You are here

Su kullanımında tüketici davranışları ve farkındalık - Niğde örneğinde bir alan araştırması

Consumer behaviours and awareness in water usage - As a sample of field study in Nigde City,Turkey

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.5505/pajes.2017.13245
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Available water resources are decreasing due to the rapidly increasing demand of water resources usage along with global warming, increasing population, and industrialization. It has been observed that the decrease of the water resources both in quantity and quality in the world as well as in Turkey. Despite being in better condition than in general perspective of Turkey, Nigde, has the water quality and water loss problems. Legal and administrative authorities as well as the unconscious consumers and the services providers cause the reasons of these problems. Considering experienced climate change, reduction in resources and the quality problem in water, public sensitivity against the decreased water resources, habits of water usage, application of water saving patterns, recommended solutions, public awareness and knowledge were evaluated in this survey. The survey, which is one of public participation mechanisms, is important in terms of measuring the public ideas against the water resources management problems, recommended solutions, increasing awareness, providing training, and giving an opportunity to compare with the later study in this area.
Abstract (Original Language): 
Artan nüfus, sanayileşme, küresel ısınma ile birlikte, su kaynaklarının kullanım talebi de hızla artmakta ve kullanılabilir su kaynakları azalmaktadır. Tüm dünyada yaşanan su kaynaklarındaki miktar ve kalite azalması, Türkiye’de de gözlenmektedir. Türkiye geneline göre daha iyi durumda olmasına rağmen Niğde ilinde de su kaynaklarında kayıp ve su kalitesi problemi vardır. Su kaybı ve su kalitesi problemi yasal ve yönetimsel nedenlerin yanısıra, su tüketicilerinin ve bu hizmeti arz eden yönetimlerin bilinçli olmamalarına bağlıdır. Bu çalışmada, yaşanan iklim değişikliği, su kaynaklarındaki azalmalar ve yaşanan su kalitesi problemi dikkate alınarak; Niğde halkının kaynaklardaki azalmaya karşı duyarlılığı, su kullanım alışkanlıkları, su tasarrufuna yönelik uygulamaları, çözüm önerileri, bilinç ve bilgi düzeyleri anket çalışması ile değerlendirilmiştir. Anket çalışması halkın katılım mekanizmalarından biri olup, halkın su kaynakları yönetiminde, sorunlarına ve çözüm önerilerine dair fikirlerini ölçmede, bilinç düzeyini artırma ve eğitim sağlama aracı olarak ve daha sonra yapılacak çalışmalara karşılaştırma imkanı vermesi açısından önemlidir.
1019
1026

REFERENCES

References: 

[1] Karaaslan Y, Çiçek N, Aladağ A. “Türkiye’deki Havzaların Kirlilik Durumuna Önceliklendirilmesi”. Kent Yönetimi, İnsan ve Çevre Sorunları Sempozyumu’08, İstanbul, Türkiye, 2-6 Kasım 2008.
[2] Çiner F. “Su Kaynakları Potansiyeli ve Kentsel Su Talebi Yönetimi Sivas Örneğinde Bir Değerlendirme. Çevre Bilim ve Teknoloji Teknik Dergi, 4(1), 13-22, 2012.
[3] Yalılı Kılıç M. “Bursa İli Su Potansiyelinin Değerlendirilmesi”. Baki Canik Su Medeniyeti Sempozyumu, Aksaray, Türkiye, 7-9 Ekim 2013.
[4] Güneş Durak S, Türkoğlu Demirkol G, Aydın Mİ, Temelli Çoban TY. “İçme ve Kullanma Sularında Miktar ve Kalite Problemlerinin İncelenmesi”. 9. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, Samsun, Türkiye, 5-8 Ekim 2011.
[5] Baron J. “Public Affair and the Consumer Landscape”. Journal of American Water Works Association, 90(1), 44-48, 1998.
[6] Bishop B. “Bubbling to the Surface:Public Water Supply Issues”. Journal of American Water Works Association, 90(1), 49-54, 1998.
[7] Piper S. “Using Contingent Valuation and Benefit Transfer to Evaluate Water Supply Improvement Benefits”. Journal of American Water Resources Association, 34(2), 311-319, 1998.
[8] Kolokytha EG, Mylopoulos YA, Mentes AK. “Evaluating Demand Management Aspects of Urban Water Policy- A Field Survey in the City of Thessaloniki, Greece”. Urban Water, 4, 391-400, 2002.
[9] Kolokytha EG, Mylopoulos YA. “Sustainable Water Resources Management in The Municipal Sector in Greece”. Proceedings of the International Conference: Protection Restoration of the Environment V, Thassos, Greece, 281-288, 2000.
[10] Yalılı Kılıç M, Akal Solmaz SK, Çiner F. “Kentsel Su Yönetiminde Su Kullanıcısının Önemi”. 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi, Bursa, Türkiye, 22-24 Mart 2013.
[11] Silkin H. İklim Değişikliğine Uyum Özelinde Bazı Uygulamaların Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. Orman ve Su İşleri Uzmanlık Tezi, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2014.

Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası Para cezası
Hapis HapisHapisHapiscezası cezası cezası cezası cezası cezası
Su kesintisi kesintisi kesintisikesintisikesintisikesintisi
Hepsi HepsiHepsi
Hiçbiri Hiçbiri Hiçbiri Hiçbiri Hiçbiri Hiçbiri
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg, 23(9), 1019-1026, 2017
(Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu Özel Sayısı)
F. Çiner
1026
[12] Niğde Belediyesi. “Niğde Belediyesi İçme Suyu Raporu”. Niğde Belediyesi, Niğde, Türkiye, 2016.
[13] Çıngı H. “Örnekleme Kuramı”, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Basımevi, Ankara, Türkiye, 1990.
[14] Niğde Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. “Niğde İli 2014 Yılı Çevre Durum Raporu”. Niğde Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Niğde, Türkiye, 2015.
[15] Niğde Belediyesi. “Niğde Belediyesi Su Depoları ve Depoların Beslendiği Kuyular”. Niğde Belediyesi, Niğde, Türkiye, 2012.
[16] Çiner F. “Su Kullanımında Tüketici Davranışları ve Farkındalık-Niğde Örneğinde Bir Alan Araştırması”, Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi (UKSAY) Sempozyumu, Malatya, Türkiye, 26-28 Ekim 2016.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com