You are here

Kamu Kuruluşlarının Yönetiminde Sistem Yaklaşımının Uygulanabilirliği

The Applicability of the System Approach in Managing Public Organizations

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Advances in technology and science have become giddy since the beginning of 20th Century, whereupon rapid changes and improvements have been observed at institutional and social di-mensions. Especially in recent years, in terms of methods and ap-proaches practiced in administrative science, the number of new approaches has significantly increased. With this paper, aspects like whether “The Applicability of the System Approach in Man-aging Public Organizations” in terms of Police Organization are dealt with. Firstly a conceptual framework will be formed about the System Approach or System Analysis and the concepts of sys-tem and sub-system are covered briefly. Then system approaches, range of system like open and closed systems, environment vari-able, harmful and profitable aspects are dealt with. Due to the sys-tem approach and a number of features like its analytical, rational and environment-caring nature, its mutual interactions with the bu-reaucratic structure of The Police Organization are observed. In conclusion, instead of the bureaucratic understanding in which all the authority belongs to the centre and which is extremely central-ist and supports prohibitions, The Applicability of the System Ap-proach in Managing Public Organizations especially on police or-ganization is discussed in the light of totalitarian approach.
Abstract (Original Language): 
Yirminci yüzyılın başlamasıyla bilimsel ve teknolojik gelişme-ler baş döndürücü bir hal almış, kurumsal alanda ve sosyal alanda da hızlı değişim ve gelişmeler gözlenmiştir. Özellikle son yıllarda yönetim bilimi içerisinde uygulanan yöntem ve yaklaşım-lar bakımından yeni yaklaşımların sayısında önemli artışlar olmuş-tur. Bu çalışmada kamu kuruluşlarının yönetiminde, özelde polis teşkilatında sistem yaklaşımının uygulamasının başarılı olup ol-mayacağı gibi hususlar ele alınmıştır. Öncelikle sistem yaklaşımı veya sistem analizi konularında kavramsal bir çerçeve çizilerek sistem ve alt sistem kavramları üzerinde kısaca durulduktan sonra sistem yaklaşımları ele alınmış, sistem çeşitleri açık ve kapalı sis-temle, çevre dönüşüm sistemleri, bu sistemin zararlı ve faydalı yönleri gibi hususlar incelenmiştir. Sistem yaklaşımı, analizci, ras-yonel, akla ve çevreye önem veren bir takım özelliklerinden dolayı polis teşkilatındaki bürokratik yapıyla karşılıklı etkileşimleri de in-celenmiştir. Burada salt olarak, tüm yetkilerin merkezde toplandı-ğı, aşırı merkeziyetçi, yasakçı bürokrasi anlayışından ziyade sistem yaklaşımının kamu kuruluşlarından Türk Polis Teşkilatında uygu-lanabilirliği, kurumsal yapının iç ve dış unsurlarla bir bütün olarak ele alınarak uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
105-123

REFERENCES

References: 

Aydın, Ahmet Hamdi, (1999), “Yönetim’de Çağdaş Yaklaşımlar”, Türk İdare Dergisi, S.422, ss.13-20.
Aykaç, Burhan, (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynakları-nın Stratejik Planlaması, Ankara: Nobel Yayınları.
Atakan, Coşkun Can, (1999), “Bürokratizm Hastalığı ve Çözüm Önerile-ri”, Banka Ekonomik Yorumlar Dergisi, Nisan, ss.45-48.
Brauers, K. ve Wim M., (1976), Systems Analysis Planning and Decision Models, Amsterdam: Elsevier Press.
Braybrooke, David ve Lindblom, E. Charles, (1969), A Strategy of Decision, London: Collier-Macmillan Limited Press.
Eren, Erol, (1979), İşletme Örgütleri Açısından Yönetim Psikolojisi, İs-tanbul: Aktif Büro Yayınları.
Fergan, Oktay, (1974), İşletme Yönetiminde Sistem, İstanbul: 20. Yıl Ya-yınları.
Festınger, Leon, (1967), Conflict Decision and Dissonance, California: Stanford University Press.
Fitzgerald, M. John ve Fitzgerald, F. Ardra, (1973), Fundamentals of Systems Analysis, USA: John Wiley & Sons Press.
Gonzalez, Richard ve Mcmillan, Glaude, (1973), Systems Analysis, Illinois USA: Irwin-Dorsey Press.
Göze, Ayferi, (2007), Siyasal Düşünceler ve Yönetimler, İstanbul: Beta Yayınları.
Hare, Van Court (1967), Systems Analysis: A Diagnostic Approach, At-lanta USA: Brace & World Press.
Hicks, G.Herbert ve Gullet, C. Ray, (1981), Organizasyonlar Teori Dav-ranış, (Çev. Besim Baykal), İstanbul: İ.İ.T.İ.A. İşl. Bil. Ens. Yayını.
Hicks, G. Herbert, (1979), Örgütlerin Yönetimi: Sistemler ve Beşeri Kay-naklar Açısından, (Çev. Osman Tekok, Bintuğ Aytek, Selim Şen), Ankara: Turhan Kitapevi yayınları.
İzmirlioğlu, Akın, (1975), Kalkınma İdaresi Modeller: Açık Sistem Yak-laşımı, Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları.
Kaya, İhsan ve Gözen, Şerife, (2005), “Personel Seçim Sürecinde Sistem Yaklaşımı ve Konya Büyükşehir Belediyesinde Bir Uygulama”, Sel-çuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 14, ss.355-376.
Kraemer, L. Kenneth, (1973), A Systems Approach to Decision Making Policy Analysis in Local Government, Washington: International City Management Association Press.
Lee, Wayne, (1971), Decision Theory and Human Behavior, USA: John Wiley & Sons Press.
Marşap, Akın, (2000), Yönetsel Sistem, Ankara: Gazi Kitapevi.
Özkan, Osman, (1998), “Sistem Yaklaşımı”, Belediye Dergisi, S.18/21, ss.21-43.
Öztürk, Veysi ve Sönmez, A. Coşkun, (2006), “Değerlendirme Sistemleri için Melez Uzman Sistem Yaklaşımı”, İTÜ Dergisi-Mühendislik, C.5, S.5, ss.3-13.
Rifkin, Jeremy ve Howard, Ted, (1992), Entropi Dünyaya Yeni bir Bakış, (Çev. Hakan Okay) İstanbul: Ağaç Yayıncılık.
Tortop, Nuri; İsbir, Eyüp Günay ve Aykaç, Burhan, (2005), Yönetim Bi-limi, Ankara: Hizmet Daynışma Yayıncılık.
Yanouzas, N. John ve Carzo, Rocco, (1967), Formal Organization: A Systems Approach, Illinois: The Dorsey Publishing.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com