You are here

Sosyal Medya Ekonomisinin Mikro İktisadi Temelleri Üzerine Bir İnceleme

An Examination on Microeconomic Foundations of Social Media Economics

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In today's internet technology social media platforms have become the most widely used mediums in interpersonal communication. Besides Social Media by leading to creation of new businesses, professions and production-consumption relationships, adds a new dimension to the communication sector. In other words it builds a new economy. In this article, it is aimed to investigate the changes in traditional consumption and production relationships which caused by social media economy.
Abstract (Original Language): 
İnternet teknolojisinin günümüzde geldiği noktada sosyal medya platformları kişiler arası iletişimde en çok kullanılan araçlar haline gelmiştir. Sosyal medya ayrıca yeni iş ve mesleklerin ve üretim-tüketim ilişkilerinin gelişmesine neden olarak iletişim sektörüne yeni bir boyut kazandırmış bir başka deyişle yeni bir ekonomi doğurmuştur. Bu makalede sosyal medya ekonomisinin geleneksel tüketim ve üretim ilişkilerinde meydana getirdiği değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır.
63
73

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Baban, E. (2012). Mc Luhan ve Baudrillard’ın penceresinden sosyal medyanın etkisi: İfadenin esareti, gözetlenen toplum ve kayıp kimlik sendromu, içinde: Sosyal Medya/Akademi, Editör: Tolga Kara, Ebru Özgen, Beta Yayınları, İstanbul.
Butosi, C. (2012). Social net-working: Exploring the political economy of the online social network industry, Master Thesis, The University of Western Ontario.
Durmuş, B., Kılınç, B., Yurtkoru, S. ve Ulusu, Y. (2011). Facebook’tayız: Sosyal paylaşım ağlarının bireylere ve işletmelere yönelik incelenmesi: Facebook üzerine bir araştırma, Beta Yayınları, 2.Baskı, İstanbul.
Erkul, R. E. (2009). “Sosyal medya araçlarının (web 2.0) kamu hizmetleri ve uygulamalarında kullanılabilirliği” Türkiye Bilişim Derneği Dergisi, Sayı 116, Aralık 2009, ss. 96-101.
Gerlitz, C. & Helmond, A. (2011). The like economy: The social web in transition, Conference Paper, MiT7 Unstable Platforms, Boston.
Gönenli, G. ve Hürmeriç, P. (2012). Sosyal medya: Bir alan çalışması olarak facebook kullanımı, içinde: Sosyal Medya/Akademi, Editör: Tolga Kara, Ebru Özgen, Beta Yayınları, İstanbul.
Howe, J. (2010). “Crowdsourcing: Kalabalıkların gücü bir işin geleceğine nasıl şekil verebilir?”, Optimist Yayın Dağıtım, İstanbul.
Kara, T. (2013). Sosyal medya endüstrisi: İnsan, toplum, ekonomi, Beta Yayıncılık, İstanbul.
Lazzarato, M. (1996). Immaterial labor: Radical thought in Italy: A potential politics, içinde. Editör: Paolo Virno and Michael Hardt. http://www.e-flux.com/wp-content/uploads/2013/05/2.-Maurizio-Lazzarato-I...
Löker, K. (2009). Sanal dünyada yeni üretim biçimleri ve kullanıcı emeği: Çarpı değer, çarpı sömürü (Burak Arıkan ile görüşme-yazı), [Çevrim-içi: http://yenimedya.wordpress.com/2009/11/30/sanal-dunyada-yeni-uretim-bici... ] Erişim Tarihi: 19. 11. 2013.
May, R. (2012). What social data is worth (and why you should back it up), http://blog.backupify.com/2012/04/05/what-is-social-data-worth/ Erişim Tarihi: 18. 11. 2013.
Mckinsey Global Institute, (2012). The social economy: Unlocking value and productivity through social technologies. Mckinsey Global Institute.
O’Reilly, (2012). Big data now: 2012 edition, United States of America, O’Reilly Media Inc.
Qualman, E. (2013). Socialnomics: How social media transforms the way we live and do business, 2nd Edition, John Wiley & Sons, Inc. New Jersey. http://books.google.com.tr/books/about/Socialnomics.html?id=fH075AmvTVUC...
Schiller, D. (2012). Web economics: The product is you!. [Available online at: http://www.socialmediatoday.com/content/web-economics-product-you] Retrieved on January 2, 2014.
Shirky, C. (2010). Herkes örgüt: İnternet gruplarının gücü. optimist yayınları, İstanbul.
Tarhan, Ufuk, (2013). Sosyal üretimde türeticilik ve dijital ekonominin geleceği. Platin Dergisi, Ağustos. [Çevrim-içi: http://www.platinonline.com/Yazar-yazi.aspx?ID=179] Erişim Tarihi: 19. 11. 2013.
Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 1- http://dergipark.ulakbim.gov.tr/usakoeyb/
Uzgören ve Korkmaz - Sosyal Medya Ekonomisinin Mikro İktisadi Temelleri Üzerine Bir İnceleme
73
Uzgören, E. ve Kara, O. (2003). Yeni ekonomi’nin üretim, tüketim ve piyasa yapısı çerçevesinde olası mikro ekonomik etkileri. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:8, Kütahya.
World Economic Forum Report, (2012). Big data, big impact: New possibilities for international development. http://www3.weforum.org/docs/WEF_TC_MFS_BigDataBigImpact_Briefing_2012.pdf
Yetişkin, Ebru, (2013). ‘Beğen’ ve ‘paylaş’: Yeni medyaya mikro-sosyolojik ve ekonomi-psikolojik bir bakış. Yeni Medya Çalışmaları 1. Ulusal Kongresi, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi, 7-8 Mayıs.
Ergürel D. (2013). Büyük veri altın ve petrol kadar değerli, [Çevrim-içi: http://www.denizergurel.net/buyuk-veri-petrol-ve-altin-kadar-degerli/#st... Erişim Tarihi: 10.12.2013.
http://www.digitalbuzzblog.com/infographic-social-media-stats-2013/ Retrieved on December 14, 2013.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com