You are here

AKADEMİK PERSONELİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ

MEASUREMENT OF ACADEMIC STAFF JOB SATISFACTION LEVEL

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to determine the job satisfaction level of academic staff working at university. For this purpose, 182 academicians, working in a university in Turkey, were applied a questionnaire. According to results of the study, it was concluded that academic staff job satisfaction level was generally good. However; it was concluded that while job satisfaction level showed no difference according to the number of children, experience status and marital status of the academician, it showed difference according to age group, academic titles and department of the academician.According to another result, it was concluded that academicians working in faculty and school of higher education were less satisfied with their jobs than ones working in vocational school.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, Üniversitede çalışan akademik personelin iş tatmin düzeylerinin belirlenmesidir. Bu amaçla Türkiye’deki bir Üniversitede görev yapmakta olan 182 akademisyene anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, genel olarak akademisyenlerin iş tatmin düzeylerinin iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte; akademisyenlerin sahip olduğu çocuk sayısı, tecrübe durumu ve medeni durumuna göre, iş tatmin düzeyleri farklılık göstermezken, yaş grubu, akademik unvan ve çalıştığı birime göre iş tatmin düzeyleri farklılık gösterdi tespit edilmiştir. Diğer bir sonuca göre, fakülte ve yüksekokulda çalışan akademisyenlerin, MYO’nda çalışanlara göre, işlerinden daha az tatmin oldukları ortaya çıkmıştır.
16
35

REFERENCES

References: 

Akıncı, Z. (2002). “Turizm Sektöründe İşgören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama”. Akdeniz İİBF Dergisi, (4), ss.1-25.
Anthony T. Allred, (2001) “Employee Evaluations of Service Quality at Banks and Credit Unions” International Journal of Bank Marketing Volume 19 issue 4.
Ardıç K. ve T. Baş (2001)"Kamu ve Vakıf Üniversitelerindeki Akademik Personelin İş Tatmin Düzeylerinin Karşılaştırılması", 9.Ulusal Yönetim Organizasyon Kongresi, İstanbul
Arnold, H. J. ve Feldman, D. C. (1989). “Organizational Behavior” Job Satisfaction, Singapore: McGraw- Hill Book Company
Atay, Fatma, (2006), Endüstri Alanında Çalışan Bireylerin İş Doyumu Düzeylerinin İş Güvenliği Algıları Açısından İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Sakarya.
Aydın, Deniz (2006) Eğitim Kurumları Çalışanlarında İş Doyumu, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı, İstanbul.
Bakan İ., Büyükbeşe T. 2004. Çalışanların İş Güvencesi ve Genel İş Davranışları İlişkisi: Bir Alan Çalışması, Erciyes Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı:33, 35-59, Kayseri.
Baş, T., Ardıç, K. (2002). “Yüksek öğretimde iş tatmini ve tatminsizliği”. İktisat İşletme ve Finans Dergisi, Sayı: 17, Eylül, ss.72-81.
SOBİAD
Kasım 2015 AKADEMİK PERSONELİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ (s.16-35)
33
Baytok, K., Samuray, (2001). İş Tatminin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi ve Bir Uygulama, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
Canbay, Serkan, (2007), İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin İş Doyumu Ve Denetim Odağı İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Programı, İzmir.
Diaz, P. E., Park, J. (1992). “The Impact Of Isolation On Hospitality Employees’ Job Satisfaction And Job Performance”. Journal of Hospitality&Tourism Research, 15 (3), 41- 49.
Dilsiz, Bülent (2006) Konya İlindeki Ortaöğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin Tükenmişlik Ve İş Doyumu Düzeylerinin Bölgelere Göre Değerlendirilmesinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstatistik Anabilim Dalı, Konya.
Eren, Erol, Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, İstanbul, Beta Yayınevi, 7. Baskı., 2001.
Eronat, Zeynep (2004) “İşletmelerde İş Tatmini Ve İşgücü Devir Hızı Problemlerinin Çözümünde Bir Faktör Olarak İletişim; Kobi’lerde Ampirik Bir Uygulama” Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Ve Tanıtım Anabilim Dalı, Ankara.
Ghısellı, R. F., Lalopa, J. M., Baı, B. (2001). J”ob Satisfaction, Life Satisfaction And Turnover İntent: Among Food Service Managers”. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 42 (2), 28-37.
Göktaş, Zekeriya, (2007), “Balıkesir İlindeki Beden Eğitimi Öğretmenlerinin İş Doyumu Ve Bazı Değişkenlerle Olan İlişkisinin İncelenmesi” Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1.
Gülnar, Birol (2007) Araştırma Görevlilerinin İş Tatmini Sağlama Aracı Olarak Örgütsel İletişim ve İletişim Doyumu: Kamu ve Özel Üniversite Karşılaştırması, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı, Konya.
Hançer, M., George, R. T. (2003). “Job Satisfaction Of Restaurant Employees: An Emprical Investigation Using The Minnesota Satisfaction Questionnaire”. Journal of Hospitality&Tourism Research, 27 (1), 85-100.
Karaman, F. ve Ali. E. Altunoğlu (2007); “Kamu Üniversiteleri Öğretim Elemanlarının İş Tatmini Düzeylerini Etkileyen Faktörler,” Celal Bayar
OÜSBAD
Kasım 2015 Cenk Murat KOÇOĞLU (s.16-35)
34
Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yönetim ve Ekonomi, 14/1, s: 109-120. Manisa.
Kaya, İlker (2007), “Otel İşletmeleri İşgörenlerinin İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Geliştirilen Bir İş Tatmin Ölçeği” Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Unıversıty Journal Of Socıal Scıences Cilt/Vol.:7- Sayı/No: 2 : 355-372 (2007)
KOÇEL, T. (2003), İşletme Yöneticiliği, 9. Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.
Mertler, C. (2002). Job Satisfaction and Perception of Motivation among Middle and High School Teachers, American Secondary Education. 31(1), 43-53. Oksay, A., (2005) "Örgütsel Yapının ve Örgüt Kültürünün Sağlık Personelinin İş Tatmini Üzerindeki Etkileri", 13. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, İstanbul, 12-14 Mayıs, s. 49-53.
Oksay, Aygen, (2005), “Çalışanlarda İş Tatmini: Sağlık Sektörü Üzerine Bir Araştırma”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Isparta.
Oshagbemi, T. (2000). “Satisfaction With Co-Workers Behavior”. Employee Relations. 22 (1), pp.88-106.
Örücü, E. ve Esenkal, F. (2005). Konaklama işletmelerinde iş gören tatminini etkileyen faktörler (Bandırma ve Erdek örneği). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (14):141-166.
Özcan, E. D., Taşkıran, E. (2007). İş Tatmini, Örgüte Bağlılık Ve İşe Bağlılık Arasındaki İlişkiler: Bir Turizm İşletmesi Üzerinde Araştırma. Çeşme Ulusal Turizm Sempozyumu, İzmir.
Özkan, Neval, (2002), Takım Çalışmasında İş Tatmini ve Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sakarya.
Paksoy, H. M. (2007) “Üniversitelerde Akademik Personelin İş Memnuniyeti: Harran Üniversitesi Örneği”, Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12, 138-151 Rhian Silvestro, (2002) "Dispelling the Modern Myth: Employee Satisfaction and Loyalty Drive Service Profitability", International Journal of Operations & Production Management, Vol. 22 Iss: 1, pp.30 – 49.
Serinkan C. ve A. Bardakçı, (2007) “Pamukkale Üniversitesi’nde Çalışan Öğretim Elemanlarının İş Tatminlerine İlişkin Bir Araştırma”, Karaman İİBF Dergisi, Sayı: 12, Yıl: 9, Haziran
Spector, P. E. (1997). “Job Satisfaction: Application, Asssessment, Cause And Consequencs” Thousand Oaks: Sage Publications.
SOBİAD
Kasım 2015 AKADEMİK PERSONELİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ (s.16-35)
35
Titus Oshagbemi, (1999) "Overall job satisfaction: how good are single versus multiple-item measures?", Journal of Managerial Psychology, Vol. 14 Iss: 5, pp.388 - 403
Turan, Mürvet, (2007), Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Çalışan Personelin İş doyum Düzeyinin Belirlenmesi: Marmara Bölgesi Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi Anabilim Dalı, Sakarya.
Weıss, D. J., Dawıs, R. W., England, G. W., Lofquist, L. H. (1967), Manual for the Minnesota Satisfaction Quesitionnaire. http://vpr.psych.umn.edu/assets/pdf/Monograph%20XXII%20-%20Manual%20for%..., Erişim Tarihi: 23,04,2015
Youself, D. A. (1998). “Satisfaction With Job Security As A Predictor Of Organizational Commitment And Job Performance İn A Multicultural Environment”. International Journal of Manpower, 19 (3), 184-194.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com