You are here

SİNEMA SEKTÖRÜNDE EMEK SÜRECİ: YÖNETMENLER ÖRNEĞİ

LABOR PROCESS IN THE CINEMA INDUSTRY: THE CASE OF DIRECTORS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
As a cultural event and a branch of art, the cinema has turned to an industry. The movie sector has been developing depending on dynamics, culture and the economy according to the society it belongs .Especially American cinemas took an important role while this industry was developing and becoming a sector. . In the first years of the cinema, people without being members of a union started to organize themselves under unions later. With the turning to the cinema industry the working periods have also become a surching point for the searchers in this sector. From this point of view in this study labour periods of cinema workers, working times, view points of cinema workers on working and leasure times have been appreciated by the directors who can be described as “the Golden Collars” of this sector. In the work qualitative analysing methods have been used. Content analysis of qualitative data analysing techniques has been practised.
Abstract (Original Language): 
Bir sanat dalı ve kültürel bir olgu olarak görülen sinema günümüzde bir endüstri haline dönüşmüştür. Sinema sektörü içinde bulunduğu toplumun dinamiklerine, kültürüne ve ekonomisine bağlı olarak gelişmektedir. Özellikle Amerikan sineması, bu endüstrinin oluşumunda ve sektörün dönüşümünde büyük rol oynamıştır. İlk yıllarında sendikasız olarak işgörme faaliyetlerini sürdüren sinema sektörü çalışanları daha sonra bir dizi örgütlenme faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Sinemanın bir endüstri haline dönüşmesi ile birlikte sinema sektöründe emek süreci de akademik araştırmalara konu haline gelmiştir. Bu bağlamda bu çalışmada sinema emekçilerinin emek süreçleri, çalışma süreleri, sinema emekçilerinin çalışmaya ve boş zamana yönelik bakış açıları bu sektörün “altın yakalıları” olarak tanımlanabilecek yönetmenler gözünden değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemine yer verilmiştir. Nitel veri analiz tekniklerinden içerik analizi uygulanmıştır.
120
142

REFERENCES

References: 

Betton, G. (1990). Sinema Tarihi. (Çev. Şirin Tekeli). İstanbul: İletişim Yayıncılık.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 SİNEMA SEKTÖRÜNDE EMEK SÜRECİ: YÖNETMENLER ÖRNEĞİ (s.120-142)
141
Can N. (2007) Sinema Sektörünün Gelişiminde Film Komisyonlarının Rolü ve Türkiye Örneği: Türk Film Konseyi Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Crowley D. Heyer P. (2007). İletişim Tarihi. (Çev. Berkay Ersöz).Ankara: Siyasal Kitapevi
Çalışkan Z. (2014) Yabancılaşma Kuramı Çerçevesinde Emek Süreci ve Bilgi İşçileri: Bankacılık Sektörü Örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Çetin D. (2014). Fordizm Perspektifinden Hollywood Stüdyo Sistemi. Atatürk İletişim Dergisi, Sayı6
Erensoy F. (2012). Hollywood’dan İndiewood’a Amerikan Sineması’nın Değişimi Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitiüsü.
Erkılıç H. (2003). Türk Sinemasının Ekonomik Yapısı ve Bu Yapının Ekonomimize Etkileri. Yayımlanmamış sanatta yeterlilik tezi, Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Güngör, C. A. (2013). Püritenizm ve Hollywood İlişkisi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, Cilt 12, Sayı 1.
İyem, C. (2012). Kramponlu İşçiler: Bir Boş Zaman Çalışanı Olarak Futbolcular. (1. Baskı) İstanbul: On İki Levha.
Keskin S. (2008). Türk Sinemasının Mali Yapısı ve Problemleri. Uzmanlık tezi, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü.
Morva A. D. (2006). Bir Serbest Zaman Etkinliği Olarak Sinema. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Cilt 27, Sayı 117.
Oylum R. (2011). Alman Sineması. (1.Baskı) İstanbul: Başka Yerler Yayınları
Orhan, K. (2010). “Modern Zamanlar” Filmi ve Dönemsel Bir Çalışma İlişkileri Yorumlaması. Çalışma ve Toplum Dergisi, Sayı 24.
Özbaşaran, N. C. (2007). Sinema Sektörünün Gelişiminde Film Komisyonlarının Rolü ve Türkiye Örneği: Türk Film Konseyi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özdemir M. (2010). Nitel Veri Analizi: Sosyal Bilimlerde Yöntembilim Sorunsalı Üzerine Bir Çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 11,Sayı 1.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 Cemal İYEM - Tamer YALÇIN- Zehra YILDIZ (s.120- 142)
142
Parlayandemir G. (2011). Türk Sinemasının Endüstriyel Yapısının Amerikan Sinemasının Endüstriyel Yapısıyla Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Schnakenberg, R. (2010). Büyük Yönetmenlerin Gizli Hayatları. (Çev. E. Gözgü). İstanbul: Domingo.
Teksoy, R. (2014). Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi. (4.Baskı) İstanbul: Oğlak Yayıncılık
WEB1, http://emek.nedir.com/ adresinden 8 Kasım 2015 tarihinde erişilmiştir.
WEB2, http://moviesdatabase.weebly.com/tarihccedile.html 20 Aralık 2015 tarihinde erişilmiştir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com