You are here

OYLAT MAĞARASI ÇÖKEL KAYALARININ SEDİMANTOLOJİSİ, İNEGÖL (BURSA)

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Oylat mağarası inegöl'ün (Bursa) 17 km güney doğusunda, Oylat deresi kanyonunun çıkış noktasında bulunur. Mağara Permiyen-Triyas yaşlı rekristalize kireçtaşı biriminde batı kuzeybatı-doğu güneydoğu ve bunu kesen kuzeydoğu-güneybatı yönlü iki fay üzerinde gelişmiştir. Karstlaşma süreci sonucunda oluşan Oylat mağarasında kırıntılı ve karbonat çökelimi mevcuttur. Çok dönemli gelişim özelliği gösteren mağara, üç bölümden meydana gelmiştir. Girişte yer alan üçüncü bölümde karst breşleri, silttaşı ve çamurtaşı; ikinci bölümde dev damlataş havuzları ve duvar damlataşları gelişmektedir. Mağara sonundaki birinci bölümde ise tavan çökmesiyle oluşan iri bloklar, karst breşi, sarkıt, dikit, sütun, mağara incileri (pizolit yapıları), duvar damlataşları, makarna yapıları oluşmaktadır. Ayrıca bu bölümde çakıltaşı, kumtaşı, silttaşı ve çamurtaşı ardalanmalı bir istif bulunmaktadır. Oylat mağarası içindeki kırıntılı çökeller, mağara sistemine giren yüzey sularının taşıdığı sedimanların depolanmasıyla. sarkıt ve dikit sütunları, mağara incileri, makarna yapıları ile duvar damlataşları ise mağara tavanından damlayan sularla, damlataş havuzları da yavaş akan mağara içi akarsuyu tarafından oluşturulmuştur.
91-98

REFERENCES

References: 

Atabey. E.: Nazik, L. ve Törk, K., 2001, Oylat mağarası çökelleri ve depolanma mekanizması, 54. Türkiye Jeoloji Kurultayı Bildiri Özleri, 42, Ankara.
Bernard, A. J.. 1973, Ores in sediments, G. C. Ams-tutz and A. J. Bernard (Ed). 43-47.
Esteban. M. ve Klappa, C. F.,
1983
. Subaerial Expo¬sure, Carbonate depositional environments. (Ed. By Peter A. Scholle, Don. G. Bebout. Clyde H. Moore), AAPG Memoir, 33. Tulsa.
Genç, Ş.: Selçuk, H.; Cevher, F.; Gözler, Z.; Karaman, T.; Bilgi, C. ve Akçören, F., 1986. inegöl (Bursa)-Pazaryeri (Bilecik) arasının jeolojisi. MTA Jeoloji Etüt. Arşiv No: 255, Ankara (Ya¬yımlanmamış).
Gillieson. D..
1996
, Caves: process development and management. Oxford, Blackwell.
Koçyiğit. A.; Kaymakçı, N.: Dirik, K.; Rojay, B. F.: Öz-can. E. ve Özçelik. Y., 1991. Geological characteristics of the region between İnegöl-Bilecik-Bozhüyük. METU, T.P. Co. Applied Research Project, No: 90-03-09-01-05 (Yayımlanmamış).
Nazik, L.: Törk, K.; Özel. E.; Mengi, H. ve Aksoy, B., 1997, Güney Marmara bölgesinin (Balıkesir, Bursa, Bilecik) doğal mağaraları, MTA Rap. No: 10046. (Yayımlanmamış).
;
Törk, K.: Atabey, E.: Mengi. H.; Özel. E.:
Aksoy, B. ve Acar, C., 2001, Çok dönemli-çok kökenli gelişimi karakterize eden mağaralara bir örnek: Oylat mağarası (İnegöl-Bursa). 54. Türkiye Jeoloji Kurultayı Bildiri Özleri, 47, An¬kara.
Zuffardi, A. J.,
1976
, Handbook of stratabound and stratiform ore deposits. K. H. Wolf (Ed) Berlin. III. 175-212

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com