You are here

KURUMSALLAŞAMAYAN AİLE ŞİRKETLERİNDE PAZARLAMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ÇALIŞMA

A QUALITATIVE STUDY ABOUT MARKETING PORBLEMS IN UNINSTITUTIONALIZATIONED FAMILY BUSINESS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Family businesses have an important role in both economical and social life ın the whole world and Turkey. Especially, family businesses which manufactures and sells at the same time in endustry and related endustry , have a great importance for developing countries. Todays, it is seen that most of family businesses has been got into the ıbstitutionalization process and has tried to grow in planned way. On the other hand, uninstitutionalizationed family businesses(SMEs) have lots of challenges in doing their business according to tthe crises and global competition. Wit this qualitative study, it is purposed to determine marketing problems of family businesses. In this study datas were collected from 3 family businesses’ bossess who were selected according to the purposal sampling method. Then all datas was evaluated and interpreted. It is thought that this study can be a pioneer for largest and quantitative researches.
Abstract (Original Language): 
Dünya’da ve Türkiye’de aile şirketlerinin ekonomideki ve sosyal hayattaki yeri çok önemlidir. Özellikle sanayide ve yan sanayide imalat ve pazarlama-satış faaliyetlerini bir arada yürüten aile şirketleri gelişmekte olan ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Son zamanlarda ise aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecine girdikleri ve böylece daha istik-rarlı ve planlı bir büyüme yoluna gittikleri görülmektedir. Kurumsallaşamayan ve KOBİ ni-teliğinde olan aile şirketleri ise hem krize karşı hem de küresel boyutta devamlılıklarını sürdürmekte zorlanmaktadırlar. Bu nitel çalışma ile aile şirketlerinin pazarlama faaliyet-lerinde yaşadıkları problemleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenen 3 aile şirketi sahibi ile yapılan derinlemesine görüşme sonucun-da elde edilen veriler yorumlanmıştır. Daha sonra yapılacak olan nicel ve daha büyük çap-taki araştırmalar için öncül bir nitelik taşıdığı düşünülmektedir.
185
202

REFERENCES

References: 

Ak, B. G.(2006), Aile İşletmelerinde Yaşanan Çatışmalar Çözüm Önerileri Ve Aydın İlinde Faali-yet Gösteren Bir Aile İşletmesine Ait Değerlendirmeler, Koçel, T., (Ed.) 2. Aile İşletmeleri Kongresi, 14-15 Nisan, İstanbul (145-154).
Alayoğlu, N.(2003), Aile Şirketlerinde Yönetim Ve Kurumsallaşma, MÜSİAD Yayınları, İstanbul.
Ateş, Özgür, (2005), Aile Şirketleri: Değişim Ve Süreklilik, Ankara Sanayi Odası Yayınları, Ha-ziran, Ankara.
Büte Mustafa(2010), Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Sürecinde Yaşadığı Sorunlar, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 22, Ekim-Kasım-Aralık, 2010, S.6, Http://Www.Akademikbakis.Org.
Coyne, I. T. (1997), ‘Sampling İn Qualitative Research. Purposeful And Theoretical
Sampling; Merging Or Clear Boundaries?’ Journal Of Advanced Nursing, 26, 623–630.
Çavuş Mustafa Fedai, Demir Yeter(2011), Institutionalization And Corporate Entrepreneurship İn Family Firms, African Journal Of Business Manament , Vı. 5(2), Pp 416-422, January.
Erdemir O.K., (2006),Büyüyen Aile Şirketleri, http://Www.Kobitek.Com/Article.Php?İd=33.
Genç N.,Karcıoğlu F.(2004), Aile İşletmelerinin Karşılaştıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Bir Uygulama, Koçel, T. (Ed.), 1. Aile İşletmeleri Kongresi, 2. Baskı , 17-18 Nisan, İstanbul, (20-32).
Hulshoff, Henriette(2001), Zoetermeer, Family Business In The Dutch SME Sector, Definitions And Characteristics, Strategic Study, March.
Karpuzoğlu, E.(2004), Gelecek İçin Aile Anayasası, Koçel T. (Ed.), 1. Aile İşletmeleri Kongresi, 17-18 Nisan, İstanbul, (159-168).
KOSBED (21) 2011/2 201
Kaymaz Ayhan, Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın Önemi,20.09.2006, http://Www.Mevzuatbankasi.Com/Portal/Konuk_Yazarlar/Mevzuat.Asp?Kategori...İd=1415.
Kiracı Murat, Alkara İbrahim(2009), Aile İşletmelerinde Kurumsallaşmaya Verilen Önem Ve Tu-rizm Sektöründeki Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma: Alanya-Eskişehir Örneği, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, (C,X,I,S,I,2009).
Köseoğlu M. A., Karayormuk, K.(2008),Aile İşletmelerinde Yaşam Seyrine Göre Strateji Oluş-turma Süreçlerinin Analizi, Koçel T.,(Ed.), Aile İşletmeleri Kongresi, 18-19 Nisan, İstanbul, (S. 289-299).
Lee Khai Sheang, Lim Guan Hua, Lim Wei Shi(2003),Family Business Succession Appropiation Risk And Choice Of Successor, Academy Of Management Review, Vol.28, No.4, Oct.
Özkaya, Meltem O. , Şengül, Canan M. (2006) ,Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Ve İkinci Kuşa-ğın ‘Kurumsallaşma’ Konusuna Bakış Açısı, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 21, Sayı: 1, S.109-126.
Sungurtekin P.(2008),Aile Şirketlerinin Kurumsallaşma Süreci Ve Bir Uygulama Örneği, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
Tuncel Hatice Tomris(2011), Aile Şirketlerinde Kurumsallaşamama, Konya Ticaret Odası, Konya, http://www.kto.org.tr/dosya/rapor/aile_sirketi.pdf.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Ve Deloitte Ortak Yayını(2007), Aile Şirketleri İçin Adım Adım Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Serisi.
Yalçın, A., Günel, R.(2004), Aile İşletmelerinde Yönetimin Bir Sonraki Kuşağa Devrinde Karşıla-şılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri ,Koçel T.(Ed.), 1. Aile İşletmeleri Kongresi, 17-18 Nisan, İstanbul , (72-78).
Yaşa, E.(2006), Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma: Mersin İli Aile Şirketlerinin Kurumsallaşma Konusundaki Tutumlarını Ve Düşüncelerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Çağ Üniversite-si, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
Yazıcıoğlu İrfan, Koç Hakan(2009), Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Düzeylerinin Belirlenme-sine Yönelik Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21/2009.
Yıldırım Ali, Şimşek Hasan, Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, 6. Baskı, Seçkin Kitabevi, Ankara 2006.
Yıldız G., Balaban Ö.(2008), Aile İşletmelerinde Aile Anayasasının Etkinlik Ve İşlevselliğine Yö-nelik Bir Araştırma, Koçel T.(Ed.) , 3. Aile İşletmeleri Kongresi, 18-19 Nisan, İstanbul, (181-190).
Yükselen Cemal(2006), Pazarlama Araştırmaları, Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara.
202 Seda YILDIRIM
Ural, T., Balıkçıoglu, B.(2004), Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma İle Şirket Sahibinin Kültürel Değerleri Arasındaki İlişki: Antakya Ve Kayseri Örneği, 1. Aile İşletmeleri Kongresi, İKU, İstanbul, 17–18 Nisan.
Ulukan, C.(2005), Girişimcilerin Ve Profesyonel Yöneticilerin Kurumsallaşma Perspektifi, Sosyal Bilimler Dergisi, 2.
Ward John L., Growing the family business: special challenges and best practices, family business review, vol. 10, no.4, december, 1997.
http://www.kobifinans.com.tr/tr/bilgi_merkezi/020603/455).
http:// psychology.ucdavis.edu/ sommerb /sommerdemo /sampling /types.htm.
http://www.westlothian.gov.uk/media/educationdocs/researchsemiinterviewdoc

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com