You are here

POLİSİN MÜLKİYET HAKKI ÜZERİNDEKİ TASARRUFLARI

The Authorization on Property Rights of Law-Enforcement Officers

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
Property right is based on the transformation of hu man laborinto things and on people need's to survive. For these reasons it is crucial that this importance had the affects on manifestos which declared two centuries ago. Property right which exists together vvith human being is an issue concerning people's need. According to Constitution everyone has the property right. It is not an absolute, untouchable and unlimited right. States could set a limit to property right in the name of the public benefıt. Hovvever, the other circumstance to limit the right is an acceptablc balance betvveen aimed public benefıt and deprivcd right. Lavv-enforcement officers are armed forces who are responsible for security of lives and possession of people, peace of society and public order. So they have the protective task to impede the violation of property right . Hovvever, the prior task of the lavv-enforcement officers is to provide and keep the public order so that in this vvay they are able to restrict property right and they acquire this authorization from the Constitution, PVSK, CMUK. Performing that authorization does not need the Judgc's or Prosecutor's permission or the vvritten order of authorized Superior. Constitution, PVSK, CMUK, and even KTK indicates much more obviously that the authorization about borders of restriction of property right by lavv-enforcement officers and in these laws there is no \vide initiative to break law and violate the right by officers.
Abstract (Original Language): 
Mülkiyet hakkı, insanın emeğini nesneye dönüştürmesinden ve yaşamak için sahip olmak zorunda olmasından kaynaklanmaktadır ve bu nedenle önemlidir. Bu önemi dolayısıyla iki yüz yıl önceki bildirilerde dahi yer almıştır. Mülkiyet hakkı, insanoğlu var olduğu sürece ihtiyaçlarına binaen gündeme gelmiş bir konudur. Anayasamıza göre herkes mülkiyet hakkına sahiptir. -Mülkiyet hakkı mutlak, dokunulmaz, sınırlanmaz bir hak değildir. Devletlerin kişilerin mülkiyet hakkına müdahale edebilmesinin, kişiyi, malından yoksun bırakabilmesinin veya malın kullanılmasını belli kurallara bağlayabilmesinin ilk şartı, kamu yararının müdahaleyi gerektirmesidir. Mülkiyet Hakkına yapılacak müdahalenin haklı sayılabilmesi için gerekli diğer unsur, kamu yararı nedeniyle elde edilmek istenen sonuç, varılmak istenen amaç ile kişinin mülkiyet hakkından yoksun bırakılmasının sebep olacağı rahatsızlık arasında adil bir dengenin olmasıdır. Polis, kişilerin mal ve can güvenliğini toplumun huzurunu ve kamu düzenini sağlamakla görevli silahlı kuvvettir. Bu nedenle, kişi hak ve özgürlüklerinden biri olan mülkiyet hakkının ihlal edilmemesi için, koruyucu görevi vardır. Fakat, polisin asıl görevi kamu düzenini sağlamak ve korumak olduğu için, kamu yararının zarar görmemesi gereken hallerde mülkiyet hakkına da müdahale edebilmektedir ve bu yetkiyi Anayasadan, CMUK ve PVSK' dan almaktadır. Hakimin ya da savcıya ulaşılamadığında, yetkili amirin yazılı emir vermesi gereklidir ve polise bu hak ile ilgili verilen yetki yine polis tarafından istismar edilebilecek genişlikte değildir. Çünkü, Anayasa, TCK, CMUK, PVSK hatta KTK hangi hallerde mülkiyet hakkı ile, ilgili polisin işlem yapabileceğini çok açık biçimde göstermiştir. Bu kanunlarda, inisiyatife yer olmadığı için istismar edilebilmesi de mümkün değildir.
1-14

REFERENCES

References: 

Centel, Nur ve Zafer, Hamide, (2003), Ceza Muhakeme Hukuku, İstanbul.
Gemalmaz, Mehmet Semih, (2003), Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun Genel Teorisine Giriş, 4.Bası, İstanbul.
Golsoy, Tevfik, John Locke'un Siyaset Teorisinin Temel Kavramları ve Yasama Gücü, www.Jura.Uni-Sb.De/Turkishit (Erişim tarihi, 2 Ocak 2004).
Öktem, Niyazi ve Türkbağ Ahmet Ulvi, (1999), Felsefe, Sosyoloji Hukuk Ve Devlet, İstanbul.
14 Polis Bilimleri Dergisi: 7 (4)
Özbudun, Ergun, (2002), Anayasa Hukuku, 7.Bası, Ankara.
Reisoğlu. Safa, (2001), Uluslararası Boyutlarıyla İnsan Hakları, İstanbul.
Soysal, Mümtaz, (1997), Anayasanın Anlamı, 1 .Baskı, İstanbul.
Tanör, Bülent ve Yüzbaşıoğlu, Necmi, (2001), Anayasa Hukuku, İstanbul.
Yaşar, Yılmaz, (1999), Polis Meslek Hukuku, 11 .Bask.l, Ankara. Yılmaz, Ejder, (1996), Hukuk Sözlüğü, 5.Bası, Ankara. www.yargitay.gov.tr./aihm

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com