You are here

TÜRKİYE'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN GELENEKSEL EVLİLİK ÇEŞİTLERİNİN NEDENLERİ VE EVLİLİKLER ÜZERİNDE TÖRENİN ETKİSİ

"THE REASONS FOR TRADITIONAL MARRIAGES IN TURKEY AND THE EFFECTS OF CUSTOM ON MARRIAGES"

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study deals with certain types of traditional marriages occur in various regions of Turkey. These marriage types are as follows: taygeldi , levirat, blood price and berder. While analysing these marriage types, the following points are planned to be revealed: the socio-cultural and economical reasons, decision makers for such marriage types, role changes resulting from these marriages, conflicts experienced as well as the effects of custom on these types of marriage. Firstly, background information will be provided in regard to patterns of these marriage types. Next, data gathered through the interviews with the individuals having experience on these marriage types. These interviewees live in the provinces where these certain types of marriage are common (Nevşehir-Taygeldi, Mardin-Levirat, Urfa-blood price and Urfa/Mardin-Berder). Therefore, the reasons for, the pattern and features of these marriage types will be discussed, leading to new information which will a significant contribution to the existing literature.
Abstract (Original Language): 
Çalışmada Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen taygeldi, levirat, kan bedeli ve berder gibi geleneksel evlilik çeşitleri ele alınacaktır. Evlilik çeşitlerinin incelenmesinde; söz konusu evliliklerin sosyo-kültürel ve ekonomik nedenlerinin değerlendirilmesi, evliliğin yapılmasında karar vericilerin k im ya da kimler olduğu, evlilikle birlikte ortaya çıkan rol değişmeleri ve çatışmaları ile evliliklerde törenin etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öncelikle ele alınacak olan evlilik çeşitlerinin yapısıyla ilgili bilgilere yer verilerek; daha sonra Türkiye'de bu tür geleneksel evlenmelerin yaygın olarak görüldüğü illerde (Nevşehir-Taygeldi, Mardin-Levirat, Urfa-Kan bedeli ve Urfa/Mardin-Berder) söz konusu evlilik tecrübesini yaşayan bireylerle ve onların yakınlarıyla gerçekleştirilen görüşmelere yer verilecektir. Görüşme sonuçlarından elde edilen bilgilerden Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaygın bir şekilde rastlanan ancak literatürde fazla yer almayan geleneksel evliliklerin nedenleri, yapısı ve özellikleri açısından bilgilere ulaşılacak ve böylece literatüre katkı sağlanacaktır.
114
143

REFERENCES

References: 

BAĞLI, Mazhar ve SEVER Aysan (2005). "Tabulaştırılan/Tabulaşan Kurumun (Ailenin) Kurbanlıklar Edinme Pratiği: Levirat ve Sororat", Aile ve Toplum, s: 9-21. BAHAR, Halil İbrahim (2005). Sosyoloji, Ankara: Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Yayınları: 9.
BALAMAN, Ali Rıza (2002). Evlilik Akrabalık Türleri, Ankara: T.C Kültür Bakanlığı Yayınları.
BALAMAN, Ali Rıza (1975). "Güneydoğu Anadolu'da Berder Ailesi", İstanbul: T.F.A. Dergisi, Sayı: 307.
BEŞİKÇİ, İsmail (1969). Doğu Anadolu'nun Düzeni, Ankara: E Yayınları. ERDENTUĞ, Nermin (1956). Hal Köyü'nün Etnolojik Tetkiki, Ankara, D.T.C Fakültesi Yayınları, No: 109.
GÖKÇE, Birsen (1996). Türkiye'nin Toplumsal Yapısı ve Toplumsal Kurumlar, Ankara: Savaş Yayınevi.
GÖKÇE, Birsen (1976). "Aile ve Aile Tipleri Üzerine Bir İnceleme", Hacettepe Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı: 1-2, s: 46-77.
NEUMAN, Lawrence (2006).
Toplumsal
Araştırma Yöntemleri Nitel ve Nicel Yaklaşımlar, (Çev: Sedef Özge),1.Cilt, İstanbul: İstanbul Yayın Odası. SEZEN, Lütfi (2005). "Türkiye'de Evlenme Biçimleri", Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 27, Prof. Dr. Şinasi Tekin Özel Sayısı, s: 185¬195.
TİMUR, Serim (1972). Türkiye'de Aile Yapısı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
YASA, İbrahim (1962). "Taygeldi Ailesi", Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 17, Sayı: 2.
http:/
/www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/docs/komisyonrapor.pdf

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com