You are here

KİLİS ASKERLİK ŞUBESİ REİSİ SAKALLI AHZ-I ASKER BİNBAŞISI MAHMUT BEY’İN BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI (GAZZE CEPHESİ)’NA GİDEN ASKERLERE YAPTIĞI KONUŞMA VE KİLİS ASKERLİK ŞUBESİ’NİN KİLİS KUVAY-I MİLLİYESİNE KATKILARI

THE SPEECH GIVEN BY KILIS RECRUITING OFFICE CHIEF MAJOR MAHMUT BEY (BEARDED) TO THE SOLDIERS ON THE WAY TO GAZA FRONTIER IN THE WORLD WAR I AND THE SUPPORT OF KILIS RECRUITING OFFICE TO KILIS NATIONAL FORCES

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The World War I, yielded devastating result for the Ottoman’s which was seen in every corner of Anatolia. Motherland lost sons of soil fight for their motherland and had seen a worst massacre of history, when families have lost valuable lives of all youth, old children alike. War left behind nothing but the gloomy Picture of war, leaving behind widows with small children on the mercy of no one. Nonetheless during the aforementuned war, the nation displayed extremly high level of national character, morale and coruage under extremely diffucult circumstances. Hundreds and thousands people volunteered themselves for war recruitment in competition with each other. Men were found queued up the Gates of recruiting offices all over the country. At the recruiting offices, the officers served as a bridge between the recruits and actual figthing tpoops. Recruits were instructed sequsite level training about the war situation and duties they were expected to perform. Like any other recruitment office, Kilis Recruitment Office did its best in training the recruits fort he war. Besides impartig battle oriented training, the recruits were also given the knowledge of their future future commanders on whose orders they would fight and die. Recruit training was not only confined to battle harden or mission oriented training but chief of recruitment Office also gave due importance to the wellfare of the troops. The wife of the chief helped the left behind families as an ambassador and acted like a biridge between the families and chief of recruitment office. As a requirement of the military customs recruitment offiices continue to perform these missions and as this duty continues , they will be the bidge between the units and their families.
Abstract (Original Language): 
Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı’nın her bir köşesi için kötü sonuçlar doğurduğu gibi Anadolu evlatları için tam bir kıyım olmuştur. Vatanın birçok köşesinden kınalı kuzular adeta ekin biçilir gibi biçilmişlerdir. Yeni evli, nişanlı ve sözlü kızlar ellerinde kınaları ile boynu bükük kalmışlardır. Cepheye gitmek üzere sevk edilecek Mehmetçikler, ülkenin her yerinde Askerlik şubelerinin önlerinde sıra olmuşlardır. Hiçbir zorlamaya meydan vermeden vatan hizmeti için adeta yarış etmişlerdir. Askerlik şubeleri, işte bu genç askerlerle kıt’alar arasında köprü görevi görmüşlerdir. Askere sevk olmak üzere, Askerlik şubelerine gelen gençlere, askerlikle ilgili ilk bilgiler ile sevk edilecekleri kıtalar ve harbin genel seyri, yapacakları görevler ile ilgili intibaklar, buralarda verilmiştir. Kilis Askerlik Şubesi de bu görevini layıkıyla yerine getirmiş, Askerlik Şubesi Başkanları vatan evlatlarını ölüme gönderirken; onlara her türlü bilgiyi burada aktarmışlardır. Mehmetçik; bir emriyle ölüme gidecekleri komutanlarını ilk olarak askerlik şubelerinde tanıma fırsatı bulmuşlardır. Askerlik Şubesi Başkanları, bu ulvi görevlerini ifa ederken, şube başkanlarının fedakâr eşleri de Mehmetçiğin anaları, eşleri ve nişanlıları ile askerlik şubesi başkanı arasında elçi görevi yapmışlardır. Askerlikte devamlılık ve geleneklerin gereği olarak askerlik şubeleri görevlerini ifa etmeye devam etmekte; bu nöbet sürdükçe de Mehmetçik-kıtalar-aileler arasında köprü olmaya devam edeceklerdir.
72-82

REFERENCES

References: 

1.Arşiv Belgesi
MSB Arşiv Md.lüğünün 03.07.2006 Tarihli ve 3214-705-06 (3915) sayılı Künye Kayıt Belgesi.
2. Diğer Kaynaklar
AYIN, Faruk, Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’tan Sonra Askeralma Kanunları (1839-1914), Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yay., Ankara, 1994.
BARUTÇU, Ahmet, Kilis’in Kurtuluşu Şafakta Savaşanlar, Kent Ofset, Kilis, 2008.
BEŞE, İbrahim, İşgalden Kurtuluşa Kilis, Başak Matbaası, Ankara, 2009.
EROL, Ömer Faruk, Hür Işık Gazetesi, Manisa, 19 Nisan 2011.
GÜZELBEY, Cemil Cahit, “Birecik Kurtuluş Savaşları ve İsmail Hakkı Bilgin”, Gaziantep Sabah Gazetesi, 30 Ocak 1984.
İNCE, Halil İbrahim, Mili Mücadele’de Kilis, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2004.
ŞAHİN, Mustafa, Dr., Hasan Tahsin Uzer’in Mülki İdareciliği ve Siyasetçiliği, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum, 2010.
ŞAHMARANOĞLU, Hasan, Kilis Kuva-yı Milliye Kumandanı Şahin Bey ve Gerçekler, Kilis, 2009.
Kilis Askerlik Şubesi Tarihçesi.
18.06.1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu.
82 / Sosyal Bilimler Dergisi Cilt 2- Sayı 3 Haziran 2012
EK–1 Kilisli Şahmaranoğlu Mehmet’in Askerlik Safahatını Gösterir Belge

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com