoksa tüm canlılara ait olan yeryüzünün yine onların yararına düzenlenmesinin mi tarafı olduklarını göstermesi açısından önemliydi. Nükleer santral tartışmalarına katılan öğretim elamanların büyük bir çoğunluğu, bizim kapitalizm ile ekolojinin bir arada olamayacağı anlamına gelen argümanlara ulaşmamızı sağladı.
125
142

REFERENCES

References: 

AKBAL, Tül (2014). “Tepkici Bir İktidarın Mağdur İktidarı”, Evrensel Kültür
Dergisi, sayı 275, s.26-29.
AKKAN, Erdoğan (1975). Sinop Yarımadası Jeomorfolojisi, Ankara: D. T. C.F.
Yayınları No. 261.
BORATAV, Korkut (2008). “Mühim Olan Sınıf Mücadelesidir”, Yeniden Devrim
Dergisi, sayı 8,s. 40.
BORATAV, Korkut (2014). “IMF 70 Yaşında”, Birgün Gazetesi Pazar Eki, 30
Kasım.
ERGUN, Doğan (2006). Yöntemi Bulmak, Ankara: İmge Kitabevi.
ERGUN, Doğan (2014). Yöntemi Geliştirmek, Ankara: İmge Kitabevi.
HARVEY, Davıd (2010). Sermaye Muamması, İstanbul: Sel Yayınları.
KÜNAR, Arif (2005). “Neden Nükleer Santrallere Hayır”, Bilim ve Gelecek
Dergisi, sayı 11, s. 6-15.
LEFEBVRE, Henrı (2014). Mekânın Üretimi, İstanbul: Sel Yayınları.
MUKUL, İrfan (2014). “Nükleer Enerji Karşıtlarının Kapitalizm ile İmtihanı:
Atları Hatırlayın ve Sopaları Kapın”, Birgün Gazetesi, Pazar Eki, 16
Mart.
YILDIRIM, Hasan-ŞİMŞEK, Ali (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma
Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
www.milliyet.com.tr/Japon-Fransız ortağı 2.nükleer santrali aldı (erişim
tarihi: 24 Kasım 2014).
www.akkunpp.com (Erişim tarihi: 24 Kasım 2014).
www. csb.gov.tr/gm/ced/ (Erişim tarihi 24 Kasım 2014).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com