You are here

KANUNİ'NİN MAKTÛL BİR ŞEHZADESİ: BAYEZİD

BAYEZID: A SLAIN SON OF SÜLEYMAN THE MAGNIFICENT

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Because of the structure of Turkish Kut (auctoritas) beliefs, all members of Turkish dynasties were candidates for the throne. For this reason there had been a lot of struggles for power. Ottomans maintained the tradition and Mehmed the Conqueror's code which legalizes killing of all brothers couldn't end those struggles. At this research we'll try to explain the throne struggles during the reign of Suleyman the Magnificent. We will espacially focus on the unsuccesful revolt of Bayezid, whom was escaped to Iran and slaughtered with his sons afterwards.
Abstract (Original Language): 
Kut inancından dolayı, tarih boyunca kurulan bütün Türk devletlerinde hanedan üyelerinin hepsi hükümdarlık için adaydı. Bu yüzden baba-oğul ve kardeşler arasında pek çok defa taht mücadelesi yaşanmıştır. Osmanlılarda da durum bu minval üzere olup, Fatih'in kardeş katlini meşrulaştıran kanunnâmesine rağmen taht mücadelelerinin önü alınamamıştır. Bu çalışmada, Kanuni döneminde cereyan eden taht mücadelelerine değinilecek olup, özellikle Kanuni'ye başkaldırarak giriştiği mücadelede başarısız olmasının ardından İran'a sığınmak zorunda kalan ve burada oğullarıyla birlikte katledilen şehzade Bayezid'in üzerinde durulacaktır.
96
104

REFERENCES

References: 

I. Kaynak Eserler
3
Numaralı Mühimme Defteri (1558-1560) (1993), Ankara: Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayınları. İbrahim Peçevi (1999), Peçevi Tarihi, Hz. Bekir Sıtkı Baykal, C. I, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Hasan Bey-Zâde Târîhi (2004), Hz. Ş. Nezihi Aykut, C. II, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
Kayhan Atik (2001), Lütfi Paşa ve Tevârih-i Al-i Osman, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Mustafa Nuri Paşa (1992), Netayicü'l-Vukuât, C. I-II, Hz. Neşet Çağatay, Ankara: Türk Tarih Kurumu
Yayınları.
II. İnceleme ve Araştırmalar
AKMAN, Mehmet (2000), Osmanlı Devletinde Kardeş Katli, İstanbul: Eren Yayınları. ERDOĞDU, Haldun (2004), Osmanlı Devletinde Şehzadelik Kurumu, Ankara: Akçağ Yayınları. EMECEN, Feridun (1999), Osmanlı Siyasi Tarihi, Osmanlı Devleti Tarihi, C. I, (Ed. E. İhsanoğlu), İstanbul: Feza Gazetecilik A.Ş. Yayınları.
İNALCIK, Halil (2000), "Kudadgu Bilig'de Türk ve İran Nazariye ve Gelenekleri", Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adâlet, İstanbul: Eren Yayınları.
KILIÇ, Filiz (2000), Şahi Şehzade Bayezid Hayatı ve Divanı, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
ÖZTELLİ, Cahit (1976), "Kanuni'nin Oğlu Şehzade Bayezid'in Babasına Son Mektubu", VII. Türk Tarih
Kongresi Bildirilerinden Ayrı Basım, Ankara: Türk Yarih Kurumu Yayınları.
PALA, İskender (2000), "Bir Mazlum Şehzade", Kırklar Meclisi, İstanbul: Ötüken yayınları.
REFİK, Ahmet (1331), "Şehzade Sultan Bayezid'in İran'a Firarı", TOEM, Şubat.
SHAW, Stanford (1994),
Osmanlı
İmparatorluğu ve Modern Türkiye, Çev. Mehmet Harmancı, İstanbul: E Yayınları.
Şah Tahmasb-ı Safevi (2001), Tezkire, Çev. Hicabi Kırlangıç, İstanbul: Anka Yayınları.
TURAN, Şerafettin (1991), Kanuni'nin Oğlu Şehzade Bayezid Vakası, Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya
Fakültesi Yayınları.
TURAN, Şerafettin (1992), "Şehzade Bayezid", DİA., C. 5, İstanbul.
TURAN, Şerafettin (1997), Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Taht Kavgaları, İstanbul: Bilgi Yayınevi. UNAN, Fahri (1990), "Kanuni Devri Şehzade Mücadeleleri ve Bunun Osmanlı Siyasi ve Sosyal Tarihi Bakımından Önemi", Türk Yurdu, X/35, Ankara, http://yunus.hacettepe.edu.tr UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı (1995), Osmanlı Tarihi, C.II, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları. UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı (1960), "İran Şahına İltica Etmiş Olan Şehzade Bayezid'in Teslimi İçin Sultan ve Oğlu Selim Taraflarından Şaha Gönderilen Altınlar ve Kıymetli Hediyeler", Belleten, C. XXIV. YÜCEL, Yaşar-Ali Sevim (1991), Klasik Dönemin Üç Hükümdarı: Fatih, Yavuz, Kanuni, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
YÜCEL, Yaşar (1991), Muhteşem Türk Kanuni ile 26 Yıl, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com