You are here

TÜRK TURİZM SEKTÖRÜNDE TEŞVİKLER VE 20 NO'LU TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI ÇERÇEVESİNDE MUHASEBELEŞTIRILMESI

GRANTS IN TURKISH TOURISM SECTOR AND THEIR ACCOUNTING WITHIN THE FRAMEWORK OF TURKISH ACCOUNTING STANDARD NO. 20

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study, grants applied in tourism sector as being one of the leading and irreplacable sector and the status of these grants are discussed in detail by considering Tourism Promotion Law No. 2634 and other regulations. Then, Turkish Accounting Standard No. 20 (TAS - 20), which is named as Accounting for Government Grants and Disclosure of Government Assistance and were issued by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority formerly named as Turkish Accounting Standards Board) as harmonized to international accounting and financial reporting standards, is explained in detail. Besides, status of the grants applied in tourism sector with regard to TAS - 20 and accounting for these grants within the framework of TAS - 20 are tried to be introduced.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, ülkemiz ekonomisi açısından önemi gün geçtikçe artan ve vazgeçilmez lokomotif sektörlerimizden biri olan turizm sektöründe uygulanan teşvikler ve bu teşviklerin 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve diğer düzenlemeler karşısındaki durumu ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Daha sonra ise, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (eski adıyla Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu) tarafından Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları'na uyumlu olarak yayımlanan "Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması" isimli 20 No 'lu Türkiye Muhasebe Standardı (TMS - 20) ayrıntılı bir biçimde açıklanmaktadır. Ayrıca, Türk turizm sektöründe uygulanmakta olan teşviklerin TMS - 20 karşısındaki durumları ve bu teşviklerin TMS - 20 çerçevesinde muhasebeleştirilmeleri tanıtılmaya çalışılmaktadır.
213
228

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Akay, H. (2009). Türk turizm sektöründe teşvikler ve TMS 20 çerçevesinde muhasebeleştirilmesi. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
Akdeve, E., & Karagöl, E. T., (2013). Geçmişten günümüze Türkiye'de teşvikler ve ülke uygulamaları, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 329-350.
Andaç, F. (2006). Turizm hukuku. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ataer, M. U., Erdemli, S., & Varışlı, A. (2003). Turizm sektörüne sağlanan devlet yardımları, Hazine Dergisi, 16, 21-31.
Atayeter C., & Erol A. (2011). Türkiye'de uygulanmakta olan ihracat teşvikleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF Dergisi, 1, 1-26.
Aydoğuş, İ., Soybalı, H., & Baytok, A. (2006). Yunanistan ile Türkiye'de uygulanan turizm yatırım teşviklerinin karşılaştırılması, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.FDergisi, VIII, 1-22.
Bahar, O., & Sarı, Y. (2006). Küreselleşme sürecinde Türkiye 'de turizm sektörüne sağlanan teşvikler, II. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi'nde sunulan bildiri, Balıkesir, 20-22 Nisan
2006.
Can, H., & Güner, S. (2000). Turizm hukuku. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Civan, M. (2008). TMS - 20 devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi ve devlet yardımlarının açıklanması. Ankara: Tesmer Yayın No: 81.
Duran, M. (2003). Teşvik politikaları ve doğrudan sermaye yatırımları. Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü Dizisi, Hazine Yayını, Ankara.
Gökdeniz, A., Kurgun, O. A., Yaylı, A., Selvi, M. S., & Yıldırım H. (2008). Turizm hukuku ve mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Gökmen, S., & Kartaloğlu, E. (2012). Yeni teşvik sistemi. İstanbul: İSMMMO Yayıncılık.
228 |
Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi 8(4) 213-228
Gümüş, E. (2013). Son değişiklikler çerçevesinde yeni teşvik sistemi, Mali Çözüm Dergisi, 115, 89-132.
Kandır, S. Y., Önal, Y. B., & Karadeniz, E. (2007). Turizm yatırım projelerinin yönetimi, değerlendirilmesi ve finansmanı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Küçükkahraman, B. (2013). TMS 20 standardına göre devlet teşviklerin muhasebeleştirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
Mirza, A. A.,
&
Holt, G. J. (2011). Practical implementation guide and workbook for ifrs. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Örten,
R
, Kaval, H., & Karapınar, A. (2007). Türkiye muhasebe - finansal raporlama standartları uygulama ve yorumları, Ankara: Gazi Kitabevi.
Özçam, M. (2003). Ekonomide teşvikler ve Türkiye'deki durum, Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Raporu, Ankara.
Tezcan, B. (2003). Turizm hukuku. Ankara: Yetkin Yayıncılık.
Toker, B. (2007). Türkiye'de turizm sektörü teşviklerinin değerlendirilmesi, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14 (2), 81-92.
Yay Özer, E. (2015). Turizm sektöründeki teşviklerin TMS-20 çerçevesinde muhasebeleştirilmesi ve Mardin iline yönelik bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD, Balıkesir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com