You are here

CUMHURİYET SONRASI DÖNEMDE KARADENİZ’DE ARMATÖRLÜK FAALİYETLERİ: ARMATÖRLÜK MESLEĞİNİ GELENEK HALİNE GETİRMİŞ KARADENİZLİ AİLELERE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The ship owning is the one of the profession that requires an intense substructure, information, experiment and knowledge. Therefore, ship-owners perform this occupation by passing down their accumulated knowledge. The unique scope and connections of Black Sea Region directed the community to the maritime shipping in terms of cargo and passenger transportation. This situation can be assumed as the one of the initial reasons that the origin of most of strong ship owning companies is Black Sea. The families from Black Sea Region sustain and transmit the ship owning profession successfully. In this study, it is aimed to reveal the importance and the structure of these families and their place in Turkish Maritime Sector.
Abstract (Original Language): 
Armatörlük mesleği yoğun bir altyapı, bilgi, tecrübe ve birikim gerektiren işlerin başında gelmektedir. Bu nedenledir ki, armatörler yıllardır süregelen birikimlerini nesilden nesile aktararak bu mesleği icra etmektedirler. Karadeniz bölgesinin kendine münhasır bağlantıları ve olanakları bölge insanlarını yük ve yolcu taşımacılığı açısından denizciliğe yönlendirmiştir. Bu durum, Türkiye’deki birçok güçlü armatör firmaların kökeninin Karadeniz’e dayanmasının başlıca nedenlerinden sayılabilir. Bu çalışmada, bu işi yıllardır başarı ile sürdürerek aktaran Karadenizli ailelerin yapısı, Türk denizciliğindeki yeri ve öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır.
213
230

REFERENCES

References: 

Akol, R. (1981). Genç Türkiye Cumhuriyeti' nin Kuruluşunda Türk Deniz Ulaştırmasına Genel Bir Bakış, Cumhuriyet Dönemi Türk Sanayisinin Gelişimi Sempozyumu. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları.
OÜSBAD
Temmuz 2015
Kemal AKBAYIRLI, Cemile SOLAK FIŞKİN, İsmet BALIK
225
Arı, K. (2008). İzmir’den Bakışla Türk Ticaret Bahriyesi ve Mübadele Gemileri Lozan’dan Kabotaja. İzmir: Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yayınları.
Baygın, O .ve Koldemir, B (2012). Tarihi Süreç İçerisinde Karadeniz’de Ticari Faaliyetlerin İncelenmesi ve Trabzon. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 4: Doğu Karadeniz. 16-17. 04. 2012 –Trabzon.
Cerit, A.G. (2013). Denizcilik İşletmeleri Yönetimi. Edt. (Cerit, A.G., Deveci, A.D. ve Esmer, S.). İzmir: Beta Yayınları
Çetin, İ.B. (2007). Deniz Ticaretinin Geliştirilmesinde Ulaştırma Ağları için İlgi Analizleri: Türkiye – Almanya-Çin Uygulaması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Gökgöz, G. ve Yılmaz,A. (2013). Cumhuriyetin İlk Yıllarında Türkiye’de Liman ve Liman İşletmecilerini Millileştirme Süreci ve Karadeniz Limanları. Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik - 2. Samsun: Canik Belediyesi Kültür Yayınları.
Gözcü, A. (2013). Cumhuriyet Döneminde Karadeniz Bölgesinde Limanları Besleyen Ürünler ve Ticari Etkinlikler. Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik - 2. Samsun: Canik Belediyesi Kültür Yayınları. Hergüner, M. (2007). Kabotaj Kanunu’nun 81. yılı kutlanıyor.Cumhuriyet Gazetesi. 9 Temmuz 2007. http://www.cumhuriyetarsivi.com/katalog/4926/sayfa/2007/7/9/14.xhtml
Hergüner, M.(2011). İkinci Dünya Savaşında Türk Denizciliği. İstanbul: Kastaş Yayınları.
Kurt, S. (2009). Başlangıçtan günümüze İzmir Körfezi’nde Yolcu ve Eşya Taşıyan Kuruluşlar. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 1: İzmir ve Doğu Akdeniz Bildiriler Kitabı. 7.05.2009 -İzmir.
Kırışman, M. Ve Ayyılmaz, F. (2012). Cumhuriyetin İlk Yıllarında Karadeniz Bölgesinde Deniz Ticareti ve Trabzon. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu 4: Doğu Karadeniz. 16-17. 04. 2012 – Trabzon.
OÜSBAD
Temmuz 2015 CUMHURİYET SONRASI DÖNEMDE KARADENİZ’DE ARMATÖRLÜK FAALİYETLERİ:
ARMATÖRLÜK MESLEĞİNİ GELENEK HALİNE GETİRMİŞ KARADENİZLİ AİLELERE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
226
Sezgin, G. (2007). İnönü Dönemi (1938–1950) Türk Denizciliği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü, Ankara Üniversitesi. Ankara.
Sözer,K.(2006).1913 Tarihli Bahriye-i Ticariye Salnamesindeki Bilgiler Işığında Cumhuriyetin İlk Yıllarındaki Deniz Ticaret Yapısının Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü, Ankara Üniversitesi.Ankara.
Topuz, H. (2009). Uluslar arası Deniz Ticari Taşımacılığının Türkiye Ekonomisindeki Yeri (1923-1980). (Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü (2014). Deniz Ticareti 2013 İstatistikleri - Deniz Taşıtları, Denizyolu Taşıma, Teşvik ve Gemi Sanayi İstatistikleri.
UN.(2015). United Nations International Standart Industrial Classification of All Economic Activities, Rev.4., available at http://unstatds.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp?CI=27, (15.04.2015).
Yalçın, E. (2013). Lozan' dan Kabotaj' a Karadeniz Bölgesi' nde İnsan ve Yük Taşımacılığı. Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik - 2. Samsun: Canik Belediyesi Kültür Yayınları.
Mahmut CANKA. İMEAK DTO İzmir Şube Müdür Yardımcısı. Görüşme, 10.04.2015
http://www.atasoydenizcilik.com.tr/hakkimizda.html
http://www.bayraktar.net/
http://www.cerrahgil.com.tr/AboutUs.asp
http://www.cetinkaya-group.com/About-Hakkimizda.html
http://www.clarksons.net/
http://www.denizticaretodasi.org.tr/sayfalar/Komite.aspx
http://www.deval.com/
http://www.haciogullari.com.tr/firmamiz.html
http://www.incedeniz.com/en#!/page_ince
http://www.kafkametler.com/aboutus.html
OÜSBAD
Temmuz 2015
Kemal AKBAYIRLI, Cemile SOLAK FIŞKİN, İsmet BALIK
227
http://www.kaptanoglu.com/about.php
http://www.kiran.com.tr/anasayfa.html
http://www.metekardesler.com/home.html
http://www.shipspotting.com
http://www.yardimci.gen.tr/index.html

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com