You are here

Kadro Hareketi ve Kadrocular.

Kadro (Cadre) Movement and Kadro Members

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Newly established Turkish Republic has attempted to take measures for systematizing her own ideology since the early years. When these works were being executed, diverse people and groups had taken into consideration. The Journal of Kadro (Cadre) and Kadro Members were emerged by the first half of 1930's, when there was a deficit of enlightened people in Turkey. The constituents of the Kadro Movement have been affected from different kinds of reflections. Marxism and Pan-Turanism are the most important reflections, which left a mark on Kadro Movement's thought. Oppressiveness and anti-private approaches had sounded the death knell for the Kadro Movement.
Abstract (Original Language): 
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti, ilk yıllarından itibaren kendi ideolojisini sistemleştirmek amacıyla girişimlerde bulunmuştur. Bu çalışmalar yürütülürken, çeşitli kişi ve gruplardan da yararlanılmaya çalışılmıştır. Kadro Dergisi ve Kadrocular da, büyük çaplı bir aydın eksikliğinin hissedildiği 1930'lu yılların ilk yarısında ortaya çıkmışlardır. Kadro Hareketi'ni oluşturanlar çeşitli düşünce akımlarından etkilenmişlerdir. Marksizm ve Turancılık, Kadro Hareketi'ni kuranların düşüncelerinde en çok yer etmiş olan iki düşünsel akım olarak görülebilir. Fazla baskıcı olması ve özel sektörü dışlaması, Kadro Hareketi'nin sonunu getirmiştir.
19
31

REFERENCES

References: 

Aydemir, Ş.S. (1990). İnkılâp ve Kadro, İstanbul: Remzi Kitabevi.
Demirci, F. (2006). Kadro Hareketi ve Kadrocular. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 39, ss. 35¬53.
Ertan, T.F. (1993). Kadro Hareketi ile İlgili Bir Değerlendirme ve Bazı Düzeltmeler. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, c.9.
Ertan, T.F. (1994). Kadrocular ve Kadro Hareketi, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Basımevi. Karpat, K. (1996). Türk Demokrasi Tarihi: Sosyal, Ekonomik, Kültürel Temeller, İstanbul: Alfa Yayınları. Keskinkılıç, E. (1998). Kadrocularda Devletçilik, Toplumsal Tarih, sayı 58.
Nas, A. (2008). Kadro ve Kadrocular: Marksizmden Kemalizme, http://www.birikimdergisi.com/birikim/makale/, Erişim Tarihi: 20.08.2008.
Özgür, E. (2006). Kadro and Its Analysis of the Great Depression, ZKÜSosyal Bilimler Dergisi, c.2, sayı 4. Türkeş, M. (1999). Kadro Hareketi: Ulusçu Sol Bir Akım, Ankara: İmge Kitabevi. Yanardağ, M. (1988). Türk Siyasal Yaşamında Kadro Hareketi. İstanbul: Yalçın Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com