You are here

POLİS MEMURLARI RÜTBE YÜKSELME SİSTEMİ

Promotion System of the Constables of Turkish National Police

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
Together with the innovations in the field of security, today, the police organizations and security forces have a much more important place in the promotion of peace and comfort of a society. In order to increase the quality of service offered to the society, it is necessary to raise the motivation of the staff, the most crucial element in the service of society, and to make the staff participate actively in the decision making process. Likewise with such considerations, the Turkish National Police also had substantial progress to promote peace and security of the society. However, there are still certain issues to be debated broadly so as to improve the quality of service offered by the Turkish National Police. In this paper, the personnel promotion system which is thought to be very essential for covering the needs of middle level officers, providing the personnel motivation and joining the decision-making process, is discussed. In this sense, firstly, the promotion system of some developed countries and Turkish National Police Organization are generally taken into account in this study. Also, it is tried to establish a promotion system for the constables who comprises 91 % of the Turkish National Police.
Abstract (Original Language): 
Güvenlik alanındaki yenilikler ile birlikte, güvenlik hizmeti veren örgütlerde çalışan personelin bir toplumun huzurunun ve rahatının geliştirilmesindeki önemi daha da artmıştır. Topluma sunulan hizmetin kalitesini yükseltmek için, toplumun hizmetindeki en önemli unsur olan personelin motivasyonunu ve personelin karar alma sürecine aktif olarak katılımını sağlamak gereklidir. Bu doğrultuda, Türk Emniyet Örgütünde toplumun huzur ve güvenliğini sağlamada önemli ilerlemeler sağlamıştır. Ancak, sunulan hizmetin kalitesi verimliliği ve etkinliği için bu gelişmeler devam etmektedir. Bu makalede, Türk Emniyet Örgütü orta düzey amir ihtiyacının giderilmesi, personelin motivasyonunu ve yönetime katılımının sağlanması için çok önemli olduğu düşünülen personelin rütbe yükselmesi konusu incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle gelişmiş ülke polis örgütleri ve Türk Emniyet Örgütü yükselme sistemleri incelenmiş ve Emniyet örgütünün % 91'ini oluşturan polis memurları için bir yükselme sistemi geliştirilmeye çalışılmıştır.
51-68

REFERENCES

References: 

Baycan, Cihangir, (2004), Emniyet Örgütünde Rütbeli ve Rütbesiz Personeli Güdüleyen Etmenlerin İncelenmesi, Ankara: TODAİE Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Tezi.
Dağ, Halil; Batmaz, Aziz ve Sevinç, Ali, (2003), Polis Profesyonellik ve Toplum Projesi Raporu; İspanya, Avıla, Ankara: EGM Eğitim Dairesi Başkanlığı.
Duran, Hacı, (2001), "Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Çalışanlarının Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmin Düzeyleri", Ankara: Polis Dergisi, Y.7, S. 29,
APK Dairesi Bşk.
Durmuş, A.Alper (2001), "Emniyet Teşkilatında Disiplin Cezalarının Affı ve Rütbe Terfi ile İlişkisi Uzerine Bir Değerlendirme", Polis Dergisi, Y.7, S. 28.
EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), (1992), Personel Gözüyle Teşkilatın Problemleri ve Çözüm Önerileri, Ankara: EGM Yay.No.12.
EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), (2001), Emniyet Teşkilatının Sorunları ve Çözüm Önerileri, Ankara: EGM Yay.No.159.
EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), (2003), Polis Memurlarının Komiser Yardımcılığı Rütbesine Yükselme Sınavı ve Kursuna Dair Yönerge.
Emniyet Teşkilatı Kanunu, (1937), 3201 sayılı kanun.
Eren, Erol, (2001), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, İstanbul: Beta Basın Yayın Dağıtım A.Ş.
Fındıklı, Remzi, (1993), İngiliz Polis Teşkilatı, Ankara: Özkan Matbaası.
, (2000), "Türk Polisinde Terfi Sistemi Ve Dış Ülkelerle
Karşılaştırılması", Polis Dergisi, Y.7, S. 25.
Güner, Hasan; Ulukuş, K.Süleyman ve Halıcı, Deniz, (2003), Polis Profesyonellik ve Toplum Projesi Raporu; İspanya, Bilbao, Ankara: EGM, Eğitim Dairesi Başkanlığı.
İnsan Kaynakları Ekibi, "İşletmelerde Ucret ve Terfi Yönetimi", (2003), (http://www. insankaynaklari.com/cn/ContentBody.asp?BodyID=255, erişim tarihi: 28.10.2003)
Kolasa, Blaire J., (1968), İşletmeler İçin Davranış Bilimlerine Giriş, (Çev. Kemal Tosun), İstanbul: İ.U. Davranış B.E. Yay.No.1.
Onaran, Oğuz, (1981), Çalışma Yaşamında Güdülenme Kuramları, Ankara: A.U.S.B. Fakültesi Yay. No: 470.
Öcal, Fazlı; Kocadiz, Tahir ve Kün, Ulvi, (2003), Polis Profesyonellik ve Toplum Projesi Raporu; Almanya, Nurnberg, Ankara: EGM, Eğitim Dairesi Başkanlığı.
Simon, Herbert A.; Smithburg, Donald W. ve Thompson, Victor A., (1967), Kamu Yönetimi, (Çev.Cemal Mıhçıoğlu), Ankara: A.U. SBF Yay.
Soysal, Mustafa; Doğan, Seyfettin ve Akbulut, Ö.Faruk, (2003), Polis Profesyonellik ve Toplum Projesi Raporu; Almanya, Kiel, Ankara: EGM, Eğitim Dairesi Başkanlığı.
Tortop, Nuri, (1989), Personel Yönetimi, Ankara: İlk-San Matbaası.
Tutum, Cahit, (1979), Personel Yönetimi, Ankara: TODAİE Yayınları No:179

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com