You are here

ANKARA’DAKİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRENİMİ VEREN YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETİM ELEMANLARININ BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME BİÇİMLERİNİN ARAŞTIRILMASI

RESEARCH ON SPENDING THE LEISURE TIME OF ACADEMICIANS WORKED IN SCHOOLS OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS IN ANKARA

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to find out where and how the academicians in schools of physical education and sport in Ankara spend their leisure times and how this spending effects to their work performance. The academicians had taken from schools of physical education and sport of Gazi, Ankara, Hacettepe and Middle East Technical University as the population of this research. The sample of the study has composed from the 103 voluntary academicians. To reach the aim of study, as a data collecting tool for finding academicians demographic data and spending leisure time habits, a questionnaire includes 20 questions had used. Statistical analysis of data had made by 10.0 SPSS statistics programme. Tables had made for numerical and percentage dispersions. The chi square (X²) test had used for some questions and for explaining some questions a recoding had made. For accepting chi square tests statistical meaning, P=.05 limit is used. In accordance with the study data %62.1 of academicians is instructor and %77.7 of them are male. %65 of academicians is married and %70 of their wives is employed. While %38.8 of academicians joins 2 hours of the daily leisure time actions, %72.8 of them said that they want more daily leisure time. In conclusion, it is figured out that the academicians are spending their leisure time at sport facilities and outdoors, playing sportive games, watching sport competitions, reading books, magazines and papers. It is observed that playing sportive games on free times is recreational and good for health. The reasons of not to join the leisure time activities are figured out as people don’t have enough time or lack of money. Also the academicians said that, partipiciating leisure time activities benefit their work efficiency.
Abstract (Original Language): 
Araştırmanın amacı, Ankara ilinde bulunan Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi veren Yükseköğretim Kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının boş zamanlarını nerelerde, nasıl değerlendirdiğini ve boş zamanlarını değerlendirmenin iş verimlerini ne şekilde etkilediğini belirlemeye yöneliktir. Araştırmanın evrenini, Ankara’da bulunan Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu’nda görev yapan öğretim elemanları oluşturmaktadır. Örneklemini ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 103 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırmanın amacına ulaşmak için, veri toplama aracı olarak öğretim elemanlarının demografik bilgilerini ve boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarınıbelirlemeye yönelik 20 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 10.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Elde edilen sayısal ve yüzdelik dağılımları tablolar halinde verilmiştir. Bazı sorulara kay kare (X2) testi uygulanmış ve bazı soruların yorumlanabilmesi için kendi içlerinde yeniden kodlama yapılmıştır. Kay kare testinin istatistiki anlamda kabulü için P=.05 düzeyi benimsenmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretim elemanlarının %62.1’inin araştırma görevlisi, %77.7’sinin erkek, %65’inin evli olduğu ve %70.0’inin eşlerinin çalıştığı tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının %38.8’i boş zaman faaliyetlerine günde 2 saat ayırırken, %72.8’i daha fazla boş zamana sahip olmak istediklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak, öğretim elemanlarının boş zamanlarını daha çok açık alanda ve spor tesislerinde değerlendirdikleri, boş zamanlarını spor yaparak, spor müsabakaları izleyerek, televizyon seyrederek, kitap, dergi ve gazete okuyarak geçirdikleri görülmektedir. Boş zamanlarında spor yapmanın daha çok dinlendirici olduğuna ve sağlığa olumlu etki yaptığına inanan öğretim elemanları, boş zaman faaliyetlerine katılamama nedenleri olarak vakit yetersizliğini ve ekonomik yetersizliği öne sürmekte ve boş zaman faaliyetlerine katılımlarının iş verimlerini olumlu yönde etkilediğini belirtmektedirler.
653-666

REFERENCES

References: 

1. Afyon, Y. A., Hazar, F. C., Saygın, Ö.; “Öğretim Elemanları ve Öğretmenlerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Biçimlerinin Araştırılması”, 1. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi (26-27 Mayıs 2000), Bildiriler, 2. Cilt: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar / Spor Yönetim Bilimleri, (Editör: İbrahim Yıldıran), Ankara, 2000, 161-168.
2. Aslantürk, Z, Amman T.; Sosyoloji, I. Basım, Kaknüs Yayınları, İstanbul, 2000.
3. Aydın, M.; Kurumlar Sosyolojisi, Vadi Yayınları, Ankara, 1997.
4. Batlaş, A., Batlaş, Z.; Stres ve Başaçıkma Yolları, 18. Basım, Remzi Kitapevi, İstanbul, 1998.
5. Çubuk, M.; Turizmin Dinlenme-Eğlenme ve Boş Zamanları Değerlendirme İle Bütünleşmesi, Yeniden Tanım Denemesi ve Turizm Planlamasında Sistemli Bir Yaklaşım, Mimar Sinan Üniversitesi Yayını, İstanbul, 1984.
6. Erbesler, A.; İşgücünün Zaman Kullanımı ve İş Verimliliğini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Faktörler, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları; 350, Ankara, 1987.
7. Ergin, G.; “Çalışma ve Çalışma Dışı Zamanın Planlanması Seminer Sonuçları”,OTDÜ, Ankara, 1973, 29.
8. Erkal, M, E., Güven, Ö., Ayan, D.; Sosyolojik Açıdan Spor, 3. Baskı, Der Yayınları, İstanbul, 1998.
9. Genç, D, A.; Spor Hukuku, Alfa Yayınları, İstanbul, 1998.
10. Gökçe, B.; Orta Öğretim Gençliğinin Beklenti ve Sorunları, M.E.B Yayını, Ankara, 1984.
11. İmamoğlu, A. F.; “İki Binli Yıllara Doğru Türk Sporu Üzerine Bazı Gözlemler”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 1992, 9-19.
666 H. Alper GÜNGÖRMÜŞ, A. Azmi YETİM
12. Karaküçük, S.; Rekreasyon “Boş Zamanları Değerlendirme”, 3. Baskı, Bağırgan Yayımevi, Ankara, 2001.
13. Müftügil, S.; ‘‘Dinlence ve Turizm İlişkisi’’, Derleyen: Ş. Yarcan, Seyahat Yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi Yayını, İstanbul, 1993.
14. Öztürk, F.; Toplumsal Boyutlarıyla Spor, Bağırgan Yayımevi, Ankara, 1998.
15. Pulur, A.; “Üniversitede Görev Yapan Öğretim Elemanları ve İdari Personellerin Boş Zamanlarının Sporla Değerlendirme Eğilimlerinin Araştırılması (Kırıkkale Örneği)”, Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi (10-11 Ekim 2003), Bildiriler Kitabı, (Editör: İbrahim Yıldıran, Pınar Doğan, E. Esra Erturan), Ankara, 2003, 427-433.
16. Tezcan, M.; Boş Zamanların Değerlendirilmesi Sosyolojisi, Atilla Kitabevi, Ankara, 1994.
17. Yetim, A, A.; Sosyoloji ve Spor, Topkar Matbaacılık, Ankara, 2000.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com