You are here

KIRSAL ÇİN’DE SOSYAL MEDYA KULLANIMI: AĞLAŞMIŞ BİREYSELLİKLER VE AHLAKİ ÇERÇEVELERİN YENİDEN İNŞAASI ARASINDAKİ GERGİN HAT

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
https://doi.org/10.17572/mj2017.1.279290
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
The University of Hong Kong Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışan Tom Mc Donald’ın Çin’in Anshan kasabasında gerçekleştirdiği 15 aylık etnografik araştırma dijital antropoloji üzerine çalışmalar yapan Daniel Miller’in “Why We Post” genel başlığıyla yürüttüğü Brezilya, Türkiye, Şili, İtalya, İngiltere, Hindistan, Trinidad dahil olmak üzere 9 özgül saha monografisinin bir parçasıdır. Çin saha çalışması kırsal ve endüstriyel Çin olmak üzere ikiye ayrılmış ve iki farklı araştırmacı, Tom Mc Donald kırsal Çin olarak seçilen Anshan kasabasında, Xinyuan Wang Good Path adlı 60 yakın büyük fabrikanın endüstriyel üretimlerin yoğunlaştığı bir kentte etnografik çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir. Burada, Mc Donald’ın Anshan kasabasında yaptığı çalışmanın bulgularının yayınlandığı Social Media in Rural China: Social Networks and Moral Frameworks (2016) adlı kitap ele alınacaktır. Bu kitabın, diğer ülke monografileri arasından seçilmesinin iki temel nedeni vardır: ilki, araştırmacının çalıştığı sahayı (Çin’de misafir ilişkileri ve yapısı) çok yakından bilmesi1 ve dahil olduğu alanı nitelikli bir şekilde analiz etmesi, ikincisi de diğer monografilerin çoğunda2 orta ölçekte kasabalar, kentler veyahut kent merkezlerinde sosyal medya kullanım pratikleri ele alınırken, bu çalışmada doğrudan kırsal bir yerleşim alanının odağa alınmasıdır. Özellikle kırsal alanda gündelik yaşamın rutin akışı içerisinde kültürel tüketim görüngülerinin ve yeni medyanın, sosyal medya platformlarının nasıl dahil olduğunu günümüzde akademik yazında ihmal edilen bir olgudur. Bu bağlamda Ertan Özensel’in Taşranın Halleri (2017) içinde yer alan “Taşranın Yetim Çocuğu Kır” başlıklı çalışması, “taşranın bir parçası olan kır (…), gündemden düşerek hem akademik hem de popüler dünyanın objesi olmaktan büyük oranda uzaklaştı.
279
290

REFERENCES

References: 

Boyd, D. (2014). Its Complicated: The social lives of metworked teens. New Haven: Yale University Press.
Castells, M. (2013). Umut ve İsyan Ağları: İnternet çağında toplumsal hareketler (E. Kılıç, Çev.). İstanbul. Koç Üniversitesi Yayınları.
Dillon, M. (2016). Modernleşen Çin’in Tarihi. (E. Ü. Atılgan ve A. Atılgan, Çev.). İstanbul: İletişim.
Halcombe, C. (2016). Doğu Asya Tarihi: Çin Japonya Kore. (M.M. Özeren, Çev.). İstanbul: Dergah.
Miller, Daniel vd. (2016). How the World Changed Social Media? Londra: UCL Press. www.ucl.ac.uk/ucl-press.
Özensel, E. (2017). Taşranın Yetim Çocuğu: Kır. Taşra Halleri Köksal Alver (Der.), içinde. (s. 81-102). Konya: Çizgi.
Van Dijk, J. (2016). Ağ Toplumu. (Ö. Sakin, Çev.). İstanbul: Kafka.
Wang, X. (2016). Social Media in Industrial China. Londra: UCL Press. www.ucl.ac.uk/ucl-press.
Wasserstrom, J. N. (2015). 21. Yüzyılda Çin. (H. Gülgü, Çev.). İstanbul: İletişim.
Yolaç, S.C. (2016). Herkes için Çin Tarihi. İstanbul: Olasılık.
Projenin web sitesi: http://www.ucl.ac.uk/why-we-post
Projenin YouTube kanalı: http://www.youtube.com/whywepost

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com