You are here

TURİZMDE DESTİNASYON MARKA İMAJI VE DESTİNASYON AİDİYETİ: GAZİANTEP İLİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

DESTINATION BRAND IMAGE AND DESTINATION ATTACHMENT IN TOURISM: A FIELD STUDY ON THE CITY OF GAZİANTEP

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The objective of this research is to determine the dimensions of destination brand image and destination attachment of the City of Gaziantep and evaluate the potential impacts of the destination brand image to the destination attachment. When conducting the research, a survey method was used with convenience sampling method between non-random sampling methods. The research was carried out on 393 domestic tourists who visit the City of Gaziantep on March of 2016. The results showed that the brand image of the City of Gaziantep consisted of four dimensions including ‘natural and cultural attractions’, ‘public infrastructure and social environment’, ‘the atmosphere of the region’ and ‘the activities and events’ and the destination attachment of the City of Gaziantep consisted of the just one dimension including ‘destination attachment’. The results also showed that there was a ‘medium’ effect of destination brand image on the destination attachment.
Abstract (Original Language): 
Yapılan bu araştırmanın amacını, Gaziantep şehrinin destinasyon marka imajı ve destinasyon aidiyetini oluşturan boyutların tespit edilmesi ve destinasyon marka imajının destinasyon aidiyetine olan etkisinin ölçülmesi oluşturmaktadır. Araştırmada veri elde etmede anket yöntemi kullanılmış olup, anketlerin doldurulmasında tesadüfi olmayan örneklem yöntemlerinden kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma, 2016 yılının Mart ayı içerisinde Gaziantep şehrini ziyaret eden 393 yerli turist üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda, Gaziantep şehrine yönelik marka imajının ‘doğal ve kültürel çekicilikler’, ‘genel alt yapı ve sosyal çevre’, ‘bölgenin atmosferi’ ve ‘aktivite ve etkinlikler’ adı altında dört boyuttan oluştuğu ve destinasyon aidiyetinin ise, ‘destinasyon aidiyeti’ başlığı altında tek boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Öte yandan Gaziantep destinasyon marka imajının destinasyon aidiyetine ‘orta’ düzeyde etki ettiği bu araştırma kapsamında tespit edilmiştir.
270
290

REFERENCES

References: 

Adan, Ö. (2015). Destinasyon Marka İmajı ve Bir Pazar Bölümü Olarak İş Amaçlı Gelen Turistlere Yönelik Uygulaması. Journal Of Yaşar Unıversity, 10 (39), 6607-6661.
Akgül, A., Çevik, O. (2003). İstatistiksel Analiz Teknikleri Spss’te İşletme Uygulanmaları. Ankara.
Akın, F. (2002). Sosyal Bilimlerde İstatistik. Ekin Kitapevi, İstanbul.
Alexandris, K., Kouthouris, C., Meligdis, A. (2006). The Contribution Of Place Attachment And Service Quality. International Journal Of Contemporary Hospitality Management, 18 (5), 414-425.
Altunışık, R. (2008). Anketlerde Veri Kalitesinin İyileştirilmesi İçin Öntest (Pilot Test) Yöntemleri. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 2, 1-17.
Avcılar, M. Y., Kara, E. (2015). Şehir Markası Kavramı ve Marka Şehir Yaratma Stratejilerine Yönelik Literatür İncelemesi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 34,76-94.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 İbrahim GİRİTLİOĞLU - Emine Nurdan ÖKSÜZ (s.270-290)
286
Babat, D. (2012). Şehirlerin Turizm Ürünü Olarak Markalaştırılması:Hatay Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Muğla.
Balta, S., Altıntaş, V. (2016). Seyahat Acentalığı ve Tur Operatörlüğü. İlhan Ünlü (Ed.). Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No:1558. http://azanadolu.edu.az/images/Dersler/PDF/E-KITAP/Isletme_fakultesi/Kon....
Bezirgan M., Koç F. (2014). Yerel Mutfakların Destinasyona Yönelik Aidiyet Oluşumuna Etkisi: Cunda Adası Örneği. Uluslararası Sosyal Araştırma Dergisi, 7 (34), 917-928.
Bezirgan, M. (2014). Turistik Destinasyonda Fiyat Değeri, Aidiyet ve Davranışsal Niyetler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi:Kemer Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (5), 524-539.
Bezirgan, M. (2015). Algılanan Hizmet Kalitesi İle Memnuniyet Arasında Aidiyetin Aracı Etkisi:Sosyal Tesislere Yönelik Bir Araştırma. Internatıonal Revıew of Economıcs And Management, 3 (2), 143-162.
Biçer, E.M. (2012). Sosyal Medya Pazarlaması ve Marka İmajı. (Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İşletme Programı, Trabzon.
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K. E., Akgün, O. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara. Pegem Akademi Yayınları.
Cevher, E. (2012). Kentsel Markalaşma Süreci:Antalya Örneği. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4 (1), 105-115.
Ceylan, H. H. (2011). Yerel Kalkınma ve Rekabet Aracı Olarak Şehir Pazarlamasında Yatırımcıların Yatırım Destinasyon Tercih Yapılarının Belirlenmesi ve Uşak Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. (Doktora Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı. Afyon.
Ceylan, S. (2011). Destinasyon Marka İmajı ve Pamukkale Yöresinde Bir Uygulama. International Journal Of Economic And Administrative Studies. 4 (7), 89-102.
Çerçi, A. (2013). Destinasyon Markalama ve Yavaş Şehir Seferihisar’ın Destinasyon Marka İmajı. (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Uzmanlığı. Ankara.
Çetin, N. (2014). Kız Kalesinin Turizm Destinasyonu Olarak Marka Algısı. (Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı. Mersin.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 Turizmde Destinasyon Marka İmajı Ve Destinasyon Aidiyeti:
Gaziantep İli Üzerine Bir Alan Araştırması (s.270 - 290)
287
Çevirgen, M. (2014). Medikal Turizm Destinasyonu Yönetimi Kamu- Özel Karşılaştırması:Bursa İli Destinasyonu. (Yüksek Lisans Tezi). Beykent Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı, Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul.
Çiftçi, G. (2010). Marka İmajının Tüketicilerin Destinasyon Seçimine Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı. Ankara.
Ersun, N., Arslan, K. (2011). Turizmde Destinasyon Seçimini Etkileyen Temel Unsurlar ve Pazarlama Stratejileri. Marmara Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 31 (2), 229-248.
Fırat, A., Kömürcüoğlu, F. (2015). Muğla Şehir Markası ve İmaj Algısı:Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Alan Araştırması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 13 (26), 285-304.
Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü (2016). Turizm İstatistikleri, Erişim Tarihi 03 Mayıs 2016, http://www.gaziantepkulturturizm.gov.tr/TR,95179/turizm-istatistikleri.html
Giritlioğlu, İ., Avcıkurt, C. (2010). Şehirlerin Turistik Bir Ürün Olarak Pazarlanması, Örnek Şehirler ve Türkiye’deki Şehirler Üzerine Öneriler (Derlemeden Oluşmuş Bir Uygulama). Adıyaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (4), 74-89.
Güçer, E. (2010). Destinasyon Seçim Kararında İmajın Etkisi:Antalya Örneği. (Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı. Ankara.
Gürbüz, S. (2006) Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ile Duygusal Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (1), 48-75.
Hıdalgo, M. C., Hernandez, B. (2001). Place Attachmen: Conceptual And Empırıcal Questıons. Journal Of Environmental Psychology, 21, 273-281.
Ilgaz, A. (2014). Destinasyon Pazarlamasında Kent Markası Ve Kent İmajının Rolü: Nevşehir Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Niğde Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi Ve Pazarlama Bilim Dalı, Niğde.
Ilyasoy, I. (2015). Marka Olarak Bakü’nün Destinasyon İmajı ve Destinasyon İmajının Destinasyon Seçimine Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, İstanbul.
İlban, M.O. (2007). Destinasyon Pazarlamasında Marka İmajı ve Seyahat Acentalarında Bir Araştırma. (Doktora Tezi). Balıkesir
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 İbrahim GİRİTLİOĞLU - Emine Nurdan ÖKSÜZ (s.270-290)
288
Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı. Balıkesir.
İlban,. M. O. (2008). Seyahat Acenta Yöneticilerinin Destinasyon Marka İmajı Algıları Üzerine Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(1), 121-152.
İpar, M. S. (2011). Turizmde Destinasyon Markalaşması ve İstanbul Üzerine Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi/Sosyal Bilimiler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Balıkesir.
İpar, M. S., Tırıl, A. (2014). Sinop İlinin Kırsal Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 7 (2), 45-54.
Kanca, O. C. (2015). Turizm Gelirleri ve Ekonomik Büyüme: Türkiye Örneği. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8, 1-14.
Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara. Nobel Akademik Yayıncılık.
Karataş, M., Babür, S. (2013). Gelişen Dünya’da Turizm Sektörünün Yeri. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15 (25) ,15-24.
Karpat Aktuğlu, I. (2004). Marka Yönetimi Güçlü ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler. İletişim Yayınları, İstanbul.
Kılıç, B., Akkurt, H. (2011). Destinasyon İmajı Oluşturmada Hüzün Turizmi: Afyonkarahisar ve Başkomutan Tarihi Milli Parkı. Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 209 –232.
Kişioğlu, E., Selvi M. S. (2013). Yerel Etkinliklerin Tekirdağ’ın Destinasyon İmajına Etkisi: Yerel Paydaşlar Açısından Bir Değerlendirme. IAAOJ Social Science, 1(1), 68-102.
Kütler Demirgüneş, B., Avcılar, Y. (2014). Şehir Markası Oluşturma: Şehirde Oturanların Memnuniyet Düzeyleri Üzerine Bir Uygulama. 19. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı. Gaziantep.
Lee, T. H., Shen, Y. L. (2013). The İnfluence Of Leisure İnvolvement And Place Attachment On Destination Loyalty: Evidence From Recreationists Walking Their Dogs İn Urban Parks. Journal Of Environmental Psychology, 33,76-85.
Önen, M. O. (2008). Dünya ve Türkiye’de Turizm. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü.http://www.kalkinma.com.tr/data/file/raporlar/ESA/GA/2008GA/Dunyada_ve_T... Ankara.
Özaltaş Serçek, G., Serçek, S. (2015). Destinasyon Markalaşmasında Gastronomi Turizmin Yeri ve Önemi. Journal Of Tourism Theory And Research, 1 (1), 22-40.
Özdamar, K. (2004). Paket Programlarla İstatiksel Veri Analizi. Eskişehir. Kaan Kitapevi Yayınları.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 Turizmde Destinasyon Marka İmajı Ve Destinasyon Aidiyeti:
Gaziantep İli Üzerine Bir Alan Araştırması (s.270 - 290)
289
Özdemir, Ş., Karaca, Y. (2009). Kent Markası ve Marka İmajının Ölçümü:Afyonkarahisar Kenti İmajı Üzerine Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 11 (2),113-134.
Özilhan Özbey, D., Başer, H. H. (2015). Kent Marka İmajı Oluşumunda Etkili Unsurların Önem ve Yeterlilik Derecelerinin Konya Açısından İncelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (39), 923- 932.
Özkul, E., Demirer, D. (2012). Şehirlerin Turistik Markalaşmasında Kalkınma Ajanslarının Rolü, Bölge Planları Üzerine Bir Doküman İncelemesi. İşletme Araştırmalar Dergisi, 4 (4), 157-181.
Öztürk, Y., Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma. http://www.ttefdergi.gazi.edu.tr/makaleler/2002/Sayi2/183195.pdf?ref=Sag....
Sarı, C. (2008). Antalya’nın Alternatif Turizm Kaynakları, Planlama Yaklaşımları ve Öneriler. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 12-45.
Sipahi, B., Yurtkoru, E. S., Çinko, M. (2010). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. BETA Yayıncılık. İstanbul.
Soykan, F. (2000). Turizm Coğrafyası ve Turizm Planlaması. Ege Coğrafya Dergisi, 11, 39-55.
Tosun, C., Bilim, Y. (2004). Şehirlerin Turistik Açıdan Pazarlanması:Hatay Örneği. Turizm Araştırma Dergisi, 15 (2), 15-138.
Türkeri, İ. (2014). Destinasyon Aidiyeti Oluşturulmasında Destinasyon İmajının Ve Kişiliğinin Rolü: Kış Turizmi Örneği (Palandöken Kayak Merkezi). (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Erzurum.
Ural, A., Kılıç, İ. (2013). Bilimsel Araştırma Süreci ve Spss İle Veri Analizi. Detay Yayıncılık. Ankara. 4 Baskı.
Ünal, A., Binbaşıoğlu, H. (2015). Bir Şehrin Pazarlanması ve Marka Şehir Olmasına Yerel Sağlık Kuruluşlarının Katkısı: İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Örneği. İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 1 (2), 1-10.
Veasna, S.,Wu, W-Y., Huang, C-H. (2013). “The Impact Of Destination Source Credibility On Destination Satisfaction: The Mediating Effects Of Destination Attachment And Destination Image” Tourism Management, 36, 511 - 526.
OÜSOBİAD
TEMMUZ 2016 İbrahim GİRİTLİOĞLU - Emine Nurdan ÖKSÜZ (s.270-290)
290
Vural, B. B. (2010). Şehir Markası Yaratma Süreci Ve Edirne Şehir Markası İçin Bir Model Önerisi. (Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı. Edirne.
Yalçın, A., Ene, S. (2013). Online Ortamda Kurumsal Marka İmajının Marka Sadakati İle İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34 (1), 113-134.
Zağralı, E. (2014). Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Mutfak Turizmi: İzmir Yarım Adası Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). İzmir Katip Çelebi Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, İzmir.
Zağralı, E., Akbaba, A. (2015). Turistlerin Destinasyon Seçiminde Yöresel Yemeklerin Rolü: İzmir Yarımadası’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Journal Of Yasar University, 10/40, 6633-6644.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com