You are here

KUTADGU BILIGTE İNSAN VE KAMİL İNSAN

A DECENT MAN AND MAN İN KUTADGU BİLİG

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Man is a biological, psychologic, sosiologic creature who ısn't satisfied with himself and his surrounding. Man struggles with selence, philosophy, technology, art, religion, ethics, low and Willi oihers in order to develop and change himself. Man as a most distinguished creature in ıh e \vorld is occupied \vith these values such as nalure, selence, culture and also from injustice t o justice, from ugly to beautiful, from anger and hastiness to calmness and moderanetess, from arrogance to humilily, from greed to lock of covetours, from to be overcamed by his desires to overcame his desires, from unlawfitl to la\vful, from gossip to keeping a secret, from deceney to indeceney, from pain and cruelty to fidelity and pittty, from eninity to friendship: with the aim of reaching perfeetion. in this study, we ar e trying lo fınd answers to these questions according to Kutadgu Bilig. The aııestions are: \vhich creature is cailed man? Why this creature wos created? What kind of mas exist in the world? IVhat kind of qu alile s that a man should have? W hether a man is mortal or not and Can a man reach perfeetion or not?
Abstract (Original Language): 
Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir varlık olarak insan, kendisiyle, çevresiyle ve tabiatla yetinmeyen bir varlıktır. İnsan, ilimle, felsefeyle, teknikle, sanatla, dinle, ahlâkı değerleriyle, hukukla vs'le hem çevresini, hem de kendini değiştirip geliştirerek olgunlaştırmak gayreti içerisindedir. Öyleki insan, kâinatın en seçkin varlığı olarak, tabiattan ilme ve kültüre, vahşilikten medeniyete, yanlıştan doğruya, kötüden iyiye, adaletsizlikten adalete, çirkinden güzele, hiddet ve acelecilikten sakinlik ve itidale, kibirlilikten alçak gönüllülüğe, aç gözlülükten tok gözlülüğe, nefsine hakim ola madan nefsine hakim olmaya, haramdan helâle, dedikodudan sır saklamaya, hayasızlıktan hayalı olmaya, cefa ve zulümden vefa ve merhamete, düşmanlıktan dostluğa geçip u/aşarak yücelmenin ve mükemmel olmanı n gayretiyle dolup taşmaktadır. Biz bu yazımızda, Kutadgu Bilig 'e göre, hangi varlığa insan dendiğine, bu varlığın niçin yaratı ldığı na, ne çeş it insanlar bulunduğuna, bir insanda bulunması gereken vasıfların neler olduğuna, insanın ölümlü olup olmadığına ve ayrıca insanın mükemmel insan olup olamayacağına cevap aramaya çalışacağız.
1-11

REFERENCES

References: 

ARAT, Ord.Prof.R.Rahmeti; "Kutadgu Bilig ve Türklük Bilgisi". Türk Kültürü. S.98,Ayyı ldı z Mat. ,Aıık.. 1910.
ARSAL, Ord.Prof.Dr.Sadri Maksudi : Türk Tarihi ve Hukuk, İsmail Ay gün Mat., İst, 1941.
ARSLAN, Doç. Dr. Mahmut; Kutadgu Bilig'deki Toplum ve Devlet Anlayı ş ı, Edebiyat Fak.Basımevi.İst.,1981.
ARVASİ,S.Ahmed; Türk İslam Ülküsü, C.3, Bayram Yayımcılık.İst.,1991.
CARREL. Dr.Alexis; Bilinmeyen İnsan. Çev.Nasuhi BAYDAR.SemihLütfı Kitabevi, İst. 1940.
GENÇ, Doç.Dr.Reşat; Karahanlı Devlet Teşkilatı, Tifdruk Mat. İst. 1981
İNALCIK. Halil;
The Middle East And The Balkans U uder The Ottomon Empire Essays On Economy And Society. Printed in the United States of America, Bloomington, 1981
İNAN. Abdiilkadir; "Yusuf Has HACİB ve Eseri Kutadgu Bilig Üzerine Notlar'Mürk Kültürü, S.98. Ayyıldı/ Mat.. Ank.. 1910.
KAFESOĞLU. İbrahim; Kutadgu Bilig ve Kültür Tarihimizdeki Yeri. Kültür Bakanlığı Yayınlan, İst.. 1980
KARAHAN. Prof.Dr.Abdülkadir; Türk Kültürü ve Edebiyatı. M.E.B.jst.. 1992.
KARAM ANLIOĞLU, Doç.Dr. Ali F.; "Kutadgu Bilig'in Diline ve Adına Dair", Türk Kültürü, S. 98, Ayyıldı/. Mat.. 1910.
KÖPRÜLÜ, Ord. Prof.Dr. M.Fuad ; Türk Edebiyatı Tarihi. Yüksel Mat., İst.. 1980.
TÜRKER-KÜYEL.Prof.Dr.Mübahat; "Kut. Farabi ve İbn-i Sina'daki Al-Akl Al-Faal İ çin Bir Temel Oluşturabilir ini ?". İbn Sina Doğıımımun Bininci Yıl.
Armağanı
(Derleyen
: Ord. Prof. Dr. Aydın SAYILI).T.T.K. Basımevi, Ank.. 1984.
TÜRKER-KÜYEL. Prof.Dr. Mübahat; "Farabi. Hikmet ve Kutadgu Bilig". Erdem. C.1.S.20, T.T.K.Basımevi.Ank.:Ocak 1991. Mart-1995.
TÜRKER-KÜYEL, Prof. Dr. Mübahat: "Kutadgu Bilig'de Aile Kavramı". Bilge,S.3. İlköz Matbaacılık. Ank.. Ocak-1995
MENGİ. Prof.Dr.Mine; Eski Türk Edebiyatı Tarihi, Burak Mat.,Ank., 1994.
MENGÜŞOĞLU, Takiyettin; Felsefî Anthropoloji İnsanın Varlık Yapısı ve Nitelikleri, Edebiyat Fakültesi Mat, İst., 1911.
Yusuf Has HACİB; Kutadgu Bilig, Çev:Reşit Rahmeti ARAT. T.T.K.Basımevi,Ank..l988.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com