You are here

DİNDARLIĞIN BİRLİKTE YAŞAM ALGILARI, KURUMLARA OLAN GÜVEN VE ETNİK TERÖR İLE İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA ÜLKE GÜVENLİĞİNE ETKİSİ

Impacts of Devoutness on Security, in the Context of its Relationship with Perceptions of Living Together, Confidence in Institutions and Ethnic Terror

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
In the context of correlation between the sympathy and support towards terrorism which has been lasting for the last 30 years, this study examines the effects of devoutness on security. In this regard, the results of an extensive field survey in provinces where people of Kurdish and Zaza origin are predominantly living are examined to reach a conclusion. According to the results of this survey, which constituted the backbone of this study, it is seen that there is a negative correlation between the trust towards terrorist organization, its leader and devoutness; that the perception of being discriminated diminishes, and that sense of belonging to the country and desire to live together increases. In addition, it is found that the most unifying factor for enabling various groups to live together is having them to have faith in the same religion. Although many researches have been conducted in the West regarding the relation between criminality and devoutness, few researches have been held İn Turkey, The findings of foreign literature regarding the correlation between devoutness and crime, are also summarized in this study. On the other hand, contribution to the defense capability, which is an important dimension of security, of devoutness and the ability of fighting to death without fear is also examined here, considering some historical events and episodes in battlefields. It is noticed that devoutness can make an important contribution, as well.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma, dindarlık ile 30 yıla yakın bir süredir devam eden etnik teröre sempati duyma ve destekleme arasındaki ilişki bağlamında dindarlığın güvenliğe olan etkilerini irdelemektedir. Bu amaçla, Kürt ve Zazaların yoğun olarak yaşadığı illerde yapılan kapsamlı bir alan araştırmasının bulguları analiz edilerek sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın esasını oluşturan bu araştırma sonuçlarına göre, terör örgütüne ve liderine güven ile dindarlık arasında negatif yönde bir ilişki olduğu görülmekte; dindarlık arttıkça ayrımcılık algısının azaldığı, ülkeye aidiyet duygusu ile beraber yaşama isteğinin ise güçlendiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, farklı etnik grupların bir arada yaşamasını mümkün kılan en önemli birleştirici faktörün aynı dine inanmak olduğu görülmektedir. Suçluluk ile dindarlık arasındaki ilişki konusunda Batı ülkelerinde çok sayıda araştırma yapılmış olmasına rağmen, ülkemizdeki çalışmaların çok az sayıda olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, yabancı literatürdeki araştırma bulguları çerçevesinde, din ve suç ilişkisinin nasıl olduğu özetle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca güvenliğin bir bölümünü oluşturan dış güvenlik (savunma) konusunda, tarihsel bazı olaylar ve savaş meydanlarında yaşanan örneklerden hareketle, dindarlık ile ölümü hiçe sayar derecede korkusuzca sav aşabilme yeteneğinin savunma gücüne katkısı bağlamında konu irdelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda da dindarlığın önemli derecede olumlu katkı sağladığı görülmektedir.
95
123

REFERENCES

References: 

Akşit, Bahattin; Şentürk, Recep; Küçükural, Önder ve Cengiz, Kurtuluş, (2012), "Türkiye'de Dindarlık", 1. Baskı, İstanbul: İletişim Yayıncılık.
Akyol, Taha, (2000), "Hariciler ve Hizbullah ", 3. Baskı, İstanbul: Doğan Kitapçılık.
Baier, Coiin J., (2001), "ifYou Love Me, Keep My Commandments: A Meta-Analysis of The Effect of Religion On Crime", Journal of Research in Crime&Delinquency, Vol.38, Issue 1, p.3.
Bağlı, Mazhar, (2011), "'Güneydoğu'nun Sosyolojik Yapısı", Ankara: Cantckin Matbaası.
Biçer, Ramazan ve Dalkılıç, Mehmet, (2010), "Dinî Temalı Terör Hareketlerinin Ana Nedenleri", Murat Sever; Hüseyin Cinoğlu ve Oğuzhan Başıbüyük (Der.), Terörün Sosyal Psikolojisi, Ankara: Polis Akademisi Yayınları, ss.91-121,
Bilgiç, M. Sadi ve Akyürek, Salih, (2009), "Güneydoğu Sorununun Sosyolojik Analizi" (Yayınlanmamış araştırma raporu), (Sadece özeti, http://www.bilgesam.org) (erişim tarihi: 1.5.2013).
Turkish Journal of Police Studies
123
Bilgin, Vejdi, (2003), "Popüler Kültür ve Din: Dindarlığın Değişen Yüzü", Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.12, S.l, ss.193-214.
Caşm, M. Hakkı, (2008), "Uluslararası Terörizm", Ankara: Nobel Yayınevi.
Cerrah, İbrahim, (2011), "Demokratik Toplumlarda İç Güvenlik", Ankara: Polis Akademisi Yayınları.
Çitlioğlu, Ercan; Çağlar, Ali; Ünalan, Turgay; Coşkun, Yadigar; Yavuz, Sutay; Deren, Ahmet Mesut; Ünalan, Oktay, (2008), "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sosyo-ekonomik ve Sosyo-politik Yapı Araştırması ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden En Fazla Göç Almış Olan İllerin Sosyo-ekonomik ve Sosyo-politik Yapı Araştırması: Sorunlar, Beklentiler ve Çözüm Önerileri", İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Yayınlan.
Johnson,
Byro
n R., De Li, Spencer, Larson, David B, ve McCullough, Michael, (2000), "A Systematic Review of Religiosity and Delinquency Literature", Journal of Contemprorary Criminal Justice, Vol.16, No.l, 32-52.
Karlsson, Ingmar,
(2005)
, "Din, Terör ve Hoşgörü" (Çev. Turhan Kayaoğlu), İstanbul: Homer Kitabevi.
Kızmaz, Zahir, (2005), "Din Ve Suçluluk: Suç Teorileri Açısından Kuramsal Bir Yaklaşım", Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.15, S.l,ss.l89-215.
Küçükcan, Talip, (2010), "Terörün Sosyolojisi: Toplumsal Kökenleri Anlama İmkânı", Uluslararası İlişkiler, Cilt 6, Sayı 24 (Kış 2010), ss.33-54.
Sandıklı, Atilla, (2008), "Değişen Güvenlik Anlayışları ve Türkiye'nin Güvenlik Stratejisi", İstanbul: BİLGESAM Yayınları.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), (2009), "Türkiye 'nin Kürt Sorunu Algısı", Ankara: SETA Yayınları,
Türk Dil Kurumu, (1974), "Türkçe Sözlük", Ankara: Bilgi Basımevi.
Ünaydın, Ruşen Eşref, (1999), "Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat", İstanbul: Yenigün Yayınlan.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com