You are here

TEKKE VOLKANİTLERİNDE HİDROTERMAL ALTERASYON ÜRÜNÜ KİL MİNERALLEŞMELERİ ( ÇUBUK, ANKARA KD)

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Ankara'nın kuzey doğusunda andezit, andezitik tüf, traki-andezitlerle temsil olunan Neojen volkanikleri yer yer hidrotermal alterasyon ürünü kil mineralleşmesi içerirler. Fay ve çatlaklar boyunca çıkan hidrotermal sıvıların volkanik kayaçları altere ettiği alanlarda gelişen alterasyon zonlarmda, kil mineralleri yanında silisleşmeler ve demir oksit ve sülfitleri izlenir. Alterasyon sonucunda, taze kayaçtan başlamak üzere, az killi, çok killi ve silisleşme şeklinde farklı zonlar gelişmiştir. Bu kapsamda taze volkanik kayaç, az altere volkanik, çok altere volkanik kayaç ve silisleşmiş kayaçlar şeklinde çeşitli petrografik tipler ayrılmıştır. Ayrıca Gicik civarındaki örneklerde altın saptanmıştır. Neojen volkaniklerinin hidrotermal alterasyonu sonucu meydana gelen kil mineralleri kaolinit, montmo-rillonit ve illi! silis mineralleri,kuvars ve kristobalit, demirli bileşikler ise, pirit, çok az kalkopirit, hematit, lepidokrokit ve götit olarak belirlenmiştir. Kaolenleşmeler genellikle Gicik köyü ve İlgaz tepe civarında, smektitleşmeler Kurtsivrisi köyü civarında, lllitleşmeler ise, her iki bölgede de izlenmiştir. Bunların zonlanması ise içten dışa doğru kaolinit, montrollonit ve illit şeklinde gelişmiştir. Kaolenler, faya en yakın olan iç zonda oluşurken montmorillonit ve illit daha dış zonda oluşmuştur. Yapılan sıvı kapanım çalışmaları ile kuvarsın homojenleşme sıcaklığı 170-140° C arasında bulunmuştur. Bu veri volkanik kayaçlar içerisindeki alterasyona bağlı kil mineralleşmelerinin epitermal koşullar altında gerçekleştiğini göstermektedir. Ancak ortamda altın olması,ana etken meteorik suların yanında magmadan gelen hidrotermal solüsyonların da alterasyonda etkili olduğunu düşündürmektedir.
121-137

REFERENCES

References: 

Akyürek.B.; Bilginer, E.; Akbaş. B.; Hepşen, N.;
Pehlivan, Ş.; Sunu, O.; Soysal, Y.; Dağer, Z.;
Çatal, E.; Sözeri. B.: Yıldırım, H. ve
Hakyemez, Y.; 1982, Ankara-Elmadağ.
Kalecik dolayının jeolojisi: MTA. Rap. 7298,
(yayınlanmamış) Ankara. ; Akbaş, B.; Dağer, Z., 1988, Çankırı-E16
Paftası. MTA Genel Müdürlüğü 1:100 000
ölçekli açınsama nitelikli Türkiye Jeoloji
Haritaları Serisi.
Büyükönal, G., 1971, Microscopical study of the volkanic rocks around, Ankara, Communica¬tions Serie C: Sciences naturelles, Tome, 15c.
Chaput, E.,1931, Ankara mıntıkasının 1:35 000 mikyasında jeoloji haritasına dair izahat, ist. Darülf. Geol. Ens., 7. istanbul.
Çalgın, R.; Ercan, T; Pehlivanoğlu, H. ve Şengün, M., 1973, Ankara çevresi jeolojisi MTA. Rap. 6487 (yayınlanmamış).
Erol, O.,1961, Ankara bölgesinin tektonik gelişmesi, Türkiye Jeol. Kur. Bült., 72, 57-58.
Gevrek, A.l.; Şener, M. ve Ercan. T. 1986, Çanakkale-Tuzla jeotermal alanının hidrotermal alteras-yon etüdü ve volkanik kayaçların petrolojisi. MTA Dergisi, 103, 55-81..
Gündoğdu, N.;1982, Neojen yaşlı Bigadiç sedimanter baseninin jeolojik, mineralojik ve jeokimya¬sal incelenmesi, Doktora tezi (H.Ü).
Irvine, T.N ve Baragar, W.R.A., 1971, A guide to Chemical Classification of the common vol¬canic rocks: Can. J. Earth Sci., 8, 523-548.
lwao. S., 1962, Japan J. Geol. Geograph, 33,131. Silica and Alunite Deposits of the Uğuru Mine: A Geochemical Consideration on an Extinct Geothermal Area in japan..
Keller, W. C ve Hanson, R. S., 1968, Hydrothermal alteration of a ryolite flow breccia near San Luis Potasi, Mexico to refractory kaolin: Clays and Clay Minerals 16, 223-229.
Lahn, E.,1945, Anadoluda Neojen ve dördüncü zaman volkanizması: Coğrafya Dergisi. 3, 7-8.
Leophard, R.,1902. Geologische Skizze der galatis-chen andesit gebietes nörlich von Angoras, E. Schweizertsche Verlagshandlung Stuttgart
(E.O.Neagle).
Roedder. E., 1984, Fluid inclusions. Reviews in Mineralogy, Mineralogical Society of America, Book Crafters, Inc. Chelsea, Michigan. V. 12. p. 644.
TEKKE VOLKANİTLERİNDE KİL MİNERALLEŞMELERİ
137
Sayın, A.S.,
1984
, The Geology, Mineralogy, Geochemistry and Origin of the Yeniçağa Kaolinli Deposits and other Similar Deposits in Western Turkey, doktora tezi, MTA. An kara.p.1-335.
Seyitoğlu.G.,
v
e Büyükönal, G.,1995, Geochemistry of Ankara volkanics and the implications of their K-Ar dates on the Cenozocic stratigraphy of central Turkey. Tr. J. Earth Sciences. 4, 87¬92.
Stefanski, M., 1941, Ankara, Çankırı ve Gerede arasındaki mıntıka hakkında rapor No.1312, Ankara.
Suludere, Y..1976,
Meşeli-Aşağıemirler-Dedele
r
(Çubuk-Ankara) bölgesi jeolojisi, MTA Rap.
6030, (yayınlanmamış) Ankara. Tankut, A., 1985, Ankara dolaylarındaki Neojen yaşlı
volkaniklerin jeokimyası, Türkiye. Jeol. Kur.
Bült.,28. 55-66. , Akıman, O.; Türkmenoğlu, A. ve Güleç, N.,
1991, Kuzeybatı iç Anadolunun volkanikleri:
Araştırma Proje Rapor No, AFP 89-03-09-03,
ODTÜ, Ankara (yayınlanmamış).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com