You are here

TÜRKİYE’DE PARA ARZI-BANKA KREDİLERİ İLİŞKİSİ: VAR ANALİZİ (1986-2010)

THE RELATİONSHİP BETWEEN MONEY SUPPLY AND BANK CREDİTS İN TURKEY: VAR ANALYSİS (1986-2010)

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Approach suggests that the endogeneity of money supply, money supply is determined by individuals, businesses, banks and the central authority. For the continuation of the production structure of an economy, the credit demand by businesses, the banks are covered by the general. The economy consists of new deposits and loans vermesiyle demand of the money supply expansion brings with it. Period 1986-2010 in Turkey bank loans and a quarter in a period of broadly defined money supply data were analyzed by taking VAR. According to the results of the analysis of causality test, the bank loans the money supply has been correctly identified a causal relationship, this relationship is used in the vector autoregressive model, the action-reaction has been confirmed in tests and variance decomposition.
Abstract (Original Language): 
Para arzının içselliği yaklaşımına göre, bir ekonomide para arzı; bireyler, işletmeler, bankalar ve merkezi otorite ilişkisi çerçevesinde belirlenmektedir. Para arzının yalnızca merkez bankası tarafından belirleneceği görüşünü savunan dışsallık teoremini reddeden bu yaklaşımda, banka kredileri ve para arzı ilişkisi teorinin özünü oluşturmaktadır. Bir ekonomide üretim yapısının devam edebilmesi için işletmeler tarafından talep edilen kredi, genel olarak bankalar tarafından karşılanmaktadır. Bankaların kredi talebine cevap vermesiyle ekonomide yeni mevduatlar oluşmakta ve bu da para arzındaki genişlemeyi beraberinde getirmektedir. Türkiye’de 1986-2010 dönemi banka kredileri ve geniş tanımlı para arzı verileri çeyrek dönemler halinde ele alınarak VAR analizi yapılmıştır. Analizde nedensellik testi sonuçlarına göre; banka kredilerinden para arzına doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiş olup, bu ilişki Vektör Otoregresif modelde kullanılan; etki-tepki ve varyans ayrıştırması testleriyle de doğrulanmıştır.
115-133

REFERENCES

References: 

Alptekin, V. ve Mucuk, M. (2008). Türkiye’de Vergi ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: VAR Analizi (1975-2006). Konya Selçuk Üniversitesi Maliye Dergisi, Sayı:155, 159-174.
Boran, G. (2006). Gelişmekte Olan Ülkelerde Bankacılık Krizleri ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ergül, Y. (2005). Ekonomik İstikrarsızlıkları Anlamada Minsky’nin Finansal İstikrarsızlık Hipotezi. Doktora Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ekinci, A. (2003). Türkiye’de Para Arzının Makroekonomik Değişkenler Üzerine Etkisinin Ekonometrik Analizi: 1990 – 2001 dönemi uygulaması. Dumlupınar
Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:8, 41-55.
Gujarati, D. (2009). Temel Ekonometri. Şenesen, (Ü). Ve Şenesen, (G). (Çev.), İstanbul, Literatür Yayıncılık.
Işık, S. (2010). Para, Finans ve Kriz: Post Keynesyen Yaklaşım. Ankara, Palme Yayıncılık.
Kahyaoğlu, H. ve Işık, S. (2009). Para Arzının İçselliği Hipotezi: Türkiye’den Bulgu (1987-2007). 17-19 Haziran Anadolu Uluslararası İktisat Kongresi.
Küçükkalay, A. (2008). İktisadi Düşünce Tarihi. İstanbul, Beta Yayıncılık.
Özgür, G. (2008). İçsel Para Teorisine Genel Bir Bakış. Hatay Üniversitesi İktisadi ve İdari
Bilimler Dergisi, Cilt:26, Sayı:2, 51-79.
Seyrek, İ., Duman, M. Ve Sarıkaya, M. (2004). Parasal Aktarım Mekanizması ve Para Politikası Aracı: Türkiye’de Aktarım Mekanizması. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:5, Sayı:1, 201-212.
Savaş, V. (2000). İktisatın Tarihi. Ankara, Siyasal Kitabevi.
Togay, S. (1998). Finans Güdüsüyle Para Talebi: Önemi ve Yarattığı Sonuçlar.
Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 13, Sayı:1, 133-144.
Ünsal, E. (2009). Makro İktisat. Ankara, İmaj Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com