You are here

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ETİK ALGILAMALARI VE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARINI ETİK DIŞI DAVRANIŞLARA YÖNLENDİREN FAKTÖRLER: GÖLLER BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

PROFESSIONAL ACCOUNTANTS' ETHICAL PERCEPTIONS AND THE FACTORS THAT LEAD TO THEM UNETHICAL BEHAVIORS: A RESEARCH ON THE LAKES REGION

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Inthisstudy, Certified Public Accountants (CPA) and Sworn-in Certified Public Accountants (SCPA) perceptions of ethicsand professional accountants' un ethical behaviors were measured. Forthis, Accountantswasappliedtothep-rimarydatacollectiontoolsurveymethod in Antalya, Isparta and Burdur. You alsowhichfactorsthatleadtounethicalbehavior has triedtomeasureforAcco-untants. Answerstheyhavegiventheprofessionwereanalyzedwith SPSS. As a result of the analysis, accountants, legal regulations related to the profession that has emerged in thinking is not enough. Many of the members of the profession of the law changes frequently caused them to act unethically is concluded. According to the professionals of men more than women professionals are understood to refer to unethical behavior.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma, göller bölgesinde bağımsız çalışan serbest muhasebeci (SM), serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve yeminli mali müşavirlerin (YMM) etik algılamaları ve muhasebecileri etik dışı davranışlara yönlendiren faktörler ölçülmüştür. Bunun için Antalya, İsparta ve Burdur'da faaliyet gösteren bağımsız muhasebe meslek mensuplarına birincil veri toplama aracı olan anket yöntemi uygulanmıştır. Meslek mensuplarının vermiş oldukları cevaplar SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde muhasebecilerin, meslekle ilgili yasal düzenlemelerin yeterli olmadığı düşüncesinde oldukları ortaya çıkmıştır. Birçok kanunun sık sık değişmesinin meslek mensuplarının etik dışı davranmalarına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Erkek meslek mensuplarının kadın meslek mensuplarına göre daha fazla etik dışı davranışlara başvurdukları anlaşılmaktadır.
67
89

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Akay, H. 2003. "Muhasebe Mesleğinde Etık'', Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstıtüsü Dergisi, Cilt:8, Sayı:17: 77-92.
Yılmaz, E. ve Yıldırım, S. 2015. ''Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Mesleki Eık Algısı:Samsun Örneği'', Muhasebe ve Finansman Dergisi,
Sayı:65: 27-42.
Akın, O. ve Özdaşlı, K. 2014. ''Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesle¬ki Faaliyetlerinde Uymaları Gereken Etık İlkelere Uyma Düzeyine Yönelik Meslek Mensupları ile Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü Öğrencile¬rinin Algıları'', Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:63: 59-74.
Erol, M. ve Subaşı, Ş. 2014. '' Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etık Algıları: İstanbul İli Örneği'',Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:64:111-
130.
Güney, S. veÇınar, O. 2012.''Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin(SMMM) Eık Algıları:Erzurum Örneği'', Atatürk Üniversitesi İkısadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:26, Sayı:2: 91-106.
Dinç, E. ve Tuncer, M. 2015. '' Muhasebe Meslek Mensuplarının Eık Du¬yarlılıkları ile İlgili Vergi Müfettişlerinin Algılarına Yönelik Bir Araştırma'', Uluslararası İkısadi ve İdari İncelemeler Dergisi, Sayı: 14: 317-338.
Hacıhasanoğlu, T. 2013. '' Sakarya İlinde Faaliyet Gösteren Bağımsız Mu-
A n k a r a S M M M O
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
87
hasebecilerin Meslek Etıği Algılama Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma'', Cumhuriyet Üniversitesi İkısadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 14, Sayı:1:
357-372
Akbaş, E., Çalışkan, A. ve Özarslan, E. 2009. '' Muhasebe Mesleğinde Eık Algısı ve Eık Dışı Davranışlarla İlişkisi: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzeri¬ne Bir İnceleme '', Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü Hakemli Dergisi, Cilt:8, Sayı:32: 175-184.
Aymankuy, Y. ve Sarıoğlan, M. 2005. " Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etığine Yaklaşımları ve Balıkesir İl Merkezinde Bir Uygulama", Balı¬kesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt:8, Sayı:14: 23-45.
Bayram, S. 2005. İşletme Eıği ve Çalışanların Şirketlerinde Mevcut Olan Etık Uygulamalara İlişkin Algılarının Ölçülmesine İlişkin Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi.Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstıtüsü.
Büte, M. 2010. " Algılanan Örgüt İkliminin Eık Olmayan Davranışlar Üze¬rindeki Etkilerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma", Atatürk üniversi¬tesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü Dergisi, Cilt: 14, Sayı:1: 209-232.
Çiftçi, Y. ve Çiftçi, B. 2003. "Muhasebe Mesleğinde Meslek Etıği", Muhase¬be ve Deneıme Bakış Dergisi,Sayı:1: 79-95.
Dağdeviren, E. 2014. Muhasebe Meslek Mensuplarının Eık Algılamaları ve Eık Dışı Davranışlara Yönlendiren Faktörler: Göller Bölgesinde Bir Araş¬tırma. Yüksek Lisans Tezi. Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
Elgin, T. 2006. Meslek Etıği ve Etık Kodu; Jandarma Teşkilatı İçin Etık Kodu Önerisi. Yüksek Lisans Tezi.Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilim¬ler Ensıtüsü.
Eren, E. 2010 Toplum Medya ve Eık. Yüksek Lisans Tezi.Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
Ergün, H. ve Gül, K. 2005. '' Muhasebe Mesleği Eık Kuralları ve Bu Kural¬ların Meslek Mensuplarınca Algılanışı'', Muhasebe ve Finansman Dergisi,
Sayı:25: 144-154.
İşgüden,B. ve Çabuk, A. 2006. " Meslek Eıği ve Meslek Eığinin Meslek Yaşamı Üzerindeki Etkileri'', Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü Dergisi, Cilt:9, Sayı:6:59-86.
Kısakürek, M. ve Alpan, N. 2010. "Muhasebe Meslek Etıği ve Sivas İlinde Bir Uygulama", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:47: 213-228.
Kolçak, M. 2012. Meslek Eıği, Ankara: Murathan Yayınevi
8 8 M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
A n k a r a S M M M O
Kutlu, A.H. 2011. Muhasebe Meslek Ahlakı.(2. Basım), Ankara: Nobel Ya¬yıncılık
Kutluk, F. ve Ersoy, A. 2011. ''Muhasebe Meslek Üyelerinin Etık Yargı Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma'', Ege Akademik Bakış, Cilt:11, Sayı: 3: 425¬438.
Küçükkaraduman, E. 2006. İlköğreım Okul Müdürlerinin Eık Davranışla¬rının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğiım Bi¬limleri Ensıtüsü.
Özbek, O. 2003. Beden Eğiımi Öğretmenlerinin Mesleki Eık İlkeleri ve Bu İlkelere Uyma Düzeyleri. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğiım Bilimleri Ensıtüsü.
Özkeskin, E.2012."Okul Liderliğinde Eık Liderlik Yaklaşımı", Karatekin Üni¬versitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:1: 1-25.
Özyürek, H. 2013. " Muhasebe Meslek Mensuplarında Etık: Ankara'da Muhasebeciler Üzerinde Bir Araştırma", Hukuk ve İktısat Araştırmaları Dergisi, Cilt:4, Sayı:1: 125- 137.
Sayın, C. 2006. Kolluk Kuvvetleri Eık İlkeleri. Yüksek Lisans Tezi.Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
Sökmen, A. ve Tarakçıoğlu, S. 2013. Mesleki Eık, Ankara: Detay Yayıncılık.
Şirin, N. Y. 2006.Kamu Yöneıminde Yeniden Yapılanma Sürecinde Eık So¬runlar ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi.Muğla: Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
Taşkın, E. 2003. Öğrenen Pazarlama, İstanbul: Değişim Yayınları
Uçma, T. 2007. Muhasebe Meslek Mensubu Olmak İsteyenlerin Eık Değer Anlayışlarının Belirlenmesi ve Muğla Üniversitesi Uygulaması. Yüksek Li¬sans Tezi.Muğla:Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
Zeytın, M. 2007. Bağımsız Muhasebe Meslek Mensuplarını Hata ve Etık Dışı Davranışlara Yönlendiren Faktörler. Yüksek Lisans Tezi.Kütahya: Dum-lupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensıtüsü.
(http://www.turmob.org.tr/TurmobWeb/Istatıstıkler.aspx.,20.08.2014). (http://yunus.hacettepe.edu.tr/~yurdugul/37indir/Guvenirlik.pdf,
20.08.2014).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com