Assessment of VVomen's Knowledgef Attitude and Behaviors About Use of Early Diagnosis Methods in Cervix Cancer
Journal Name:
- Maltepe Tıp Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This study has been conducted to evaluate conducted the vvomen's knovvledge, attitudes and behaviors about the methods of early diagnosis of the cervical cancer.
The study is descriptive. The sample of the study covers 400 vvomen vvho applied to Üsküdar VVoman and Family Health Center betvveen 1 March and 31 May 2011. The survey being based on the literatüre survey and including questions on the socio-demographic characteristics of participants and their knovvledge, attitude, and behaviors about the early diagnosis of the cervical cancer has been conducted by means of face-to-face intervievvs. The data are analyzed vvith SPSS 11.5 softvvare package and chi-square test is applied. Our findings shovvs that 29.5 % of the participants have routine gynecological examination, 49.3 % of them have been informed about cervical cancer and 72.5 have had pap-smear test. Moreover, vve find that the vvomen vvho have routine gynecological examination and been informed about pap smear test before are mroe likely to have had more pap-smear test than others (p<0.05). The vvomen being older than 40 and unemployed have had pap-smear more often than others (p<0.05).
Research shovvs that the development and increased accesibility of health services and better-trained and better-equipped health personnel are important factors in reducing cervical cancer.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışma serviks kanserinde erken tanı yöntemlerinin kullanımı konusunda kadınların bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Üsküdar Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'ne 1 Mart-31 Mayıs 2011 tarihleri arasında başvuran 400 kadın çalışmaya alınmıştır. Sosyo demografik özellikler ve serviks kanserinde erken tanı konusunda bilgi tutum ve davranışlarını sorgulayan ve literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 11.5 paket programı ile değerlendirilmiş ve analizinde ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmada kadınların % 29.5' inin rutin olarak jinekolojik muayene olduğu, % 49.3' ünün serviks kanserine ilişkin bilgi aldığı ve % 72.5' inin pap-smear testi yaptırdığı saptanmıştır. Rutin jinekolojik muayene yaptıran ve daha önceden pap-smear testini duyan kadınların daha çok smear testi yaptırdıkları tespit edilmiştir (p<0.05). Evli, kırk yaş üzerinde ve çalışmayan kadınların daha çok pap-smear testi yaptırdığı saptanmıştır (p<0.05).
Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, ulaşılabilir olması, sağlık personelinin bilgi ve donanımının yeterli olması serviks kanserinin azalmasında önemli rol oynayacaktır
FULL TEXT (PDF):
- 2