You are here

LOJİSTİĞİN EVRİMİ VE TÜRKİYE’DEKİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YÖNÜNDEN LOJİSTİK ÖĞRETİMİ

EVOLUTION OF LOGISTICS AND LOGISTICS EDUCATION IN TURKEY IN TERMS OF VOCATIONAL SCHOOLS AND UNDERGRADUATION PROGRAMS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
It is commonly accepted that emergence of logistics coincidence with preliminary war period of humanities. Logistics that developed through the period from its emergence as a military term until today has become a discipline beyond being a term. Besides production of various studies on this subject, it is established as an area of study in higher education programs. The aim of this study is to examine how logistics is evolved in response to developments in world economy and politics and additionally to examine position of logistics education in higher education programs at the level of associate and bachelor degrees. For this purpose, data retrieved from the Guide of the Entrance of Higher Education Exam evaluated in terms of vocational schools and undergraduate schools.
Abstract (Original Language): 
Lojistiğin ortaya çıkışının, insanlık tarihindeki ilk savaş dönemleri olduğu kabul edilmektedir. Askeri bir kavram olarak ortaya çıkışından günümüze kadar geçen dönemde de çeşitli gelişmeler gösteren lojistik, bir kavram olmanın ötesinde bilim dalı haline gelmiştir. Bu konuda çeşitli eserler üretilmesinin yanı sıra, yükseköğrenim programlarında öğrenim alanı olarak tesis edilmiştir. Bu çalışmanın amacı da lojistiğin dünya ekonomisi ve siyasetine dair gelişmeler karşısında nasıl bir evrim gerçekleştirdiği ile hâlihazırda önlisans ve lisans düzeyindeki yükseköğretim programlarında lojistik öğretiminin durumuna dair incelemelerde bulunmaktır. Bu amaçla yükseköğretime geçiş sınavı (YGS) kılavuzundan sağlanan veriler önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim görülen, meslek yüksekokulları, dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görülen yüksekokullar ve fakülteler özelinde değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
115
135

REFERENCES

References: 

Acar, A. Z. ve Gürol, P. (2013). Türkiye’de lojistik yazınının tarihsel gelişimi. 2. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi, Aksaray, Türkiye, 16-18 Mayıs.
Ataç, B. (2002). Maliye politikası. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları.
Baki, B. (2004). Lojistik yönetimi ve lojistik sektör analizi. Trabzon: LEGA Kitabevi
Maliyet ile zamandan tasarruf ve verimlilik için: E-Lojistik. BT Haber Dergisi. (2006, Haziran 12–18)
Budak, F. (2000). Lojistik mühendisliği ders notları. Ankara: Kara Harp Okulu Basımevi.
Demir, V. (2003). Lojistik yönetim sisteminde fiziksel tedarik ve dağıtım alt sistem maliyetlerinin hesaplanması ve bir öneri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
Delfmann, W., Dangelmaier, W., Günthner, W., Klaus, P., Overmeyer, L., Rothengatter, W., Weber, J., Zentes, J. (2010). Towards a science of logistics: cornerstones of a framework of understanding of logistics as an academic discipline, Logistics Research, 2, 57-63.
Dumanoğlu, S. (2005). Lojistik maliyetler ve etkili bir raporlama tekniğine uygun olarak lojistik maliyetlerinin izlenmesi, Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı Dergisi Dergisi, 7, 145-166.
Erenel, A. (2012). Askeri lojistik nedir?. 3 Haziran 2016’da indirildi. http://www.utikad.org.tr/haberler/?id=9351
Gökçen, G. (2003). Lojistik maliyetler. Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı Dergisi, 5, 63-74.
Hacırüstemoğlu, R. & Şakrak, M. (2002). Maliyet muhasebesinde güncel yaklaşımlar. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
Logistics World. (tarihsiz). What’s logisitcs. 11.05.2016’da indirildi. http://www.logisticsworld.com/logistics.htm
Milli Eğitim Bakanlığı, MEGEP Ulaştırma Hizmetleri Programı (2011). Lojistik yönetimi. Ankara, Yayın No: 840UH0012
Menon, M. & McGinnis, M. & Ackerman, K.B. (1998). Selection criteria for providers of third-party logistics services. Journal of Business Logistics, 19, 121-137.
Mucuk, İ. (2003). Modern İşletmecilik. (14.Baskı). İstanbul: Türkmen Kitabevi,
Orhan, O. Z. (2003). Dünyada ve Türkiye’de lojistik sektörünün gelişimi. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 2003-39.
Tek, Ö.B. (1999). Pazarlama ilkeleri: Global yönetimsel yaklaşım: Türkiye uygulamaları. (8. Baskı) İstanbul: Beta Basım.
Timur, N. (1988). Sanayi işletmelerinde lojistik faaliyetlerinin organizasyonu. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:266.
Torun, İ. (2003). Endüstri toplumunun oluşmasında etkili olan iktisadi ve sina-i faktörler. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4, 181-196.
Türk Dil Kurumu. Sözlükler. 11.05.2016’da indirildi. http://www.tdk.org.tr.
Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Temmuz, 2016; 9(3)
135
Wikipedia. (Tarihsiz). Sanayi Devrimi. 11.05.2016’da indirildi. http://tr.wikipedia.org/wiki/End%C3%BCstri_Devrimi#D.C3.BC.C5.9F.C3.BCns...
Wilkie, W. L. ve Moore, E. S. (2003). Scholarly research in marketing: Exploring the 4 eras of thought development, Journal of Public Policy & Marketing, 22, 116-146.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com